null Onkiminen ja naulojen hakkaaminen ovat lasten suosikkipuuhia SyysMatin Markkinoilla – talkoolaiselle tapahtuma on vuoden kohokohta

Espoon tuomiokirkon läheisyydessä virtaavasta Espoonjoesta nousee ahventa, särkeä ja haukea. Artturi Seppälä auttaa lapsia onkimaan SyysMatin Markkinoilla. Suositulla onkimispistellä käy runsaasti lapsiperheitä.

Espoon tuomiokirkon läheisyydessä virtaavasta Espoonjoesta nousee ahventa, särkeä ja haukea. Artturi Seppälä auttaa lapsia onkimaan SyysMatin Markkinoilla. Suositulla onkimispistellä käy runsaasti lapsiperheitä.

Ajankohtaista

Onkiminen ja naulojen hakkaaminen ovat lasten suosikkipuuhia SyysMatin Markkinoilla – talkoolaiselle tapahtuma on vuoden kohokohta

Perinteisiä taitoja opetetaan vapaehtoisvoimin Espoon tuomiokirkon ympäristössä.

SyysMatin Markkinat ovat vahvasti talkoovoimin toteutettava tapahtuma. Vapaaehtoiset hoitavat eri tapahtumapisteitä yhdessä Espoon tuomiokirkkoseurakunnan työntekijöiden kanssa, pystyttävät ja purkavat markkinapaikat, tarjoilevat kahvia, auttavat, opastavat sekä tekevät paljon muuta.

Tapahtuma järjestetään 21.–22. syyskuuta. Ensimmäisen kerran SyysMattia juhlittiin vuonna 2008. Siitä lähtien tapahtuma on järjestetty joka syksy.

Mikkelässä asuva Artturi Seppälä on ollut talkootöissä melkein joka kerta alusta alkaen. Syntyperäinen espoolainen muistelee, että vain yksi kerta on jäänyt väliin. Työntäyteinen markkinaviikonloppu on hänelle vuoden kohokohta.

Seppälä on ollut töissä ensimmäisestä kerrasta alkaen onkimispisteellä Kannusillan vieressä, jossa voi kokeilla kalaonnea Espoonjoesta. Vapaaehtoiset työntekijät laittavat onget valmiiksi lapsia varten ja näyttävät, miten mato pujotetaan koukkuun. He myös kertovat, mistä tietää että kala on tarttunut koukkuun ja mitä silloin pitää tehdä.

Onkimista käyvät kokeilemassa monet etenkin ulkomaalaistaustaiset lapsiperheet. Kalastaminen koukulla, jossa syöttinä on elävä mato, on heille aivan uudenlainen kokemus.

– Tämä on perheitä yhdistävä elämys. Kun lapsi heittää ongen veteen, usein koko perhe ja isovanhemmat seuraavat vieressä, nappaako kala. Tunnelma on käsin kosketeltavan hieno. Ilmassa on jännityksen lisäksi paljon iloa ja naurua, Seppälä sanoo.

– Meillä on käytössä reilut kymmenen onkea, joita pitää irrotella silloin tällöin puiden oksilta ja joen pohjasta. Välillä onkimispisteelle syntyy jono, kun kaikille ei riitä kalastusvälineitä samaan aikaan.

Espoonjoesta nousee pääasiassa pieniä ahvenia ja särkiä sekä joskus haukia. Kalansaaliin voi jättää onkimispisteellä olevaan saaviin toisten ihailtavaksi tai ottaa mukaansa.

Ilmassa on jännityksen lisäksi paljon iloa ja naurua.

Puuhateltalla onkimispisteen vieressä voi tehdä itse kaarnalaivan ja koota linnunpöntön valmiiksi sahatuista osista. Samalla pääsee hakkaamaan nauloja ja kiertämään ruuveja. Naulojen hakkaaminen on osoittautunut joka vuosi lasten suosikkipuuhaksi.

SyysMatin Markkinoilla työskentelee vuodesta toiseen samoja talkoolaisia, mutta joka vuosi tarvitaan uusia vapaaehtoisia. Vapaaehtoiseksi erilaisiin tehtäviin voi ilmoittautua tapahtuman verkkosivulla. Yksi työvuoro kestää kaksi tuntia, ja halutessaan voi valita useampia vuoroja.

– Tapahtumassa on hieno talkooporukka ja hyvä tunnelma. Vaikka viikonloppu on tosi kiireinen, ruokatauolla ehdin jutella hetkisen toisten vapaaehtoisten kanssa, Artturi Seppälä sanoo.

Markkinaviikonlopun lisäksi hän osallistuu tapahtuman valmisteluun, myyntikojujen pystyttämiseen ja tapahtuman päätyttyä purkamistöihin.

Kaksipäiväinen tapahtuma järjestetään Espoon tuomiokirkon ympäristössä. Alueella on myös käsityöläisten myyntikojuja sekä kahvi- ja ruokapaikkoja.

Lapsille on tarjolla esimerkiksi puuhapajoja, keppihevosten askartelua ja niillä ratsastamista radalla, monenlaisten eläinten ihastelua, jousiammuntaa ja enkelikierros tuomiokirkossa. Aikuisille on muun muassa rippikoululauluja, rukoushelmipaja, kalligrafiapaja, hautuumaakierros, ikoninäyttely, perhemessu, pieni pyhiinvaellusreitti sekä kirkon, holvimaalausten sekä urkujen esittely.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Shetlanninponeja Sampoa ja Villeä saa taas rapsutella SyysMatin Markkinoilla

Ajankohtaista Hyvä elämä

Suosittu vanhan ajan markkinatapahtuma kokoaa Espoon tuomiokirkon ympäristöön vuosittain lähes 10 000 vierasta.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.