null Luvassa halikoiria ja 800 litraa hernekeittoa – suosittu perinnetapahtuma rakennetaan Espoon tuomiokirkolle talkoilla

 – Olen valmiina kaikenlaisiin tehtäviin, joissa minusta on hyötyä, Jarmo Nieminen sanoo. Vuosien mittaan hän on muun muassa rakentanut ja purkanut markkinarakenteita, opastanut yleisöä ja myynyt kahvia SyysMatin markkinoilla.

– Olen valmiina kaikenlaisiin tehtäviin, joissa minusta on hyötyä, Jarmo Nieminen sanoo. Vuosien mittaan hän on muun muassa rakentanut ja purkanut markkinarakenteita, opastanut yleisöä ja myynyt kahvia SyysMatin markkinoilla.

Hyvä elämä

Luvassa halikoiria ja 800 litraa hernekeittoa – suosittu perinnetapahtuma rakennetaan Espoon tuomiokirkolle talkoilla

SyysMatin markkinat muuttaa Espoon tuomiokirkon ympäristön ikivanhaksi markkinapaikaksi. Lapset pääsevät veistämään kaarnalaivoja ja kokeilemaan muita entisaikojen puuhia.

Jarmo Nieminen laskee, että hän oli ensimmäistä kertaa SyysMatin markkinoilla talkootehtävissä vuonna 2018.

– Muistelen, että silloin meitä seurakuntaneuvoston jäseniä pyydettiin SyysMatin markkinoille talkoolaisiksi. Toisten innostamana ilmoittauduin sinne, ja siitä lähtien olen ollut mukana. Minulle tämä vapaaehtoistehtävä tuo hyvää mieltä. Tapaan markkinoilla myös monia tuttuja, Nieminen sanoo.

– Vuosien mittaan olen tehnyt siellä monenlaista, kuten merkinnyt etukäteen myyntipaikkoja ja pystyttänyt rakennelmia sekä jälkikäteen purkanut niitä, hoitanut kahvikärryä, ollut kahvilähettinä ja toiminut alueoppaana. Koronarajoitteiden aikana olin kuvaamassa tapahtumaa verkkoon.

Nyt on seitsemäs kerta, kun hän antaa omaa aikaansa suositulle tapahtumalle. Tällä kertaa hän laittoi talkoolaisten ilmoittautumislomakkeeseen monta rastia.

– Ilmoittauduin perjantaiksi rakennustehtäviin ja lauantaiksi muistaakseni makkaranmyyntiin ja hoitamaan kahvikärryä. Olen valmiina kaikenlaisiin tehtäviin, joissa minusta on hyötyä, hän sanoo.

Laaksolahdessa asuva Nieminen toimii myös vapaaehtoisena kirkkoväärtinä ja on Espoon yhteisen kirkkovaltuuston, kiinteistöjohtokunnan ja Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston jäsen.

Vanhan ajan markkinat

Espoon tuomiokirkonmäellä vietettiin markkinoita jo keskiajalla. Paikallinen markkinaperinne tuotiin nykyaikaan vuonna 2008, jolloin vietettiin Espoon 550-vuotisjuhlavuotta. Espoon tuomiokirkkoseurakunta järjesti silloin SyysMatin markkinat ikivanhalla markkinapaikalla. Markkinatapahtuma oli niin suosittu, että seurakunta päätti tehdä siitä vuosittain toistuvan tapahtuman.

SyysMatin markkinoilla kävijä ei törmää metrilakun myyjiin eikä muovitavaroihin. Markkinaraati valitsee myyjät hakemusten perusteella. Jaossa on noin sata myyntipaikkaa.

Myyjien ja myyntipisteiden odotetaan noudattavan perinteisten markkinoiden henkeä muun muassa telttakuosien väreissä ja myyjien vaatetuksessa. Samat asiat huomioidaan myös markkinarakennelmissa ja talkoolaisten vaatetuksessa. Myynnissä voi olla esimerkiksi käsitöitä, taidetta, luonnontuotteita sekä luonnollisista raaka-aineista valmistettuja tuotteita ja elintarvikkeita.

SyysMatin markkinoiden koko tuotto käytetään hyväntekeväisyyteen, kuten Yhteisvastuukeräykseen ja lähetystyöhön. Seurakunta ei saa siitä tuloja.

Tapahtuman suosio ja tunnelma innostavat

SyysMatin markkinoille Jarmo Niemistä vetää tapahtuman hyvä tunnelma ja suosio. Kaksipäiväisessä tapahtumassa käy vuosittain noin 10 000 henkeä. Ruokia ja juomia kuluu paljon, esimerkiksi viime vuonna siellä syötiin 800 litraa hernekeittoa.

Nieminen iloitsee siitä, että markkinat tuovat paljon väkeä Tuomiokirkon ympäristöön. Kaikille espoolaisille paikka ei ole ennestään tuttu. Moni piipahtaa hautausmaalla ja historiallisessa kirkossa, jossa on muun muassa konsertti, urkujen ja holvimaalausten esittelyä sekä lapsille enkelikierros.

– SyysMatin markkinat ovat hyvä pr-tapahtuma seurakunnalle. Kirkko tulee tutuksi, ja paikan päällä tapaa myös seurakunnan työntekijöitä, hän sanoo.

SyysMatin markkinoilla vapaaehtoisten työpanos on ratkaiseva – ilman sitä tapahtumaa ei voisi toteuttaa. Vuosittain talkoolaisia tarvitaan noin 70–90. He esimerkiksi pystyttävät ja purkavat kojut, hoitavat erilaisia tapahtumapisteitä, myyvät kahvia ja ruokaa sekä opastavat markkinavieraita.

– Onneksi meillä on talkoolaisia, jotka tulevat joka vuosi, mutta heidän lisäkseen kaipaamme vielä lisää vapaaehtoista työvoimaa. Mukaan voi tulla kahdeksi tunniksi tai pidemmäksi ajaksi. Lyhyemmästä pestistä saa palkkioksi pullakahvit ja pidemmästä lounaan, Tarja Rae sanoo.

Vapaaehtoiseksi voi vielä ilmoittautua markkinoiden verkkosivuilla.

Tarja Rakeelle SyysMatin markkinat merkitsevät paljon. Hän on ollut toteuttamassa tapahtumaa koko sen 17-vuotisen historian ajan. Kuva Jari-Pekka Niskanen

Tarja Rakeelle SyysMatin markkinat merkitsevät paljon. Hän on ollut toteuttamassa tapahtumaa koko sen 17-vuotisen historian ajan. Kuva Jari-Pekka Niskanen

Rae on toiminut SyysMatin markkinoiden vastuutehtävissä koko sen 17-vuotisen historian ajan. Hänelle tapahtuma merkitsee paljon, etenkin sen historiallinen tausta.

– On hienoa, että meillä Espoossa on näin upeaa historiaa keskellä kaupunkia. Markkinoiden aikana huomaan, miten innoissaan ihmiset ovat, kun he tulevat Tuomiokirkkoon ja ihastelevat kaikkea näkemäänsä, Rae sanoo.

– Toinen tärkeä asia minulle on se, että tänne tulee paljon lapsiperheitä. Iloitsen rataskansalaisten vyörymistä etenkin eläinpisteelle, jossa on muun muassa poneja, alpakoita sekä veto- ja halikoiria.

Rae uskoo tapahtuman suosioon vaikuttavan myös sen maksuttomuus ja päihteettömyys.

Kaikenlainen nujakointi ja rettelöinti markkina-aikana johtaa perinteen mukaan jalkapuurangaistukseen.

Älköön kukaan kovaäänisesti kiroilko

Perinteisesti SyysMatin markkinat alkavat lauantaina kello 10 markkinarauhan julistamisella. Se tapahtuu kirkon kellotapulin luona. Kirkkoväärti ja pitkäaikainen talkoolainen Pauno Hellsten lukee tekstin, jossa sanotaan muun muassa näin:

”Älköön kukaan kovaäänisesti kiroilko tai haastako riitaa kenenkään kanssa. Kaupankäynti olkoon rehellistä ja kirkonmäelle saapuva väki ystävällisiä toisiaan kohtaan. Kaikenlainen nujakointi ja rettelöinti markkina-aikana johtaa perinteen mukaan jalkapuurangaistukseen.”

Sen jälkeen lauletaan virsi Jumala ompi linnamme. Tapahtuma päättyy sunnuntaina kello 16 kirkonkellojen soittoon.

Markkinoilla on muun muassa keppihevospaja ja keppihevosrata, kaarnalaivojen veistämistä ja muuta nikkarointia, labyrinttivaellus, Nallevaarin polku pikkulapsiperheille, eläimiä ja pelikenttä, jossa voi kävellä puujaloilla ja heittää hernepussia.

Lisäksi tapahtumassa voi vaikkapa koota rukoushelmet, tehdä pienen pyhiinvaelluksen, käydä ikoninäyttelyssä, konsertissa, hautausmaakierroksella, tutustua kirkon urkuihin sekä kokeilla pitsinnypläystä ja MAF:n lentosimulaattoria.

SyysMatin markkinat la-su 21.–22.9. klo 10–16 Espoon tuomiokirkon ympäristössä.

Mikä ihmeen Syys-Matti?

Espoon 1400-luvun lopulla valmistunut Espoon tuomiokirkko oli katoliseen aikaan pyhitetty Pyhälle Matteukselle eli apostoli Matteukselle, joka oli yksi Jeesuksen opetuslapsista. Pyhän Matteuksen muistopäivänä 21. syyskuuta järjestettiin vuosittain Syys-Matin markkinoita. Päivä on edelleen samalla kohdalla katolisessa pyhimyskalenterissa.

Syys-Matin markkinoilla käytiin kauppaa ja pidettiin pestuupäivät. Siellä talolliset pestasivat eli palkkasivat seuraavaksi vuodeksi työväkeä, kuten piikoja ja renkejä.

Vuonna 1774 kalenterista poistettiin yli puolet kaikista arkipyhistä, jolloin myös Syys-Matti sai väistyä.

Vanhaan aikaan juhlittiin myös toista Mattia, Talvi-Mattia. Hän oli Juudas Iskariotin tilalle apostoliksi valittu Mattias, joka mestattiin perimätiedon mukaan 24. helmikuuta. Tuota päivää alettiin viettää Talvi-Mattina, ja se on edelleen kalenterissa Matin nimipäivä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.