null Pääkirjoitus: Historian kauheudet toistuvat Suomessa – palautamme vainottuja ihmisiä kuoleman syliin

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Historian kauheudet toistuvat Suomessa – palautamme vainottuja ihmisiä kuoleman syliin

Kirkkojen johtajat vetosivat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ihmisten oikeuksien puolesta.

Munkkiniemen puistotielle Helsingissä on valettu kolme pientä laattaa. Jokaisessa laatassa on ihmisen nimi ja tieto siitä, että hänet luovutettiin Suomesta Gestapolle marraskuussa 1942 ja kuljetettiin Auschwitziin.

Kolme nimeä kuuluvat talossa asuneelle perheelle: isälle, äidille ja heidän puolitoistavuotiaalle lapselleen. Perheen isä ja äiti olivat paenneet juutalaisten vainoja kotikaupungistaan Wienistä ja muuttaneet turvaan Helsinkiin vuonna 1938. Heidän pikku poikansa oli syntynyt täällä.

Näitä kompastuskiviksi kutsuttuja muistolaattoja on eurooppalaisten kaupunkien kaduilla jo yli 60 000. Helsingissä sellainen on Munkkiniemen lisäksi Hotelli Tornin edessä muistuttamassa Suomesta turvaa hakeneesta latvialaisesta juutalaismiehestä. Valtiollinen poliisi haki hänet hotellihuoneestaan ja luovutti Gestapolle samana päivänä kuin munkkiniemeläisperheen.

Holokaustista muistuttaminen on tarpeen, jotta historian kauheudet eivät unohtuisi. Eivätkä toistuisi.

Kompastuskivet ovat saksalaisen taiteilijan Gunter Demnigin käynnistämä taideprojekti. Hän valaa muistokiviä holokaustin uhrien viimeisille kotipaikoille. Omalla koruttomalla tavallaan ne muistuttavat ihmisistä, jotka on haettu kodeistaan ja viety kuolemaan. Muistuttaminen on tarpeen, jotta historian kauheudet eivät unohtuisi. Eivätkä toistuisi.

Nämä historian kauheudet toistuvat Suomessakin vuonna 2019. Palautamme täältä turvaa hakeneita ihmisiä takaisin turvattomille alueille, joissa heitä uhkaavat vaino, kidutus ja jopa kuolema.

Suomessa toimivien kristillisten kirkkojen johtajat julkaisivat poikkeuksellisen yhteisvetoomuksen turvapaikanhakijoiden oikeuksien puolesta. Suomalaiset arkkipiispat ja muut kirkkokunnanjohtajat yli tunnustuskuntarajojen kritisoivat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ihmisten palauttamista alueille, joissa he joutuvat kuolemanvaaraan.

Kirkkojen johtajat muistuttivat, että yhteiskunnan ja sen viranhaltijoiden vastuisiin kuuluu ihmisarvoisen elämän suojaaminen ja sen edellytysten turvaaminen.

Jottei kompastuskiviä tarvitsisi muurata kaduillemme enempää.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.