null Suomen kirkonjohtajat kritisoivat turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia vaaran keskelle

Uskonnonvapaus kuuluu kaikille, eikä kenenkään pitäisi joutua sen takia vaaraan.

Uskonnonvapaus kuuluu kaikille, eikä kenenkään pitäisi joutua sen takia vaaraan.

Ajankohtaista

Suomen kirkonjohtajat kritisoivat turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia vaaran keskelle

Kirkonjohtajat huomauttavat, että uskonnollisen vakaumuksen aitoutta arvioivat nyt virkamiehet vailla riittävää osaamista. ”Osa kirkkojemme aktiivisista jäsenistä on saanut virallisen päätöksen siitä, ettei heidän kristillisyytensä ole aitoa.”

Iranilaisen kristityksi kääntyneen muslimin pakkopalautus Teheraniin, jossa hänet pidätettiin heti lentokentällä, on nostanut esille keskustelun turvapaikanhakijoiden uskonnonvapaudesta ja muista vastaavista palautuksista. Suomalaisten kristillisten kirkkojen johtajat ottavat nyt yhdessä kantaa tilanteeseen.

Kirkonjohtajat puolustavat turvapaikanhakijoiden oikeuksia. Heidän mukaansa Suomen lakiin ja kansainvälisiin sopimuksiin kirjattua ehdotonta palautuskieltoa on noudatettava. Sen mukaan ketään ei saa palauttaa alueelle, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen ja ihmisarvoa loukkaava kohtelu. He korostavat, että uskonnon tai vakaumuksen vapaus kuuluu kaikille.

”Olemme kirkoissamme seuranneet huolestuneina useiden turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia turvattomille alueille ja mahdollisesti jopa kuolemanvaaraan. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet saattavat joutua jättämään perheensä Suomeen, keskeyttämään hyvin alkaneen työnsä tai opiskelunsa. Monet pelkäävät palata kotimaahansa ja elävät jatkuvassa pelossa ja epävarmuudessa”, toteavat kirkolliset johtajat kannanotossaan.

Turvapaikanhakijoihin, jotka ovat jättäneet aiemman uskontonsa ja kääntyneet kristityiksi, kohdistuu monilla alueilla todellinen uhka. Siitä kertovat myös ihmisoikeusjärjestöjen tutkimukset ja raportit. Siksi kääntyneiden vakaumuksen arviointi turvapaikkaprosessin osana on erityisen tärkeässä asemassa.

”Syvän huolen vallassa olemme seuranneet, miten osa kirkkojemme aktiivisista jäsenistä on saanut virallisen päätöksen siitä, ettei heidän kristillisyytensä ole aitoa, tai heidän on arveltu voivan palata maihin, joissa he saattavat olla hengenvaarassa”, toteavat kirkonjohtajat.

Meidän tulee pystyä parempaan.

Vakaumuksen aitoutta on kirkkojen mukaan vaikea arvioida ilman riittävää uskonnollista ja kulttuurista asiantuntemusta.

”Uskonnon lukutaito on oma osaamisalueensa, johon yhteiskunta kouluttaa muun muassa kirkkojemme työntekijöitä. Uskontoasioihin erikoistuneiden, kokeneiden asiantuntijoidemme ääntä ei kuitenkaan huomioida riittävästi turvapaikkapuhutteluissa tai hallintoelimissä. Uskonnollisen vakaumuksen aitoutta arvioivat virkamiehet, joilla tätä koulutukseen perustuvaa osaamisaluetta ei ole.”

Uskonnonvapaus sisältää oikeuden vaihtaa uskontoa ja harjoittaa sitä vapaasti.

”Tämä oikeus kuuluu kaikille, eikä kenenkään tulisi joutua sen vuoksi vaaraan tai vainon kohteeksi. Meidän tulee pystyä parempaan. Asiantuntijalausuntojamme kristillisen vakaumuksen arvioinneissa täytyy kuulla”, vaaditaan kannanotossa.

Kannanoton mukaan suomalaisen yhteiskunnan ja sen viranhaltijoiden vastuullisena tehtävänä on suojella ihmisarvoista elämää ja turvata sen edellytykset.

”Luotamme päätöksentekijöiden ja viranomaisten tahtoon tehdä oikein ja haluamme tukea heitä siinä. Kaikkialla ei ole samaa vapautta, josta me suomalaisina saamme nauttia, vaan ihmiset jäävät vaille suojaa. Uskonnon tai vakaumuksen vapaus kuuluu kaikille”, muistutetaan kannanotossa.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma, ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo, suomenkielisen vapaakirkon kirkkokunnanjohtaja Hannu Vuorinen, ruotsinkielisen vapaakirkon johtaja Jan Edtsröm, katolisen hiippakunnan asiainhoitaja, isä Marco Pasinato, ruotsin- ja suomenkielisten babtistikirkkojen johtajat Peter Sjöblom ja Jari Portaankorva, ruotsin- ja suomenkielisten metodistikirkkojen johtajat Leif-Göte Björklund ja Jori Brander, Pelastusarmeijan territorionjohtaja, eversti Patrick Naud, Missionskyrkan i Finland -kirkon johtaja Håkan Björklund, anglikaanisen seurakunnan johtaja Tuomas Mäkipää, adventtikirkon johtaja Aimo Helminen, helluntaikirkon johtaja, Esko Matikainen, Finlands Svenska Pingstmissionin vt. toiminnanjohtaja Maria Prost sekä Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Mari-Anna Auvinen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.