null Pääkirjoitus: Jeesustelun pitäisi olla kaukana hurskastelusta

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Jeesustelun pitäisi olla kaukana hurskastelusta

Oikea jeesustelu on vihollisen rakastamista ja hänen parhaansa toivomista.

Mitä Jeesus tekisi? Takavuosina tuli varsinkin nuorten amerikkalaisten konservatiivikristittyjen parissa muotiin pukeutua kirjainyhdistelmällä WWJD varustettuihin t-paitoihin ja riipuksiin, jopa pikkuhousuihin. Kirjaimet viittasivat sanoihin what would Jesus do, mitä Jeesus tekisi.

Jeesuksen esimerkin miettimisen ajateltiin helpottavan päätöksentekoa elämän monenlaisissa moraaliongelmissa: kun isot pojat tarjoavat viinaa ja tupakkaa, mieti mitä Jeesus siinä tilanteessa tekisi.

Usein WWJD-kristillisyydessä on vähän moralistinen ja pikkusievä sävy.

Ajatus Kristuksen matkimisesta, Imitatio Christi, ei silti ole amerikkalaisten eikä edes erityisten konservatiivisten kristittyjen keksintöä. Jo keskiajan radikaalit munkit ja nunnat korostivat Jeesuksen elämän ja hänen opetustensa sisäistämistä mietiskelyn avulla.

Jeesuksen seuraaminen ei ole pelkkää perässähiihtoa, se on myös maailman näkemistä hänen vinkkelistään ja hänen esimerkkinsä noudattamista.

Oikea jeesustelu on rakkauden tekoja silloinkin, ja varsinkin silloin, kun itse joutuu vaaraan ja epäsuosioon.

Jeesustelulla tarkoitetaan yleensä tekopyhää hurskastelua. Termi on siinä mielessä epäonnistunut, että jos Jeesus jotakin sydämensä pohjasta inhosi, niin tekopyhää hurskastelua. Oikea jeesustelu, Jeesuksen jäljittely, merkitsee jotakin aivan muuta. Oikea jeesustelu on rakkauden tekoja silloinkin, ja varsinkin silloin, kun itse joutuu vaaraan ja epäsuosioon. Oikea jeesustelu on vihollisen rakastamista ja hänen parhaansa toivomista. Oikea jeesustelu on paratiisin portin raottamista keskellä kadotuksen kauhuja.

Mitä Jeesus tekisi turvapaikanhakijoiden mielenosoitusleirissä? Hän veisi sinne voipaperiin käärimiään juustovoileipiä ja villasukkia. Hän istuisi turvapaikanhakijoiden kanssa ja yrittäisi pitää tilannetta rauhallisena. Siis siinä tapauksessa, että hän ei itse värjöttelisi peloissaan kielteinen turvapaikkapäätös takataskussaan.

Ainakaan Jeesus ei ilkkuisi internetin vihasivustoilla turvapaikanhakijan itsemurhayritykselle. Jeesus olisi pikemminkin se epätoivonsa lannistama itsemurhakandidaatti. Yksi vähimmistä veljistä ja sisarista.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pääkirjoitus: Kirkolle eivät kuulu vain henkimaailman hommat

Puheenvuorot

Maallinen ja hengellinen ovat kietoutuneet toisiinsa erottamattomalla tavalla.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.