null Pääkirjoitus: Uskonnollisen ajattelun kuuluukin muuttua

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Uskonnollisen ajattelun kuuluukin muuttua

On mahdollista löytää aikuinen usko ja säilyttää samalla luottamus siihen, että Jumala ei koskaan hylkää.

Kirjassaan Jumalasta ruotsalainen kirjailija Jonas Gardell kertoo lapsuutensa yksinkertaisesta luottamuksesta, että Jumala rakastaisi häntä, mitä tahansa tapahtuisi tai mitä tahansa hän tekisi. Näin hän oli äidiltään oppinut.

Myöhemmin tulivat toiset opettajat ja toisenlainen oppi. Gardell sai kuulla, että Jumalaa rakastaa häntä tietyin ehdoin. Asiat eivät olleetkaan enää lainkaan yksinkertaisia. Aivan kuin Jumala rakastaisi häntä pikemminkin sellaisena kuin hän ei ollut.

Kahden keskenään ristiriitaisen Jumalan, tai vähintäänkin kahden ristiriitaisen jumalakuvan, jännite herätti Jonas Gardellissa halun selvittää itselleen, kuka Jumala oikein on. Lapsena hänen lempikirjansa oli ollut Lasten Raamattu, nyt hän tarttui aikuisten Raamattuun.

Hän syventyi Isoon Kirjaan sillä perusteellisuudella, että selvityksen tuloksena syntyivät kirjat Jumalasta (2003) ja Jeesuksesta (2009). Ne ovat ilahduttavia taidonnäytteitä sekä raamatuntutkimuksen yleistajuistamisesta että sydämen uskon kuvaamisesta.

Lundin yliopisto palkitsi Gardellin Jumalaa koskevan selvitystyön teologian kunniatohtorin arvolla.

Aivan kuin Jumala rakastaisi häntä pikemminkin sellaisena kuin hän ei ollut.

Joskus kuulee väitettävän, että tieteelliseen raamatuntutkimukseen perehtyminen vaarantaa lapsenuskon. Gardellin kirjat ovat hyviä esimerkkejä siitä, että niin ei käy. On täysin mahdollista löytää aikuinen usko ja säilyttää samaan aikaan luottamus siihen, että mitä ikinä tapahtuukin, Jumala ei koskaan hylkää. Että kun jollekin ihmiselle käy huonosti eikä paikalla ole ketään, on Jumala kuitenkin siinä. Väsymättömästi.

Jonas Gardellin kirjat tulivat mieleeni, kun lueskelin keskustelua Marcus J. Borgin kirjasta Kristinuskon sydän. Borg kuvaa elämää kristittynä tieksi, jota kulkiessaan ihminen muuttuu. Jutussamme kaksi erilaista ihmistä kuvaa omaa lukukokemustaan Borgin kirjan äärellä.

Kumpikin heistä puhuu siitä, että ihmisen ja hänen ajattelunsa kuuluukin muuttua. Tärkeintä on kyky kuunnella omaa kaipaustaan. Jumalaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pääkirjoitus: Jeesustelun pitäisi olla kaukana hurskastelusta

Puheenvuorot

Oikea jeesustelu on vihollisen rakastamista ja hänen parhaansa toivomista.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.