null Pääkirjoitus: Kirkko on Herran huone riippumatta siitä, mihin sitä käytetään

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Kirkko on Herran huone riippumatta siitä, mihin sitä käytetään

Kirkoissa tulee järjestää niin hyviä tilaisuuksia, että ihmiset haluavat vapaaehtoisesti tulla altistumaan kirkosta välittyville uskonnollisille merkityksille.

Oli aika, jolloin ateistit ajattelivat, että kirkkorakennuksen pyhyys ei estä kirkon ottamista muuhun kuin jumalanpalveluskäyttöön. Samanlainen seinistä, lattiasta ja katosta koostuva rakennus kirkko on kuin mikä tahansa muukin talo.

Neuvostoliitossa kirkoista tehtiin hevostalleja, viljasiiloja, ammusvarastoja, uimahalleja ja elokuvateattereita. Monille uskoville se oli kova paikka. Heille kirkko oli Herran huone riippumatta siitä, mitä siellä tehtiin ja mihin sitä käytettiin.

Viime päivinä on keskusteltu siitä, voiko koulun yhteisiä juhlia viettää kirkossa. Osat näyttävät kääntyneen. Toisin kuin entisessä Neuvostoliitossa, nykyateistit painottavat kirkkotilan uskonnollista luonnetta, ja monet kirkon sympatiseeraajat korostavat kirkkotilan neutraalia monikäyttöisyyttä.

Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen linjasi, että koulun omaan opetukseen kuuluvien yhteisten juhlien järjestäminen kirkossa on ongelmallista, koska kirkko on nimenomaan jumalanpalvelusten toimittamiseen tarkoitettu paikka ja siitä ”näin välittyy jo itsessään uskonnollisia merkityksiä.”

Kirkon ihmisillä on nyt näytön paikka.

Pölönen tulkitsee siis kirkkolakia niin, että kirkko on Herran huone riippumatta siitä, mihin sitä käytetään. Se on sekä pykäliä että kirkkotilan teologiaa ymmärtävä lausunto.

Koulujen järjestämät joulujuhlat ovat eri asia kuin koulujen seurakuntien kanssa järjestämät joulukirkot.

Koulujen joulukirkoista on selvät ohjeet ja vakiintuneet käytännöt. Niihin osallistuminen perustuu vapaaehtoisuuteen ja vanhemmilta saatavaan lupaan. Koulun on myös järjestettävä mielekästä vaihtoehtoista ohjelmaa niille, jotka eivät halua kirkkoon tulla.

Kirkon ihmisillä on nyt näytön paikka. Pakottamisen aika on ohi, ja meidän olisi syytä järjestää kirkoissamme niin hyviä tilaisuuksia, että ihmiset haluavat vapaaehtoisesti tulla altistumaan kirkosta välittyville uskonnollisille merkityksille.

Kohta kajahtaa Hoosianna. Tulkaa kaikki laulamaan ja altistumaan Jumalan siunaukselle ja syntien anteeksiannolle.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja
jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.