null ”Tähti on myös navigaation väline, taivaan valo” – uusi joulukalenteri on ilmestynyt, ja sitä jaetaan kirkoissa

Maria Sann vastaa joulukalenterin kuvituksesta. Elina Salminen on kirjoittanut kalenterin tekstit.

Maria Sann vastaa joulukalenterin kuvituksesta. Elina Salminen on kirjoittanut kalenterin tekstit.

Hyvä elämä

”Tähti on myös navigaation väline, taivaan valo” – uusi joulukalenteri on ilmestynyt, ja sitä jaetaan kirkoissa

Kalenteri on seurakuntien lahja jäsenilleen.

Pääkaupunkiseudun seurakunnat ovat jo monen vuoden ajan jakaneet jäsenilleen ilmaiseksi joulukalenterin. Tänä vuonna kalenterista otettiin 390 000 kappaleen painos.

Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla kalenteria ei Postin lakon vuoksi tänä vuonna jaeta jäsenille postitse. Helsingissä jakelu koteihin viivästyy samasta syystä. Kaikissa kaupungeissa kalenteria jaetaan kirkoilla ja tilaisuuksissa.

Kalenterin luukut avautuvat myös seurakuntien kanavilla sosiaalisessa mediassa. Sosiaalisesta mediaan – Facebookiin, Twitteriiin ja Instagramiin –tulee kalenterista lisäaineistoa: jokainen luukku on siellä oma tarinansa.

Tähti ohjaa oikeaan paikkaan

Joulukalenterilla on joka vuosi uudet tekijät. Tämänvuotisen kalenterin kuvittaja on Maria Sann. Tekstit on kirjoittanut runoilija ja yrittäjä Elina Salminen, joka pitää Facebookissa Kesken-nimistä blogia. Salminen aikoo julkaista myös blogissaan kalenterista lisäaineistoa.

Kalenterin kuvituksessa näkyvät muun muassa laiva, tähti, idän viisaat ja jouluseimi. Niistä muodostuu asetelma, jollainen voisi olla missä tahansa kodissa.

– Laiva liittyy matkalla olemiseen. Olen suomenruotsalainen. Minulle on tuttua, että monessa kirkossa on laiva. Tähti on myös navigaation väline, taivaan valo, joka johdatti kulkijat seimen äärelle, Sann pohtii.

– Minustakin on hienoa, että jouluevankeliumissa tähti ohjaa oikeaan paikkaan. Myös nykyajassa, monin tavoin pimeässä, tarvitsemme oikeata suuntaa ja valoa, joka valaisee tietä.

Elina Salminen on koulutukseltaan luokanopettaja, joka on tottunut kiteyttämään sanottavansa runoiksi ja aforismeiksi. Nyt hänen piti tehdä vieläkin tiiviimpiä, muutaman sanan mittaisia tekstejä. Niiden pitäisi aueta ja antaa ajattelemisen aihetta yhtä lailla aikuisille kuin lapsille.

Kertomuksessa etsitään ihmettä, joulun ihmettä. Ihmeitä voi olla myös arjen keskellä.
– Elina Salminen

– Tämä on aika haastavaa, ellei mahdotonta. Voi olla, että kaikkien luukkujen tekstit eivät avaudu lapsille tai sitten teksti avautuu eri tavalla lapselle kuin aikuisille. Toisaalta nämä ovat sellaisia tekstejä, että niiden äärellä voi jokainen peilata omaa elämäänsä ja ymmärtää ne omalla tavallaan. Sosiaalisessa mediassa on pidempiä tekstejä, Salminen sanoo.

Hän kertoo lukeneensa jouluevankeliumin jo heinäkuussa moneen kertaan pohjustukseksi työlleen. Hänestä oli kiehtovaa huomata, miten samassa tarinassa ovat läsnä niin köyhät kuin rikkaat, eläimet ja enkelit, kuninkaat ja paimenet.

– Kertomuksessa etsitään ihmettä, joulun ihmettä. Ihmeitä voi olla myös arjen keskellä, Salminen muistuttaa.

Myös Sann valmistautui kuvitustehtäväänsä huolella, esimerkiksi tapaamalla viimevuotisen kalenterin kuvittajan Ilja Karsikkaan. Hän kiittelee Salmisen tekstejä, joiden äärellä on ollut helppo miettiä painetun kalenterin ja somen kuvitusta.

Kalenterista on myös ruotsinkieliset ja englanninkieliset versiot, joilla on omat tekstintekijänsä. Kuvitus on kaikissa sama.

Aiemmasta kalenterista tuli koskettavaa palautetta

Vaikka Joulukalenterin painattaminen ja postittaminen ei ole ilmaista, seurakunnat haluavat antaa sen lahjaksi seurakuntien jäsenille. Kalenteria osataan jo odottaa.

Espoon, Helsingin ja Vantaan seurakunnat ottivat viime vuonna talteen kalenterista saamansa palautteen. Se on lähes sataprosenttisesti positiivista, usein jopa liikuttavaa.

”Olin niin loppu työstäni, etten olisi jaksanut lähteä, jos adventtikalenteria ei olisi ollut. Jokaisen päivän kohdalle tuli sellainen sanoma, että jaksoin”, kirjoittaa linja-autonkuljettaja.

”Teen työssäni paljon kotikäyntityötä. Ne, joiden luona käyn, ovat pienituloisia, mielenterveyspotilaita, vakavasti sairaita ynnä muita yhteiskunnan vähempiosaisia. Monella heistä on joulukalenteri käytössä.”

Joulukalenteri tuo joulun sanoman monenlaisiin koteihin ja elämäntilanteisiin keskellä pimeintä vuodenaikaa.
– Meri-Anna Hintsala

”Olin iloisesti yllättynyt näin kauniista ja puhuttelevasta kalenterista kaikkien suklaa-, lego- ja teemakalentereiden joukossa. Jääkaapin oveen liimattua kalenteria ihastelivat monet vieraammekin.”

”Kiitos niin ulkoasusta kuin teksteistäkin. Ne olivat kuin suoraan minulle, puhuttelivat jokaisella luukulla. Ne on varmaan ihan taivaasta kuultu”, kirjoittaa nainen, joka kertoo säilyttävänsä kalenterin, jos niitä ei ensi jouluna jaettaisikaan.

– Joulukalenteri tuo joulun sanoman monenlaisiin koteihin ja elämäntilanteisiin keskellä pimeintä vuodenaikaa. Palautteen perusteella tästä on tullut odotettu perinne, Vantaan seurakuntien viestintäpäällikkö Meri-Anna Hintsala arvioi.

Joulukalenteria ei Espoossa. Kauniaisissa ja Vantaalla tänä vuonna jaeta suoraan koteihin Postin lakon vuoksi. Helsingissä jakelu koteihin viivästyy. Joulukalenterin voi noutaa kirkoista ja muista seurakuntien toimipisteistä. Lisäksi sitä jaetaan erilaisissa tapahtumissa. Lisätietoja seurakuntien verkkosivuilta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.