null Pääkirjoitus: Kirkon johto ei halua keskustella ihmisten kanssa sosiaalisessa mediassa

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Kirkon johto ei halua keskustella ihmisten kanssa sosiaalisessa mediassa

Arkkipiispa Tapio Luoma, Helsingin piispa Teemu Laajasalo ja Kuopion piispa Jari Jolkkonen näyttivät esimerkkiä, miten keskustelua sosiaalisessa mediassa ei käydä.

Sosiaalisessa mediassa virisi oikeudenmukaista verotusta koskeva keskustelu, jossa ei keskusteltu verotuksesta eikä oikeudenmukaisuudesta vaan siitä, sopiiko kirkon järjestön, Suomen Lähetysseuran, olla mukana poliittisessa kampanjassa.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja kutsui Twitterissä 430 miljoonaa –kampanjaa ”laitavasemmiston” manööveriksi ja kehotti ihmisiä olemaan lahjoittamatta Lähetysseuralle ”mitään näihin poliittisiin kampanjoihin”.

Kirkon johdolla olisi ollut helmipaikka joko kertoa selvästi, että kirkon mukanaolo verokampanjassa oli harkitsematon virhe tai sitten perustella, miksi kirkon kansainvälistä apua tekevä järjestö on siinä mukana. Keskustella siitä, mitä kristillinen etiikka on ja mitä se ei ole. Ja käydä tuota keskustelua siellä missä ihmiset sitä kävivät, Twitterissä.

Kirkon johdolla olisi ollut helmipaikka keskustella siitä, mitä kristillinen etiikka on ja mitä se ei ole.

Sitä digiloikkaa ei kirkon vakiintunut valta ole vielä ottanut.

Keskusteluihin ovat kirkon establishmentista osallistuneet Helsingin piispa Teemu Laajasalo, joka on myös Lähetysseuran hallituksen puheenjohtaja, Kuopion piispa Jari Jolkkonen sekä piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen. Arkkipiispa Tapio Luoma julkaisi asiaa koskevan tiedotteen

Sille, joka kuvittelee, että kirkolla on jokin selkeä moraalinen viesti, tämä tviittailu on ollut murheellista seurattavaa. Komulainen on yrittänyt perustella, että Lähetysseuran ratkaisut noudattavat yleistä kansainvälistä kirkkojen linjaa. Laajasalo ilmoitti, ettei tunne koko kampanjaa mutta että puoluepolitikointi ei käy laatuun ja että seuran hallitus palaa asiaan. Sitten hän vaikeni.

Jolkkonen kyykytti ensin – keskustelematta – Komulaista ja siirsi sitten keskustelun kehittyvien maiden veroista kommunismin veriseen historiaan. Hän myös esti erään täysin asiallisen kysymyksen tehneen seurakuntalaisensa pääsyn Twitter-seinälleen. Ekskommunikaatio sujuu Kuopion piispalta paremmin kuin kommunikaatio.

Kaikkein kummallisin oli silti arkkipiispan tiedote. Viisitoista riviä hurskaita sanankäänteitä, joiden asiasisällöstä ei ota pirukaan selvää. Tai ehkä juuri piru.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja
jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.