null Pääkirjoitus: Perheneuvonnan pitää pysyä maksuttomana

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Perheneuvonnan pitää pysyä maksuttomana

Seurakunnat eivät Espoossa halua vähentää perheneuvonnan resursseja, eikä se viisasta olisikaan. Viisasta ei ole myöskään palvelujen muuttaminen maksulliseksi.

Kirkko käynnisti sotien jälkeen perheneuvonnan auttamaan ja tukemaan sodassa traumatisoituneita perheitä ja pariskuntia. Kun rahat eivät riittäneet, lisäapua kerättiin teollisuuspampuilta. ”Kerrankin on pappi oikealla asialla”, kerrotaan tamperelaisen vuorineuvos Lauri Haarlan murahtaneen ja toimittaneen pyydetyt rahat kirkon tilille viipymättä.

Kirkon perheneuvonnasta on kehittynyt laadukas ja laajasti arvostettu palveluntarjoaja, jonka ammattilaiset auttavat riippumatta avun hakijan iästä, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai uskonnollisesta vakaumuksesta. Avun saamisen ainoa kriteeri on avun tarve.

Perheneuvonnan palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia. Monilla seurakunnilla on sopimus kaupungin kanssa, ja kaupungit osallistuvat perheneuvonnan kuluihin. Ne ovat käytännössä kokonaan henkilöstökuluja.

Kun hätä on suurin, kirkon ei pidä työntää apuaan  kauemmas.

Espoossa kaupunki on tukenut seurakuntien perheasian neuvottelukeskusta sen perustamisesta alkaen, kunnes viime kesänä kaupunki irtisanoi yhteistyösopimuksen hankintalakiin ja säästöpaineisiin vedoten. Kaupungin maksuosuus on Espoossa viime vuosina kattanut kolmanneksen perheneuvonnan kuluista.

Espoon seurakunnissa on nyt valmisteltu ehdotusta perheneuvonnan palvelujen muuttamisesta maksulliseksi. Asiakas maksaisi omavastuuosuuden samalla lailla kuin Kelan maksamissa terapiapalveluissa.

Seurakunnat eivät Espoossa halua vähentää perheneuvonnan resursseja, eikä se viisasta olisikaan. Aivan kirkon tehtävän ytimessä olevien sielunhoidollisten ja diakonisten palvelujen muuttaminen maksulliseksi ei olisi viisasta sekään. Kun hätä on suurin, kirkon ei pidä työntää apuaan yhtään kauemmas.

Helsingissä seurakunnat ovat ottaneet tavoitteekseen perheneuvonnan jonojen poistamisen. Vantaalla maksullisuudesta keskusteltiin ja päädyttiin pitämään perheneuvonta maksuttomana.

On pakko tehdä arvovalintoja. Kirkko on veroja kantava organisaatio, jossa seurakuntalaisten valtava enemmistö kustantaa pienen aktiivijoukon hengellisen harrastustoiminnan. Tulojen pienentyessä kirkon on pakko miettiä rahojensa järkevää suuntaamista eikä vain höyläillä tasaisesti vähän joka puolelta.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja
jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.