null Poikkeustila näkyy nuorten Sekasin-chatissa – huhtikuussa käytiin yli 4 200 keskustelua

Ajankohtaista

Poikkeustila näkyy nuorten Sekasin-chatissa – huhtikuussa käytiin yli 4 200 keskustelua

Jatkuva kotona oleminen on ahdistanut monia.

Suomen Mielenterveys ry:n ylläpitämä Sekasin-chat kuuntelee ja tukee nuoria. Päivystys toimii verkossa. Myös kirkon erityisnuorisotyö on siirtynyt poikkeusolojen myötä verkkoon. 

– Sekasin-chatissa työskentelee laaja yhteistyöporukka monelta eri taholta, ja Snellu on osa sitä, kertoo psykologi Taina Repo Helsingin seurakuntien erityisnuorisotyöstä eli Snellusta.

Hän on ollut positiivisesti yllättynyt siitä, miten helppoa nuoria on ollut tavoittaa chatin kautta.

– Nuoret tulevat usein chattiin mielessään jokin tietty asia, jota lähdetään yhdessä purkamaan. Olen ollut iloinen siitä, kuinka nuori itse saa kipinän lähteä toimimaan asioidensa eteen, joskus jo chatin aikana, Repo kertoo.

Yhteydenotot ovat lisääntyneet koronapandemian aikana.

– Viime vuoden maaliskuussa yhteydenottoja oli 9 200, joista 1 960:een vastattiin. Nyt yhteydenottoja oli maaliskuussa 13 200, joista 2 700:aan vastattiin, kertoo Suomen mielenterveys ry:n verkkokriisityön päällikkö Satu Sutelainen.

Kotona oleminen ahdistaa ja kesätöiden peruuntuminen aiheuttaa huolta. 

Huhtikuu oli vielä kiireisempi. Keskusteluja käytiin runsaat 4 200. Se oli mahdollista, koska uusia päivystäjiä on koulutettu 300.

Chatissa keskustellaan anonyymisti muun muassa masennuksesta, itsetuhoisuudesta, parisuhdeongelmista ja kiusaamisesta. Poikkeustila heijastuu keskusteluihin. 

– On hyvin yksilöllistä, miten kukin tämän tilanteen ottaa. Jotkut nuoret ovat selvästi stressaantuneita siitä, että opinnot ovat siirtyneet kotiin, on ahdistusta ja keskittymisvaikeuksia, Snellun Taina Repo toteaa.

– Jotkut taas kokevat rauhoittavana sen, että on enemmän aikaa itselle ja omille ajatuksille.

Satu Sutelainen arvioi, että noin joka kymmenes puhelu liittyy jollain tavalla koronaan.

– Oma sairastuminen pelottaa, ja monilla on lähipiirissä ihmisiä, jotka kuuluvat riskiryhmään. Kotona oleminen ahdistaa ja koulunkäynnin epävarmuus aiheuttaa huolta, samoin kesätöiden peruuntuminen.   

– Nyt kun kriisiaikana ollaan vetäydytty kotiin, voi tuntua turvattomalta tulla sieltä pois, kun rajoituksia aletaan purkaa, Repo pohtii ja rohkaisee:

– Jos pelot ovat voimistuneet niin, ettei uskalla lähteä ulos enää ollenkaan, voi olla yhteydessä meihin ja mietitään yhdessä, miten turvallisuuden tunnetta voi asteittain lisätä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.