null Pääkirjoitus: Raamattua voi siteerata myös rikollisesti

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Raamattua voi siteerata myös rikollisesti

Raamattua voi käyttää väärin. Sen katkelmilla voi loukata, herjata ja vahingoittaa. Siksi on hyvä, että poliisi tutkii Päivi Räsäsen homotwiitin.

Kansanedustaja Päivi Räsänen vietti viime perjantaina tuntikausia Pasilan poliisitalossa. Poliisi selvittää, syyllistyikö Räsänen viime kesän homokielteisellä twiitillään kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Rikosilmoituksen poikineessa twiitissään Räsänen arvosteli luterilaista kirkkoa siitä, että kirkko tuki vähemmistöjen oikeuksia puolustavaa Pride-tapahtumaa. Mielipiteensä vahvistukseksi hän liitti valokuvan 1930-luvun Raamatusta, jossa puhutaan häpeällisestä himosta, riettaudesta ja villiintymisestä.

Moni on paheksunut Räsäsen poliisikuulustelua. Että ei kai Raamatun siteeraaminen voi olla väärin. Että miten voi edes epäillä rikosta Raamatun lukemisesta?

Raamattu ei nauti syytesuojaa. Raamattua voi siteerata myös rikollisella, loukkaavalla ja vahingoittavalla tavalla.

Jos joku alkaisi tylyttää Helsingin juutalaista seurakuntaa ja poimisi sanomansa vahvistukseksi Uuden testamentin kaikkein antisemitistisimmät jakeet, kyseessä olisi varmasti rikoksen tunnusmerkistön täyttävä hyökkäys kansanryhmää vastaan.

Raamatussa kielletään naisilta seurakuntalaisten opettaminen ja hengellinen johtaminen.

Etelä-Afrikan rotuerottelukirkoissa apartheidia perusteltiin ihan sujuvasti Raamatulla. Vieläpä samantapaisella luomisjärjestysretoriikalla, jolla vielä nyky-Suomessa Päivi Räsästä lähellä olevat kristilliset piirit perustelevat miehen ja naisen erilaista asemaa perheessä sekä naisen kelpaamattomuutta papin töihin.

Uutiskuva suurikokoista Raamattua näyttävästi poliisitalon ovesta sisään kantavasta Räsäsestä herätti myös kysymyksen, että eikö hän tosiaan ole sieltä Raamatustaan lukenut Jeesuksen varoituksia omalla hurskaudellaan poseeraamisesta.

Päivi Räsänen kertoi käyneensä kuulustelijan kanssa Pyhää Kirjaa läpi kuin raamattupiirissä. Omien sanojensa mukaan hän valaisi poliisille Roomalaiskirjeen pääsanomaa. Se on erikoista. Räsäsen Raamatussa nimittäin kielletään naisilta seurakuntalaisten opettaminen ja hengellinen johtaminen.

Naisten pappeutta jyrkästi vastustava kansanedustaja tulkitsee siis toisten kohdalla Raamattua eri tavalla kuin omalla kohdallaan.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja
jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.