null ”Uskonnollinen vakaumus on vakavampi asia kuin kuolema” – poliisikuulustelussa ollut Päivi Räsänen ei aio sensuroida itseään, vaikka rikostutkinta etenisi tuomioon

Päivi Räsänen julkaisi kesäkuussa twiitin, jossa kritisoi luterilaisen kirkon osallistumista Pirde-tapahtumaan.

Päivi Räsänen julkaisi kesäkuussa twiitin, jossa kritisoi luterilaisen kirkon osallistumista Pirde-tapahtumaan.

Ajankohtaista

”Uskonnollinen vakaumus on vakavampi asia kuin kuolema” – poliisikuulustelussa ollut Päivi Räsänen ei aio sensuroida itseään, vaikka rikostutkinta etenisi tuomioon

Päivi Räsänen harkitsi kesällä vakavissaan eroavansa luterilaisesta kirkosta. Poliisi epäilee häntä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen oli eilen lähes neljä tuntia poliisin kuulusteltavana.

Poliisi epäilee Räsäsen syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Epäily liittyy Räsäsen kesäkuussa julkaisemaan twiittiin, jossa hän kritisoi luterilaisen kirkon osallistumista Pride-tapahtumaan. Hän liitti twiitiin valokuvan neljästä Roomalaiskirjeen jakeesta, joissa homoseksuaalinen toiminta yhdistetään häpeään.

”#kirkko on ilmoittanut olevansa #seta n #Pride2019 virallinen partneri. Miten kirkon oppiperusta, #raamattu sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?”

Räsänen harkitsi eroavansa kirkosta

Päivi Räsäsen mukaan poliisikuulustelu oli yllättävän tiukkasävyinen. Poliisi kävi läpi hänen twiittinsä sananvalinnat, ajoituksen ja motivaation.

– Yllättävän suuri osa kuulustelusta oli ikään kuin raamattupiiriä. Kävimme läpi Roomalaiskirjeen ensimmäistä lukua ja sen kontekstia, Räsänen kertoo.

– Poliisi kysyi jopa, mikä on Roomalaiskirjeen pääsanoma. Vastasin, että miten ihminen pelastuu Jeesuksen yhteyteen.

Räsänen kertoo olleensa ennen twiitin kirjoittamista ahdistunut luterilaisen kirkon tilasta. Hänen mielestään kirkon toiminnan ja Raamatun opetuksen välillä oli selvä ristiriita.

Räsäsen läheinen ystävä ja seurakunnan pitkäaikainen työntekijä oli juuri eronnut kirkosta, koska kirkko osallistui Pride-tapahtumaan. Räsänen itse kertoo rukoilleensa polvillaan ja pohtineensa, pitäisikö hänenkin erota kirkosta.

– Harkitsin sitä vakavasti. Mutta rukoillessani minulle tuli vahva kuva tai ajatus, että kirkkolaiva on uppoamassa, mutta minun tehtäväni ei ole hypätä pelastusveneeseen vaan yrittää herättää nukkuvia mahdollisimman kovalla äänellä.

Niinpä hän kirjoitti twiittinsä.

Olen puhunut vuosikymmenet samalla tavalla, ja yhtäkkiä olenkin kuulustelussa.

– Päivi Räsänen

Räsänen ei aio vaieta uskostaan, vaikka saisi tuomion

Rikostutkinta ei vaikuta siihen, miten Päivi Räsänen aikoo jatkossa puhua uskostaan julkisesti. Vaikka tutkinta johtaisi syytteeseen ja syyte tuomioon, Räsänen ei sensuroisi puheitaan.

– Tässä on kyse ikuisuuteen ulottuvista asioista. Uskonnollinen vakaumus on vakavampi asia kuin kuolema.

Räsänen ei kuitenkaan usko, että häntä tuomitaan. Jos tuomio tulee, hän aikoo valittaa siitä aina Euroopan ihmisoikeustuomioistuinta myöten.

– En jaksa uskoa, että tämä menee oikeuteen asti, mutta en uskonut sitäkään, että tästä käynnistetään esitutkinta ja joutuisin poliisin kuulusteluun, Räsänen sanoo.

– On tämä mielestäni absurdia. Olen puhunut vuosikymmenet samalla tavalla, ja yhtäkkiä olenkin kuulustelussa.

Uskonnonvapauden suurin uhka on itsesensuuri

Päivi Räsänen ajattelee, että Suomen uskonnon- ja sananvapauden tila on periaatteessa hyvä. Perustuslaki ja kansainväliset ihmisoikeussopimukset ovat turvana.

Uskonnonvapauden suurin uhka on Räsäsen mielestä se, että uskovaiset alkavat sensuroida itseään.

– Etenkin nuoret koulutetut kristityt pääkaupunkiseudulta ovat kertoneet minulle, että he joutuvat olemaan uskonsa kanssa kaapissa, koska eivät esimerkiksi halua menettää työmahdollisuuksia.

– Tällainen rikostutkinta voi olla pelotteena ihmisille. Senkin takia haluan itse näyttää esimerkkiä, että ei tästä niin vain peräännytä. Rohkaisen muitakin käyttämään sananvapauttaan myös vaikeissa kysymyksissä, kuten samaa sukupuolta olevien suhteissa tai abortissa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.