null Kansanedustaja Päivi Räsästä vastaan nostetaan syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen puhumassa eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 15. huhtikuuta.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen puhumassa eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 15. huhtikuuta.

Ajankohtaista

Kansanedustaja Päivi Räsästä vastaan nostetaan syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Valtakunnansyyttäjän mukaan Päivi Räsäsen lausumat aiheuttavat suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan. Räsänen järkyttyi päätöksestä.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on nostanut syytteen kansanedustaja Päivi Räsästä (kd) vastaan kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lisäksi Suomen Luther-säätiön asiamiestä ja hallituksen jäsentä Juhana Pohjolaa vastaan on nostettu syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Yhden rikosepäilyn osalta valtakunnansyyttäjä lopetti esitutkinnan. Tämä päätös koskee Räsäsen lausumia MTV:n julkaisemassa Maria Veitolan Yökylässä-ohjelmassa. Siinä Räsänen oli valtakunnansyyttäjän mukaan sanonut, että homoseksuaalisuus on seksuaalinen vinoutuma.

Valtakunnansyyttäjän mukaan Räsäsen ohjelmassa lausuma kommentti halventaa homoseksuaaleja. Tämä teko olisi kokonaisuutena arvioiden vähäinen, vaikka esitutkinta suoritettaisiin loppuun. Tämän vuoksi esitutkinnan jatkaminen on tarpeetonta.

Räsästä vastaan nostetuissa syytteissä on kyse kolmesta eri asiakokonaisuudesta.

Syyttäjän mukaan Räsänen halvensi homoseksuaaleja

Ensinnäkin Päivi Räsänen on valtakunnansyyttäjän mukaan esittänyt kirjoituksessaan Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen homoseksuaaleja halventavia mielipiteitä ja tietoja.

Räsäsen kirjoittama pamfletti julkaistiin vuonna 2004, pari vuotta sen jälkeen, kun samaa sukupuolta olevien parien parisuhteen rekisteröiminen tuli Suomessa mahdolliseksi.

Räsänen on pamfletissaan muun muassa väittänyt, että homoseksuaalisuus on tieteellisesti todistettu psykoseksuaalisen kehityksen häiriö. Juhana Pohjola on julkaissut Räsäsen kirjoituksen Suomen Luther-säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan internet-sivustolla. Lähetyshiippakunta on itsenäinen noin 2 200 jäsenen kirkkokunta, joka ei kuulu Suomen evankelisluterilaiseen kirkkoon.

Lisäksi Räsänen on valtakunnansyyttäjän mukaan julkaissut Twitter-  ja Instagram-tilillään sekä Facebook-sivullaan homoseksuaaleja halventavan mielipiteen, jonka mukaan homoseksuaalisuus on häpeä ja synti.

Räsänen on esittänyt homoseksuaaleja halventavia lausumia myös Yle Puhe -radiokanavan ohjelman jaksossa Mitä Jeesus ajatteli homoista? Siinä Räsänen sanoi, että jos homoseksuaalisuus on geneettistä, se on silloin geneettinen rappeuma ja sairautta aiheuttava geeniperimä. Valtakunnansyyttäjän tiedotteessa todetaan, että Räsäsen näkemyksen mukaan homoseksuaalit eivät myöskään ole Jumalan luotuja kuten heteroseksuaalit. 

Lausumat loukkaavat homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa, joten ne ylittävät sanan- ja uskonnanvapauden rajat.

Syytteen mukaan Räsäsen eri syytekohdissa tarkemmin yksilöidyt lausumat ovat homoseksuaaleja halventavia ja syrjiviä. Lausumat loukkaavat homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa, joten ne ylittävät sanan- ja uskonnanvapauden rajat.

Valtakunnansyyttäjä katsoo, että Räsäsen lausumat ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan.

Haastehakemus on toimitettu Helsingin käräjäoikeuteen. Käsittelypäivää ei ole vielä päätetty.

Räsäsen mielestä kyse on sanan- ja uskonnonvapaudesta

Kansanedustaja Päivi Räsänen kertoo pitävänsä päätöstä syytteen nostamisesta jopa järkyttävänä. Medialle lähettämässään tiedotteessa hän kertoo, ettei mielestään ole syyllistynyt minkään ihmisryhmän uhkaamiseen, panetteluun tai solvaamiseen.

”Syytteissä on pohjimmiltaan kysymys siitä, saako Suomessa pitää esillä ja ilmaista vakaumusta, joka pohjautuu Raamatun ja kristillisten kirkkojen perinteisiin opetuksiin. En katso millään tavoin halventaneeni homoseksuaaleja, joiden ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia olen toistuvasti kertonut kunnioittavani ja puolustavani”, Räsänen kirjoittaa.

Hänen mukaansa avioliitto on miehen ja naisen välinen asia ja homoseksuaalisuuden harjoittaminen eli samaa sukupuolta olevien välinen seksi Jumalan tahdon vastaista.

Mahdollista tuomiota ja rangaistusta suuremmaksi ongelmaksi Räsänen nostaa sensuurin eli käskyn poistaa sosiaalisen median päivitykset tai julkaisukiellon kirjoitukselle.

”Mikäli tätä oikeuden päätöstä ei noudattaisi, se johtaisi kovenevaan uhkasakkokierteeseen. Samalla tällainen tuomio avaisi pään vastaavien julkaisujen kiellolle ja uhkan modernista kirjaroviosta”, Räsänen sanoo.

”Lopuksi totean, että valtakunnansyyttäjä on aiemmin kertonut joutuneensa tämän tapauksen johdosta epäasiallisten viestien kohteeksi. Toivon, että mitään henkilöön menevää, loukkaavaa viestintää ei häneen kohdistettaisi”, Räsänen lisää.
 

Korjattu 29.4. klo 15.20 lause "Räsäsen näkemyksen mukaan homoseksuaalit eivät myöskään ole Jumalan luomia, kuten heteroseksuaalit" muotoon "Valtakunnansyyttäjän tiedotteessa todetaan, että Räsäsen näkemyksen mukaan homoseksuaalit eivät myöskään ole Jumalan luomia, kuten heteroseksuaalit."

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.