Pääkirjoitus: Kuinka kirkkoa puhutaan
Kirkossa puhutaan tavalla, joka etäännyttää ihmiset kirkosta ja Jumalasta. Sen pitää muuttua.
Moni on odottanut sitä päivää aika kauan. Yllätyksenä tuo päivä tulee tuskin kenellekään.
Suomessa on perinteisesti menty naimisiin kirkossa. Vaikka avioliitto on puhtaasti yhteiskunnallinen instituutio, se on vanhastaan solmittu Herran huoneessa papin edessä. Valtio on valtuuttanut kirkon tutkimaan kihlaparien vihkikelpoisuuden ja antanut papeille oikeuden vihkiä aviopareja. Vihkiessään papit myös pyytävät Jumalan siunausta vihkiparille ja heidän liitolleen. Se on palvelu, jota ei maistraatista saa.
Vihkiessään papit pyytävät siunausta vihkiparille. Se on palvelu, jota ei maistraatista saa.
Tämä on melko tarkkaa tämä kanssa ja puolesta rukoileminen. Rukoushetkeksi sitä ei saa kutsua. Saati sitten avioliiton siunaamiseksi.
Oikeasti.
Siunatakaan ei oikeastaan saisi, mutta siunauksen saa pappi lausua samalla, kun hän rukoilee pariskunnan kanssa ja puolesta.
Oikeasti.
Näin puhutaan kirkkoa. Näin puhutaan tavalla, joka etäännyttää kenet hyvänsä – kirkosta. Näin puhutaan tavalla, joka etäännyttää Jumalasta.
Teetimme yhdessä Helsingin Sanomien kanssa kyselyn pääkaupunkiseudun kirkkoherroille. Halusimme selvittää, mitä palveluja pääkaupunkiseudun kirkoilla on tarjota samaa sukupuolta oleville vihkipareille.
Käytimme kysymysten laadinnassa asiantuntijoina kirkkoherroja. Lopputulos: kysymyksistä tuli niin kirkkokielisesti täsmällisiä, että edes toiset kirkkoherrat eivät ymmärtäneet niitä.
Nyt kirkon pitäisi Lutherin hengessä luopua kirkon puhumisesta ja siirtyä selvään suomeen.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Selkokielen neuvottelukunta palkitsi kirkon selväsanaisuudesta
AjankohtaistaKirkkohallituksen Riitta Kuusi myöntää, että selväsanaisuus ja selkokielisyys eivät yleensä ole ominaisuuksia, joita liitetään kirkkoon.

Sanomatalossa keskustellaan, saavatko homot kirkkohäät
Ajankohtaista