Pääkirjoitus: Kirkolliskokous osoitti, että uusi aika murtautuu esiin
Kirkon kanta samaa sukupuolta olevien avioliittoihin ei riipu niinkään avioliittokäsityksestä vaan ihmiskäsityksestä.
Nuori juutalaispoika Robert Zimmerman painoi vakosamettisen lippalakin päähänsä kuppilassa New Yorkin Greenwich Villagessa, löi kuhmuisesta Martin-kitarastaan G-duurisoinnun ja alkoi laulaa. Robert oli valinnut itselleen taiteilijanimen Bob Dylan. Vuosi oli 1963. Laulun nimi oli The Times They Are A-Changing. Laulussa ollaan kynnyksellä, jonka yli uusi aika murtautuu vääjäämättä esiin.
Kun Dylan pokkasi pari vuotta sitten Nobelin kirjallisuuspalkinnon, monet mainitsivat juuri tuon nuoruusvuosien laulutekstin esimerkkinä hänen mestarillisesta lyriikastaan. Minun korvissani se alkoi soida, kun seurasin kirkolliskokouksen keskustelua homojen kirkkohäistä.
Uusi aika murtautuu vääjäämättä esiin. Kirkolliskokouksen raskaan sarjan valiokunnista kaikkein raskain eli opillisia asioita käsittelevä perustevaliokunta oli ehdottanut, että kirkolliskokoukselle tehty edustaja-aloite samaa sukupuolta olevien vihkimisen sallimisesta jätettäisiin kokonaan raukeamaan.
Nyt käydyssä keskustelussa kuuluu, kuinka vuoret ovat lähteneet liikkeelle.
Perustevaliokunnan esitys meni kirkolliskokouksen äänestyksessä läpi niukalla enemmistöllä 59–46. Se ei silti tarkoita sitä, että asia olisi loppuun käsitelty, sillä päätökseen sisältyi vaatimus, että piispat selvittävät edelleen vaihtoehtoja ”avioliittokäsityksestä vallitsevan erimielisyyden ratkaisemiseksi”.
Tämä lisäys perustevaliokunnan esitykseen hyväksyttiin selvin numeroin. Äänet jakautuivat 73–32. Times they are a-changin', ajat ovat muuttumassa. Uusi aika murtautuu vääjäämättä esiin.
Mitä tulee seksuaalivähemmistöjen yhdenvertaiseen kohteluun, kirkon hallinnollinen pyörittely on kiusallisen kankeaa ja hidasta. Silti nyt käydyssä keskustelussa kuuluu, kuinka vuoret ovat lähteneet liikkeelle.
Terveisiä piispainkokoukseen. Siinä, mitä kirkossa pitäisi ajatella samaa sukupuolta olevien avioliitoista, ei ole niinkään kyse avioliittokäsityksestä. Kyse on siitä, mitä ajatellaan ihmisestä.
Piispojen pitää nyt selvittää, miten kirkossa ratkaistaan ihmiskäsityksestä vallitseva erimielisyys. Siinä ratkeaa samalla tuo avioliittokysymys.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Pääkirjoitus: Onko kirkon median vaikea tehdä kriittistä journalismia? Ei
PuheenvuorotPiispa Teemu Laajasalo arveli, että Kirkko ja kaupungin on haastavaa tehdä journalismia ja olla samalla kirkolle myötämielinen. Hän on väärässä.