null Pääsiäisnäytelmä Via Crucis kuljettaa katsojia valosta pimeyteen, pimeydestä kirkkauteen – tällaisia ovat tarinan pahikset

Via Cruciksessa Jeesusta esittää Panu Haavisto. Kuva: Jani Laukkanen.

Via Cruciksessa Jeesusta esittää Panu Haavisto. Kuva: Jani Laukkanen.

Hengellisyys

Pääsiäisnäytelmä Via Crucis kuljettaa katsojia valosta pimeyteen, pimeydestä kirkkauteen – tällaisia ovat tarinan pahikset

Tuhansien ihmisten pääsiäisperinteeksi muodostunut esitys nähdään jälleen Helsingin keskustassa hiljaisen viikon lauantai-iltana. 

Anna-Mari Kaskisen käsikirjoitukseen – ja tietysti Raamattuun – perustuva Via Crucis nähdään nyt toista kertaa, mutta ohjaaja Markku Arokanto on tuonut esitykseen myös uusia elementtejä.

Suurin muutos on se, että nyt ei vaelleta ollenkaan Kaisaniemen puistossa eikä Kruununhaan kaduilla, vaan näytelmä esitetään kokonaan Senaatintorilla. Tämä siksi, että Jeesuksen oikeudenkäynnin näyttämönä monesti palvellut Säätytalo on huputettu ja aidattu remontin vuoksi. 

Senaatintorilla nähdään yli 50 esiintyjää – kymmenkunta ammattilaista, vahvoja harrastajia ja avustajia. Jeesusta esittää Panu Haavisto, Pilatusta Esa Ruuttunen, ja muissa rooleissa nähdään muun muassa Eeva-Maija Haukinen, Outi Haaranen-Halme ja Marjaana Kuusniemi-Korhonen.

Pietarin rooli vaihtui Juudakseen

Maaliskuun alussa Tuomiokirkon kryptassa pidetään ”pahisten” harjoitukset. Mukana ovat Juudas, ylipapit ja neljä paholaishahmoa. Ammattinäyttelijä Juha-Pekka Mikkola, joka on esiintynyt teatterilavoilla, elokuvissa ja  tv-sarjoissa, esittää Juudasta.

– Tämä rooli tuli minulle lyhyellä varoitusajalla, mutta se osui aikatauluihini hyvin. Esitin Pietaria vuoden 2015 Via Cruciksessa. Veli-Pekka Hännisen käsikirjoituksessa Pietari oli moderni kalastaja ja Juudas bisnesmies, kertoo Mikkola.

Ylipappi (Tatu Siivonen) antaa Juudakselle (Juha-Pekka Mikkola) ohjeita. Kuva: Jussi Helttunen.

Ylipappi (Tatu Siivonen) antaa Juudakselle (Juha-Pekka Mikkola) ohjeita. Kuva: Jussi Helttunen.

– Pietari ja Juudas ovat molemmat intohimoisia kavereita, mutta ihan vastakkaiset hahmot. Tykkään siitä, että voin esittää molempia rooleja. Juudas on näytelmän konna, ja konnaa on aina herkullista esittää. Pahis on konfliktin polttopisteessä, Mikkola miettii.

– Suomalaisessa yhteiskunnassa ja myös omassa elämässäni on tapahtunut paljon kahdeksassa vuodessa. Nyt ymmärrän monia asioita ja vastakkainasetteluja paremmin kuin silloin. Yhteiskunta on polarisoitunut, ja se luo maaperää Juudaksille.

Juudas on hyvin inhimillinen ja katuu Jeesuksen kavaltamista valtavasti. Mikkolan haasteena on tuoda tuska ja katumus esiin valtavalla näyttämöllä, tässä kohtauksessa yliopiston päärakennuksen portailla.

Ateistikin voi katsoa kärsimysnäytelmää

Tiina Huczkowski ja Juha Sihvola esittävät Jeesusta kiusaavia paholaisia.

– Koko juttu alkaa meidän kohtauksellamme. Tämä on herkullinen rooli, kokonaisvaltainen ja fyysinen, kaikkein fyysisin näistä rooleista, luonnehtii tanssija Tiina Huczkowski.

Myös Sihvolaa innostaa roolin liikunnallisuus. Molemmat hehkuttavat Via Cruciksen uutta musiikkia, jonka on säveltänyt Pekka Simojoki ja sovittanut Antti Vuori.

– Tämä on musiikkinäytelmä, ja se musiikki osuu, Sihvola sanoo.

Mitä Via Crucis voi antaa katsojalle? Miksi kannattaisi tulla seisomaan Senaatintorille lauantai-iltana?

– Suuren kokemuksen! vastaa Huczkowski.

Tiina Huczkowski ja Juha Sihvola irrottelevat paholaisina. Kuva: Jussi Helttunen.

Tiina Huczkowski ja Juha Sihvola irrottelevat paholaisina. Kuva: Jussi Helttunen.

Sihvolan mukaan jokainen voi katsoa esitystä omista lähtökohdistaan. Yksi katsoo Via Crucista kärsimysnäytelmänä ja peilaa siihen omaa uskoaan. Ateisti katsoo vain esitystä.

– Tunnen monia ”uskomattomia” ihmisiä, jotka ovat käyneet katsomassa monta versiota ihan vaan esityksinä. Tämä on avoin ja suvaitsevainen näytelmä.

Neljän paholaisen ryhmään kuuluu myös 17-vuotias Kallion lukiolainen Noel Escartin. Hän on suorittanut teatterikursseja ilmaisutaidon lukiossa ja tykkää näyttelemisestä.

– Näin Via Cruciksen viime vuonna ja olin vaikuttunut. Ohjaaja pyysi minua mukaan, kun olimme tutustuneet Lumikuningatar-näytelmän merkeissä. Nyt haluan todellakin päästä ison ihmismassan eteen esiintymään!

Paholaiset (Juha Sihvola ja Noel Escartin) kiusaavat Juudasta (Juha-Pekka Mikkola). Kuva: Jussi Helttunen.

Paholaiset (Juha Sihvola ja Noel Escartin) kiusaavat Juudasta (Juha-Pekka Mikkola). Kuva: Jussi Helttunen.

Musiikissa on voimaa

Ylipappeja esittävät ammattinäyttelijät Svante Korkiakoski ja Tatu Siivonen. 85-vuotias Korkiakoski on esiintynyt lukuisissa tv-sarjoissa ja elokuvissa.

– Näytelmässä annan viimeisen käskyn siitä, että Jeesus joutuu ristille. Ylipappi oli suuri ruhtinas, jolla oli valtaa, hän sanoo.

Siivosen mukaan esityksessä on harras ja juhlava tunnelma, kun ihmiset ovat aiheen äärellä. Molemmat kehuvat tulevan Via Cruciksen musiikkia. Musiikki tuntuu valtavan isolta, siinä on svengiä ja se on jopa elokuvamaista.

Orkesterin ja kuoron osuudet tulevat nauhalta, mutta musiikki on soitettu oikeilla instrumenteilla, ja se kuuluu. Laulut lauletaan esitystilanteessa nauhan päälle. Esimerkiksi oopperalaulaja Esa Ruuttunen laulaa Pilateksen vuorosanat,

Jeesusta lähdetään viemään. Roolissa Panu Haavisto vuonna 2023. Kuva: Jani Laukkanen.

Jeesusta lähdetään viemään. Roolissa Panu Haavisto vuonna 2023. Kuva: Jani Laukkanen.

Ohjaaja Markku Arokanto tiivistää Via Cruciksen teeman näin:

– Valosta pimeyteen, pimeydestä kirkkauteen.

Via Cruciksen tärkeimpiä arvoja on ollut halki vuosien yhteisöllisyys, niin esityksessä kuin tuotannossakin. Arokanto nostaa näytelmässä esiin ikiaikaisen kysymyksen ihmisen yksinäisyydestä, ulkopuolisuudesta ja syrjäytyneisyydestä. Näytelmä käsittelee myös kohtaamisia ja yhteisöllisyyttä.

Tänä vuonna esityksen mahdollistavat tuellaan Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymät, Tuomiokirkkoseurakunta, Helsingin kaupunki, Johannes församling ja Vanhankirkon tuki ry.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.