null Via Crucis palaa koronavuosien jälkeen Helsingin ytimeen – ”Tässä Jeesus on vielä ihmisen poika”, sanoo ohjaaja Markku Arokanto

Ohjaaja Markku Arokannon mielestä Via Cruciksessa ovat läsnä kaikki inhimilliset tunteet.

Ohjaaja Markku Arokannon mielestä Via Cruciksessa ovat läsnä kaikki inhimilliset tunteet.

Ajankohtaista

Via Crucis palaa koronavuosien jälkeen Helsingin ytimeen – ”Tässä Jeesus on vielä ihmisen poika”, sanoo ohjaaja Markku Arokanto

Vuoden 2023 Via Crucis on uudella reitillä. Musiikilla on esityksessä vahva rooli.

Pääsiäisen tapahtumat keskelle Helsinkiä tuova Via Crucis toteutuu jälleen koronapandemian vaatiman muutaman vuoden tauon jälkeen. Tekijöinä on pitkälti sama työryhmä kuin vuonna 2021, jolloin Via Crucis -esitys toteutettiin Via Crucis Resurrexit -lyhytelokuvana.

Luvassa on jotakin uutta ja jotakin vanhaa. Uutta on esimerkiksi se, että esitys on entistä saavutettavampi: näkörajoitteiset saavat käyttöönsä korvanapit, ja esitys kuvailutulkataan suomeksi ja ruotsiksi. Myös viittomakieliset tulkkaukset pyritään toteuttamaan suomeksi ja ruotsiksi, jos tekniikan rahoitus toteutuu toivotulla tavalla.

Via Cruciksen käsikirjoitus on runoilija, kirjailija Anna-Mari Kaskisen ja esityksen ohjaa Markku Arokanto. Näyttelijöinä on sekä ammattilaisia että harrastajia, joista osa on ollut mukana monet kerran aiemminkin. Esimerkiksi Jeesuksen roolissa nähdään Panu Haavisto, Marian äitiä Annaa esittää Eeva-Maija Haukinen, Pontius Pilatuksena on Esa Ruuttunen ja ylipappina Svante Korkiakoski.

– On hienoa, että ihmiset ovat sitoutuneita ja ovat jaksaneet olla mukana kolme vuotta, vaikka sinä aikana elämässä voi tapahtua kaikenlaista. Otamme mukaan lisää vapaaehtoisia. Kansanjoukkoihin tarvitaan joukkovoimaa, ohjaaja Markku Arokanto kertoo.

Yhdistelmä uutta ja vanhaa

Helmikuun puolivälissä vuoden 2023 Via Cruciksen harjoitukset ovat jo hyvällä mallilla.

– Olemme päässeet harjoittelemaan oikeilla paikoilla, mikä on hyvä, sillä välimatkat ovat pitkiä. Maaliskuussa pääsemme jo läpimenovaiheeseen ja silloin näemme, mikä on esityksen todellinen kesto, Markku Arokanto kertoo.

Tällä kertaa Via Cruciksen reitti tekee ikään kuin kahdeksikon Helsingin keskustassa. Kaisaniemenpuistoon reitti ei tällä kertaa yllä, vaan vaellus alkaa Senaatintorilta jatkaen kulkueena Snellmaninkadun ja Kirkkokadun kautta Säätytalon puistoon. Sieltä esitys jatkaa Säätytalon pääportaille ja jatkuu kulkueena Unioninkatua pitkin takaisin Senaatintorille.

Me olemme milloin juudaksia, milloin epäileviä tuomaita, milloin pietareita.

Via Cruciksessa tämä hetki ja parin tuhannen vuoden takaiset tapahtumat kietoutuvat yhteen. Ohjaajalle se tekee projektista mielenkiintoisen ja haastavan.

– Ihmiset odottavat uutta, mutta samalla myös sitä, että pidetään kiinni perinteestä. Pekka Simojoen säveltämä, Antti Vuoren sovittama ja Anna-Mari Kaskisen sanoittama musiikki tuo kertomukseen jotakin sitä uutta ja antaa ehkä erilaisen kuvan roolihahmoista. Joskus laulu voi kertoa paljon enemmän kuin sanat. Myös Nina Pakkasen johtama kuoro Gospel Helsinki siivittää laulullaan eri tunnetiloihin.

Riitta Röpelisen puvustus vie ajatukset ehkä ennemmin parin tuhannen vuoden taakse, mutta ympäristö on Helsinki vuonna 2023. Siihen sisältyy myös omat jännitysmomenttinsa: koskaan ei tiedä, millainen sää on esityshetkellä, tai onko kadunkulmassa kuitenkin rekka tai lumiaura.

Vuoden 2023 Via Crucista ovat tekemässä pitkälti samat ihmiset kuin vuonna 2021, jolloin Via Crucis toteutui Ressurrexit-lyhytelokuvan muodossa. Silloin kuvauksissa olivat Cedric Packalén, Alvar Tigerstedt ja keskellä Jeesusta esittävä Panu Haavisto sylissään Helmi-koira.

Vuoden 2023 Via Crucista ovat tekemässä pitkälti samat ihmiset kuin vuonna 2021, jolloin Via Crucis toteutui Ressurrexit-lyhytelokuvan muodossa. Silloin kuvauksissa olivat Cedric Packalén, Alvar Tigerstedt ja keskellä Jeesusta esittävä Panu Haavisto sylissään Helmi-koira.

Koko tunteiden skaala

Via Crucis ei ole Markku Arokannon mielestä vain kärsimysnäytelmä, vaan siinä ovat läsnä kaikki inhimilliset tunteet.

– Jeesus on vaellusnäytelmän alussa vielä ihmisen poika. Hän tietää kohtalonsa, mutta ei ole vielä lunastanut sitä rooliaan, minkä me kaikki tiedämme.

Tunteiden ja inhimillisyyden skaalaa edustavat myös opetuslapset. 

– Heissä on kaikki ne tunnot, jotka ovat meissäkin. Me olemme milloin juudaksia, milloin epäileviä tuomaita, milloin pietareita. 

Vuoden 2023 Via Cruciksessa korostuu myös naisten osuus: Jeesuksen äidin Marian, hänen äitinsä Annan ja Magdalan Marian. Raamatun naiset ovat kiehtoneet Markku Arokantoa.

– Kivityksenkin uhalla he yrittävät muuttaa tapahtumien kulkua.

Hiljentymistä väkijoukon keskellä

Via Crucista on ollut seuraamassa parhaimmillaan jopa noin 15 000 ihmistä. Mistään intiimistä esityksestä ei ole kyse, mutta Markku Arokanto sanoo silti pyrkivänsä siihen, etteivät näyttelijät myöskään tekisi liian isosti, sillä se menee helposti komiikan puolelle.

– Luotamme tekstiin, ja myös tekniikka auttaa, sillä esiintyjät on mikitetty. Kenenkään ei tarvitse huutaa.

Vaikka väkeä on paljon, Arokanto toivoo ihmisten voivan myös hiljentyä esitystä seuratessaan ja kulkiessaan mukana pääsiäisen tapahtumissa.

– Esitykseen kuuluu osuus, jota nimitän virsikujaksi. Siinä soivat pääsiäisen kauneimmat virret. Toivon, että musiikki auttaisi hiljentymään, ja ihmiset keskittyisivät joko kuuntelemaan tai laulamaan mukana.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.