null Päätoimittajan kommentti: Sote tyssäsi pääministerin jääräpäisyyteen

Päätoimittajan kommentti: Sote tyssäsi pääministerin jääräpäisyyteen

Sote-uudistus paisui liian suureksi ja muuttui muuksi kuin sosiaali- ja terveyspalvelujen parantamiseksi, kirjoittaa päätoimittaja Jaakko Heinimäki.

Epäonnistunut sote-uudistus kaatoi Juha Sipilän hallituksen reilua kuukautta ennen eduskuntavaaleja.

Kävi niin kuin Tuomari Nurmion laulussa Huono ihminen sanotaan: ”Kun hakkaa päätä seinään / pakko se on myöntää: / seinä kestää enemmän kuin pää.”

Hallituksen kaatuminen tässä vaiheessa vaalikautta ei ole erityisen dramaattinen asia. Hallitus jatkaa toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus muodostetaan normaalissa aikataulussa eduskuntavaalien jälkeen.

Mihin sote tyssäsi? Pääministerin jääräpäisyyteen. Sote kaatui Sipilän haluttomuuteen kuunnella muiden näkemyksiä kuin omiaan ja omiensa. Edes perustuslain kanssa ei ollut niin turhan tarkkaa.

Kansalaisten tarve saada kunnollisia sosiaali- ja terveyspalveluja ei enää vaikuttanut uudistuksen kärkimotiivilta.

Soten kaatumisen merkit roikkuivat ilmassa jo pitkään. Olin tällä viikolla juontamassa vaalikeskustelua Diakonia-ammattikorkeakoululla. Siellä ehdokkaat pitivät sotea käytännössä jo kuopattuna, hallituspuolueiden ehdokkaat vähän verhotummin kuin muut.

Sote-uudistus paisui liian suureksi ja muuttui matkan varrella aivan muuksi kuin sosiaali- ja terveyspalvelujen parantamiseksi. Siihen sotkeutui poliittisia valtapyrkimyksiä ja kaupallisia intressejä.

Kansalaisten tarve saada kunnollisia sosiaali- ja terveyspalveluja ei enää vaikuttanut uudistuksen kärkimotiivilta.

Me tarvitsemme sote-uudistuksen. Suomalaisen hyvinvointivaltion turvaaminen edellyttää nykyistä järkevämpää yhteistyötä sosiaalihuollon ja terveydenhuollon kesken – ja myös järkevämpää yhteistyötä julkisen palveluntuotannon ja yksityisten toimijoiden kesken.

Palveluja uudistaessa on hyvä pitää mielessä myös, että sellaista ei kannata ruveta korjaamaan, mikä ei ole rikki.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: