null Pääkirjoitus: Kirkon pitää olla piikkinä lihassa silloin, kun ihmisarvoa poljetaan

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Kirkon pitää olla piikkinä lihassa silloin, kun ihmisarvoa poljetaan

Hiljaisia signaaleja vanhusten huonosta kohtelusta ei haluttu kuulla. Silloin kirkon pitää lisätä meteliä hiljaisiin viesteihin.

Uutiset suomalaisen vanhustenhoidon huonosta laadusta ja laiminlyönneistä tulivat yllätyksenä aika harvalle. Sitä paljon puhuttua hiljaista signaalia on sinkoillut ilmatilassa jo pitkään.

Kaikki yksityisellä rahoituksella järjestetyt hoivapalvelut eivät ole luokattomia. On myös malliesimerkkejä asiakkaan ihmisarvoa kunnioittavasta ja hänen tarpeisiinsa erinomaisesti vastaavasta hoivabisneksestä.

Eikä kaikki julkisen puolen palveluntuotanto suinkaan ole onnistunut edistämään ihmisten hyvää elämää, pikemminkin päinvastoin. Siitäkin on ikävä kyllä runsaasti esimerkkejä.

Diakonit joutuvat taistelemaan asiakkaidensa ihmisarvon puolesta jopa seurakunnan sisällä.

Kirkon yksi tehtävä on olla piikkinä yhteiskunnan lihassa ja muistuttaa kaikkien ihmisten jakamattomasta ihmisarvosta silloin, kun jotkin muut arvot yrittävät jyrätä ihmisen arvokkuuden alleen.

Kun hiljaiset signaalit ihmisen hädästä uhkaavat jäädä surinaksi päättäjien korvissa, pitää kirkon toimia vahvistimena, joka lisää voimaa hiljaisiin viesteihin.

Diakonian yksi tehtävä taas on olla piikkinä kirkon lihassa. Toisinaan diakonit joutuvat taistelemaan asiakkaidensa ihmisarvon puolesta jopa seurakunnan sisällä.

Yksityisessä hoivakodissa huonoa hoitoa saava vanhus on siinä suhteessa varsin helppo tapaus, että hänen puolellaan ovat kaikki, varsinkin vaalien alla.

Sen sijaan mielenterveyspotilaan, päihde­ongelmaisen, ylivelkaantuneen, peliriippuvaisen ja pitkäaikaisvangin toivottaminen tervetulleeksi ja hänen ihmisarvonsa puolustaminen on jo paljon työläämpää. Niin pikkuporvarillinen parkettilattiakirkko me olemme.

Vaan mahdotonta se ihmisarvon puolustaminen ei ole. Kristillinen ajatus kaikkien ihmisten yhtäläisestä arvosta, Jeesuksen opetus laupiaasta samarialaisesta ja virren viisaus, jonka mukaan saaja auttaa antajaa ja sairas terveen parantaa, eivät ole elämälle vieraita korulauseita. Jos nimittäin haluamme niiden olevan totta.


Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.