null Paavi Franciscus pyysi anteeksi alkuperäiskansojen lasten julmaa kohtelua Kanadan katolisissa asuntolakouluissa

Paavi Franciscus tervehtii alkuperäiskansojen edustajia lahjaksi saamassaan päähineessä Maskwacisissa, Länsi-Kanadassa. Siellä paavi piti odotetun puheensa.

Paavi Franciscus tervehtii alkuperäiskansojen edustajia lahjaksi saamassaan päähineessä Maskwacisissa, Länsi-Kanadassa. Siellä paavi piti odotetun puheensa.

Ajankohtaista

Paavi Franciscus pyysi anteeksi alkuperäiskansojen lasten julmaa kohtelua Kanadan katolisissa asuntolakouluissa

Koulujen alueelta löytyneet joukkohaudat ovat järkyttäneet koko Kanadaa. Yli 4000 lasta kuoli kouluissa.

– Pyydän nöyrästi anteeksi sitä pahaa, jota niin monet kristityt ovat tehneet alkuperäiskansoille, sanoi paavi Franciscus tuhansille alkuperäiskansoihin kuuluville kanadalaisille maanantaina Maskwacisissa, Edmontonin kaupungin eteläpuolella. Alueella sijaitsi yksi Kanadan suurimmista alkuperäiskansoille tarkoitetuista sisäoppilaitoksista eli asuntolakouluista, joissa lapsia kohdeltiin julmasti vuosikymmenten ajan. Katolinen kirkko ylläpiti huomattavaa osaa näistä kouluista.

Paavi sanoi Kanadan yleisradioyhtiön CBC:n mukaan, että alkuperäiskansojen pakkosulauttaminen kristilliseen yhteiskuntaan tuhosi heidän kulttuurejaan, koetteli heidän perheitään ja marginalisoi eli syrjäytti useita sukupolvia. Ihmisiltä ryöstettiin heidän oma kielensä, ja lasten erottaminen vanhemmistaan ja isovanhemmistaan vaikutti peruuttamattomasti heidän suhteisiinsa. Nämä vaikutukset tuntuvat ihmisten elämässä edelleen.

Kanadassa on ollut yhteensä 139 sisäoppilaitosta, joihin pakotettiin 1800-luvun lopulta aina 1990-luvulle kaikkiaan noin 150 000 lasta. Näissä oppilaitoksissa alkuperäisväestöä yritettiin runsaan sadan vuoden ajan sulauttaa pakolla valtaväestöön. Lapsilta kiellettiin täysin heidän oma kulttuurinsa, eivätkä he saaneet puhua omaa kieltään.

Lapset joutuivat usein myös väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Asiaa selvittäneen Kanadan totuus- ja sovintokomission mukaan yli 4 000 lasta kuoli kouluissa sairauksien ja heitteillejätön vuoksi. Koulujen lähettyviltä on löydetty 1300 merkitsemätöntä joukkohautaa. Komissio on kutsunut tätä kulttuuriseksi kansanmurhaksi.

Paavi vieraili Ermineskin cree -kansan hautausmaalla Maskwacisissa.

Paavi vieraili Ermineskin cree -kansan hautausmaalla Maskwacisissa.

Paavi esitti anteeksipyynnön jo huhtikuussa Vatikaanissa vierailleelle alkuperäiskansojen delegaatiolle, mutta hän halusi pyytää anteeksi vielä paikan päällä ja kasvotusten. CBC:n mukaan paavi meni nyt anteeksipyynnössään pidemmälle kuin keväällä. Silloin hän pyysi anteeksi lähetyssaarnaajien paheksuttavia tekoja, mutta nyt hän otti vastuuta kirkkoinstituution yhteistyöstä Kanadan valtion katastrofaalisessa sulauttamispolitiikassa.

Kanada on pinta-alaltaan maailman toiseksi suurin valtio Venäjän jälkeen. Sen 38,5-miljoonaisesta väestöstä noin viisi prosenttia kuuluu alkuperäiskansoihin. Alkuperäiskansat Kanadassa käsittävät niin sanotut ensimmäiset kansat, métisit ja inuitit. 

Kesällä 2021 useiden sisäoppilaitosten lähistöltä löydettiin nimeämättömiä joukkohautoja ja niistä satojen lasten jäänteitä. Kanadan kansallisena alkuperäiskansojen päivänä kesäkuussa 2021 kaksi kirkkoa sytytettiin palamaan Brittiläisen Kolumbian alueella. Kanadan valtio pyysi koulujärjestelmää anteeksi vuonna 2008 ja uudelleen hautalöytöjen jälkeen, kertoi Helsingin Sanomat. Pääministeri Justin Trudeau on pyytänyt monesti katolista kirkkoa kantamaan vastuunsa asiassa ja vetosi myös suoraan paaviin.

Sekä Kanadan valtio että maan katolinen kirkko ovat maksaneet alkuperäiskansojen yhteisöille korvauksia. Kanadan katolinen kirkko pyysi syyskuussa anteeksi kouluissa tapahtuneita vääryyksiä ja rikoksia.

Asuntolakouluista selvinneiden jälkeläiset matkustivat runsain joukoin Edmontoniin kuuntelemaan paavi Franciscusta. Alkuperäiskansojen paikallishallinnot ovat maksaneet matka-avustuksia ja järjestäneet bussikuljetuksia. Odotukset olivat korkealla ja kipeät tunteet pinnassa. 

– Ymmärrän, että tämä tapaamisemme voi tuoda pintaan vanhoja muistoja ja kipuja. Moni teistä voi tuntea olonsa epämukavaksi minun puhuessani. Silti on oikein muistaa, sillä unohtaminen johtaa välinpitämättömyyteen. Rakkauden vastakohta ei ole viha, vaan välinpitämättömyys, kuten holokaustista selvinnyt Nobel-palkittu kirjailija Elie Wiesel on sanonut, paavi sanoi puheessaan muistuttaen, että anteeksipyyntö on vasta ensimmäinen askel eteenpäin, ei asioiden päätepiste.

85-vuotias paavi Franciscus käyttää pitkällä matkallaan pyörätuolia polvivaivojen vuoksi.

85-vuotias paavi Franciscus käyttää pitkällä matkallaan pyörätuolia polvivaivojen vuoksi.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.