null Onko paavi Franciscus itse peitellyt kardinaalin seksuaalirikoksia? Katolisen kirkon ytimessä myrskyää

Ihmiset osoittivat mieltä Washingtonissa Vatikaanin suurlähetystön ulkopuolella 30. elokuuta. Mielenosoittajat kantoivat seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi joutuneen Barbara Blainen kuvaa. Kuva: Brendan Smialowski − AFP

Ihmiset osoittivat mieltä Washingtonissa Vatikaanin suurlähetystön ulkopuolella 30. elokuuta. Mielenosoittajat kantoivat seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi joutuneen Barbara Blainen kuvaa. Kuva: Brendan Smialowski − AFP

Ajankohtaista

Onko paavi Franciscus itse peitellyt kardinaalin seksuaalirikoksia? Katolisen kirkon ytimessä myrskyää

Arkkipiispa Carlo Maria Viganòn mukaan paavi Franciscus tiesi jo vuonna 2013, että kardinaali Theodore McCarrick on ”pervertikko” ja ”sarjasaalistaja”.

Paavi Franciscus on julkisuudessa ottanut tiukasti kantaa katolisen kirkon sisällä paisuvaan hyväksikäyttökriisiin. Hän on kutsunut hyväksikäytön peittelijöitä ”paskaksi” ja kirjoittanut julkisen kirjeen, jossa toteaa, että kirkko ei ole onnistunut vahingon laajuuden tunnustamisessa. ”Emme välittäneet pienokaisista, vaan hylkäsimme heidät.”

Tänä vuonna on ensimmäinen kerta, kun katolisen kirkon korkeimman tason virkamies on joutunut syytetyn penkille. Kardinaali Theodore McCarrick, 88, erosi heinäkuussa kardinaalikollegiosta. McCarrickia syytetään pappisopiskelijoiden ja nuoren pojan seksuaalisesta hyväksikäytöstä vuosia sitten. Riippumaton tutkimusryhmä on todennut syytteet uskottaviksi.

Vatikaanin tiedotteen mukaan McCarrick vetäytyy syrjään elämään rukouksessa ja katumuksessa. Päätöksen hyväksyjä on paavi Franciscus.

Franciscus ei ole kommentoinut McCarrickin tapausta julkisesti, mutta hän on sanonut, että kirkolla on nollatoleranssi hyväksikäyttöön. Muun muassa dokumentaristi ja historioitsija John Dickie on todennut, että väite ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa: suurin osa hyväksikäyttäjistä ei ole joutunut luopumaan pappeudestaan.

Viime viikolla syyttävät sormet kääntyivät paaviin.

Syytös: Franciscus tiesi jo ajat sitten, että McCarrick on hyväksikäyttäjä

Arkkipiispa ja Vatikaanin Yhdysvaltain-suurlähettiläs Carlo Maria Viganò julkaisi lauantaina 25. elokuuta lausunnon, jonka mukaan Franciscus tiesi viimeistään vuonna 2013 kardinaali McCarrickin olevan hyväksikäyttäjä, ”pervertikko” ja ”sarjasaalistaja”.

”Paavi kuuli siitä [viimeistään] minulta 23. kesäkuuta 2013 ja jatkoi hänen [McCarrickin] peittelyä", Viganò kirjoittaa. Viganò luettelee lausunnossan monia muitakin korkea-arvoisia kirkon virkamiehiä, jotka hänen mukaansa tiesivät McCarrickin teoista mutta vaikenivat.

Viganò kehottaa Franciscusta eroamaan.

Viganòn mukaan on silmänlumetta, että Franciscus rankaisi McCarrickia kieltämällä tätä viettämästä messua julkisuudessa, matkustamasta, luennoimasta ja osallistumasta julkisiin tapahtumiin. Viganò kirjoittaa lausunnossaan, että jo edellinen paavi, Franciscusta vanhollisempi Benedictus XVI, tiesi McCarrickin seksuaalirikoksista ja määräsi tälle samanlaiset sanktiot vuonna 2009 tai 2010.

Viganòn mukaan paavi Franciscus ei ainoastaan tiennyt Benedictuksen määräämistä sanktioista, vaan pyörsi niitä ja teki McCarrickista ”luotetun neuvonantajansa”.

”McCarrickin tapauksessa paavi ei ainoastaan ollut vastustamatta pahaa, vaan toimi yhteistyössä pahanteossa sellaisen ihmisen [McCarrick] kanssa, jonka hän [paavi] tiesi olevan syvästi turmeltunut”, Viganò kirjoittaa.

Arkkipiispa Carlo Maria Viganò (keskellä) osallistui syyskuussa 2015 tilaisuuteen, jossa paavi Franciscus puhui Yhdysvaltain kongressille. Kuva: Chip Somodevilla / Getty Images North Amercia − AFP

Arkkipiispa Carlo Maria Viganò (keskellä) osallistui syyskuussa 2015 tilaisuuteen, jossa paavi Franciscus puhui Yhdysvaltain kongressille. Kuva: Chip Somodevilla / Getty Images North Amercia − AFP

Franciscus ei kommentoi syytöksiä

Katolinen maailma on hämillään. Jos Benedictus tosiaan määräsi McCarrickille sanktioita, hän teki sen kaikessa hiljaisuudessa. McCarrick ei myöskään lopettanut messun viettämistä julkisesti tai matkustamista – eikä muutenkaan vetäytynyt julkisuudesta. Päinvastoin: Viganò itse sekä kumpikin paavi ovat esiintyneet McCarrickin kanssa julkisesti vuoden 2010 jälkeen, kirjoittaa Catholic News Service.

Mitä sanoo paavi Franciscus? Ei mitään.

Kun Franciscus palasi vierailultaan Irlannista (missä ykköspuheenaiheena oli Irlannin katolisten pappien harjoittama seksuaalinen hyväksikäyttö), hän piti lentokoneessa lehdistötilaisuuden. Yksi toimittajista pyysi paavia kommentoimaan Viganòn syytöksiä.

”En sano tästä sanaakaan”, paavi vastasi. "Uskon, että julkilausuma puhuu puolestaan. Teillä on riittävät journalistiset taidot vetää johtopäätökset.” Hän jatkoi, että saattaa kommentoida asiaa myöhemmin.

Viganò: Kirkkoon on ujuttautunut ”homoseksuaalien verkosto”

Nyt katolista kirkkoa lävistää rintamalinja.

Yhtäällä on joukko enemmän tai vähemmän vanhoillisia kirkon johtajia, jotka ovat Viganòn takana. Monet konservatiiviset katolilaiset ovat inhonneet suhteellisen vapaamielistä Franciscusta alusta alkaen ja syyttäneet häntä harhaoppiseksi.

Viganò itse kirjoittaa, että katolisessa kirkossa on ”homoseksuaalinen verkosto”, joka ”toimii salailun ja valheiden peitossa mustekalan lonkeroiden voimalla”. Tämä verkosto olisi vastuussa siitä, että McCarrick ja muut hyväksikäyttäjät ovat saaneet jatkaa tehtävissään.

Viganòn kirje ei ole vakuuttanut kaikkia. Monet katolilaiset pitävät syytöksiä ajojahtina, jonka tarkoitus on saada ei-toivottu paavi eroamaan.

Catholic News Servicen Rooman-toimituksen päällikkö totesi CNN:n mukaan jo vuonna 2011, että Viganòlla on ”syyttäjäkompleksi” ja että hän näkee ”salaliittoja kaikkialla ympärillään”. CNN:n tuoreen analyysin otsikossa Viganòn toimia kutsutaan vallankaappausyritykseksi.

Suomalainen pappi blogissa: ”Viganò ei ole mikään kylähullu”

Suomalainen katolinen pappi Oskari Juurikkala huomauttaa kattavassa analyysissaan, että paavi Franciscus on kuin onkin edistänyt useiden sellaisten kirkonmiesten uria, joiden hän mitä todennäköisimmin on tiennyt joko syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön tai peitelleen kollegoidensa hyväksikäyttöä.

Juurikkalan mukaan tapaukset ”pakottavat kysymään, miten määrätietoisesti paavi Franciscus on toiminut hyväksikäyttörikosten kitkemiseksi”.

Paavi ei useista toiveista huolimatta ole suostunut perustamaan pysyvää oikeusistuinta, joka käsittelisi hyväksikäyttötapauksia. Sen sijaan hän on pohtinut määräaikaisten tuomioistuimien perustamista.

McCarrickin tapauksessa paavi ei ainoastaan ollut vastustamatta pahaa, vaan toimi yhteistyössä pahanteossa sellaisen ihmisen [McCarrick] kanssa, jonka hän [paavi] tiesi olevan syvästi turmeltunut.

− Carlo Maria Viganò

”Minun on vaikea ymmärtää, millä tavoin määräaikaiset tuomioistuimet olisivat tehokkaampi keino kuin pysyvä. Sehän vain kielii siitä, ettei piispoja haluta oikeasti vastuuseen. Lisäksi se lisää riskiä, että piispoja rangaistaan edelleen ’pärstäkertoimen’ mukaan ja vain silloin, kun on pakko, eli kun syytökset ovat jo medioissa eikä niitä pääse pakoon”, Juurikkala kirjoittaa. ”Paavin sanoista tulee jälleen vaikutelma, että hän kyllä puhuu kauniisti ja myötätuntoisesti, mutta on haluton pysyviin rakenteellisiin muutoksiin, varsinkin sellaisiin, jotka voivat panna korruptoituneet piispat vastuuseen.”

Juurikkalan mielestä tapaukset eivät osoita, että paavi suojelisi tietoisesti rikollisia tai kuuluisi itse rikolliseen sisäpiiriin. Laupeutta korostava Franciscus on yksinkertaisesti voinut antaa armon käydä oikeudesta. ”Mutta ongelma voi olla jo siinä, että liiallinen ’pastoraalisuus’ ja laupeuden korostaminen sulkevat pois oikeudenmukaisuuden vaatimat toimenpiteet.”

Juurikkala kertoo fanittavansa Franciscusta ja ajattelevansa, että paavi on tehnyt kirkolle paljon hyvää. Hän suhtautuu kuitenkin vakavasti Viganòn kirjeeseen. ”Mitä jos Viganò on edes puoleksi oikeassa? Hän ei ole mikään kylähullu.”

Myöskään Viganòn mahdollisilla poliittisilla motivaatioilla ei Juurikkalan mielestä ole merkitystä. ”Ratkaiseva kysymys on se, puhuuko hän totta.

Puhuuko Viganò totta? Paavi Franciscus ei ole kommentoinut asiaa – kuten hän itse sanoi – sanallakaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.