null Paavi Johanna: Ilmastopakolaisia odotellessa tarvitaan moraalitreeniä

Paavi Johanna: Ilmastopakolaisia odotellessa tarvitaan moraalitreeniä

Maahanmuuttoon liittyvät kysymykset eivät ole helppoja, mutta emme ole pääsemässä niistä eroon, päinvastoin. On korkea aika treenata moraalista tasoaan vaikeampia aikoja varten.

Järkyttäviä asioita tapahtuu. Rautatientorin mielenosoitusleirin luona turvapaikanhakija on yrittänyt itsemurhaa. Itsemurhayritys on provosoinut joukon ihmisiä paljastamaan alhaisuutensa. Lauantaille on suunnitteilla ”puhdistukseksi” kutsuttu hyökkäyshenkinen kokoontuminen mielenosoittajien leiriin.

On selvää, että maahanmuutto on monimutkainen ja vaikea asia. Kuinka paljon yhden valtion tulee huolehtia maailman hätää kärsivistä? Pitäisikö kaikkien haluavien saada tulla tänne asumaan? Onko maahanmuutolla negatiivisia seurauksia yhteiskunnalle tai kulttuurille? Nämä ovat aidosti hankalia kysymyksiä. Minä esimerkiksi en todellakaan tiedä parhaita vastauksia niihin, eikä näytä tietävän moni muukaan tässä maailmassa.

Moraali on hauras pääoma, joka menee vaikeissa tilanteissa ensimmäisten joukossa.

Toisaalta asia on helppo ja selkeä. Jokaisen ihmisen perusoikeuksista on huolehdittava kaikissa tilanteissa. Ketään ei tule solvata, uhkailla tai pahoinpidellä. Kenenkään kuolemaa ei pidä toivoa, saati tavoitella. Näistä ei pitäisi olla pienintäkään epäselvyyttä, vaikka olisi mitä mieltä ensimmäisestä kysymyslistasta.

Näin ollen esimerkiksi Rautatientorin mielenosoitukseen liittyvistä laajemmista kysymyksistä voi olla montaa mieltä, mutta sen olemassaolosta ei. Mielenosoittaminen on demokraattisen valtion lailla suojattu perusoikeus, piste. Mielenosoittajien solvaaminen, uhkaaminen tai heidän kuolemansa toivominen on yksiselitteisesti väärin.

Haave epätoivottujen ihmisten eliminoimisesta on myös huomattavan epäkäytännöllinen ja lyhytnäköinen. Vaikka eliminoinnista haaveilevat onnistuisivat tällä sekunnilla poistamaan Suomen rajojen sisältä kaikki haluamansa ihmiset, se ei poistaisi hankalia kysymyksiä. Sillä tämähän on vasta alkua. Ilmastonmuutos etenee. Seuraa konflikteja ja alueiden muuttumista elinkelvottomiksi, siis todennäköisesti massiivista ilmastopakolaisuutta.

Nyt olisikin korkea aika hieman valmistautua. Erityisesti moraalinen valmistautuminen on elintärkeää, kun ongelmat muuttuvat yhä hankalammiksi. Moraali on hauras pääoma, joka menee vaikeissa tilanteissa ensimmäisten joukossa.

Ehdotan seuraavia treeniohjelmia:

  1. Alkeistaso, sopii kaikille. Harjoitellaan moraalisen toiminnan perusteita. Tämän tason läpäistyään henkilö ei käyttäydy toisia kohtaan epäasiallisesti, uhkaile tai vahingoita.
  2. Jatkotaso, sopii edistyneille. Syvennetään moraalisen toiminnan ja ajattelun taitoja. Maahanmuuton osalta pureudutaan perustavanlaatuisiin eettisiin kysymyksiin maiden välisestä liikkuvuudesta. Tämän tason läpäistyään henkilö pystyy toimimaan yhteiskunnan rakentavana ja arvokkaana jäsenenä myös hankalina aikoina.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: