Pakene, piiloudu ja hälytä – poliisi julkaisi ohjevideon, miten toimia terrori-iskussa
Poliisi julkaisi 28.6. videon, jolla neuvotaan, miten toimia terrori-iskussa.

Poliisihallituksen mukaan ohjevideon julkaisu ei liity lähiviikkojen tapahtumiin.

Toista video

Poliisihallitus on julkaissut YouTubessa videon, jossa neuvotaan, miten ihmisten tulee toimia mahdollisessa terrori-iskussa.

Poliisi kehottaa ihmisiä ensisijaisesti pakenemaan paikalta mahdollisimman nopeasti. Jos pakeneminen ei onnistu, tulee piiloutua ja laittaa puhelin äänettömälle. Kun ei itse ole enää välittömässä vaarassa, pitää heti soittaa hätänumeroon 112.

– Vaikka matkailu koti- ja ulkomailla on pääsääntöisesti turvallista, emme voi silti olla varmoja, etteikö jotakin voisi tapahtua, sanoo poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen Poliisihallituksen tiedotteella.

– Se on vähän kuin ensiaputaidot: kukaan ei halua joutua hätätilanteeseen, mutta tieto kannattaa olla hallussa.

Keskusrikospoliisi vahvisti maanantaina 19.6., että Temppeliaukion kirkolle epäiltiin suunnitellun terrori-iskua. Poliisi liikkui edellisenä viikonloppuna näkyvästi kirkon alueella, ja maanantaina kirkon pääsisäänkäynnille tuotiin betoniesteitä.

Kuluvalla viikolla Helsingissä järjestetään seksuaali- ja sukupuolivähemmistojen Pride-tapahtuma, joka huipentuu kulkueeseen ja puistojuhlaan lauantaina. Viime vuonna Pride-marssiin osallistui 25 000 kulkijaa.

Ylikomisario Elina Katajamäki Poliisihallituksesta kertoo, että julkaisuajankohta on sattuma.

– Tätä videota on suunniteltu jo useiden kuukausien ajan ja valmisteltu viikkojen ajan, sanoo ylikomisario.