null Temppeliaukion kirkossa varauduttiin terrori-iskuun – kirkko auki normaalisti

Temppeliaukion kirkon eteen tuotiin maanantaina poliisin suosituksesta betoniesteitä.

Temppeliaukion kirkon eteen tuotiin maanantaina poliisin suosituksesta betoniesteitä.

Ajankohtaista

Temppeliaukion kirkossa varauduttiin terrori-iskuun – kirkko auki normaalisti

Kirkkoa ei sunnuntaina suljettu, vaan poliisi turvasi sen toiminnan. Betoniesteet säilyvät oven luona toistaiseksi.

Keskusrikospoliisi vahvisti maanantai-iltana, että Helsingin poliisin sunnuntainen operaatio Temppeliaukion kirkon luona liittyi epäilyyn terroristisen teon valmistelusta. Vaikka poliisin aktiivinen toiminta Etu-Töölössä päättyi, tutkinta jatkuu.

Temppeliaukion kirkon eteen tuotiin maanantaina poliisin suosituksesta betoniesteitä. Töölön kirkkoherran Auvo Naukkarisen mukaan ne järjestettiin sinne seurakunnan, poliisin ja kaupungin yhteistyönä maanantaina. Betoniesteet pysyvät paikallaan niin kauan kuin tarvitaan.

Keskusrikospoliisin mukaan poliisin tietoon tuli seikkoja, joiden perusteella oli syytä epäillä terroristisen teon valmistelua. Tietojen mukaan kohteena olisi ollut Temppeliaukion kirkko. Temppeliaukion kirkko on suosittu turistikohde, jossa käy jopa 10 000 ihmistä päivässä.

Helsingin Sanomien mukaan poliisi ei saanut selvyyttä saamiensa vinkkien vakavuudesta, mutta nosti valmiustasoaan. Keskusrikospoliisi kertoo niukkasanaisessa tiedotteessaan, että poliisi tekee jatkuvasti tilannearviota ja pyrkii kaikin tavoin varmistamaan kansalaisten turvallisuuden. Koska asian selvittäminen on kesken, poliisi ei anna asiasta enempää tietoa.

Kirkkoon on turvallista tulla ja sen toiminta jatkuu normaalisti.

– Kirkkoherra Auvo Naukkarinen

Tällä hetkellä keskusrikospoliisin arvio kuitenkin on, että viime sunnuntain kaltaista toimintaa ei ole tarpeen jatkaa. Sunnuntaina kirkon luona liikkui raskaasti aseistettuja poliisipartiota, joilla oli käytössään muun muassa kaksi järeää maastoautoa. Kirkon toiminta jatkui tästä huolimatta normaalisti eli sitä ei suljettu toisin kuin media sunnuntaina kertoi. Poliisioperaatio turvasi kirkossa pidetyt tilaisuudet.

– Kirkossa pidettiin sunnuntaina konfirmaatio ja kastetilaisuuksia ja se avattiin näiden seurakunnan toimintaan kuuluvien tilaisuuksien jälkeen normaalisti turisteille, selvittää kirkkoherra Naukkarinen.

Temppeliaukion kirkon toiminta jatkuu sunnuntain poliisioperaatiosta huolimatta normaalisti.

Temppeliaukion kirkon toiminta jatkuu sunnuntain poliisioperaatiosta huolimatta normaalisti.

Naukkarinen sai poliisioperaatiosta tiedon sunnuntaiaamuna kello 9.30. Hän oli silloin Jyväskylässä valmistautumassa Karjalan liiton kesäjuhlan aamujumalanpalvelukseen, jossa hän toimi liturgina. Keskusrikospoliisista tulleessa soitossa kerrottiin terrorismiepäilystä, mutta poliisin kanssa todettiin, että seurakunnan kannalta kyse on valmistautumisesta ja varautumisesta, eikä kirkkoa tarvitse sulkea.

– Soitin sunnuntaina monta puhelua ja sovimme pääsuntion kanssa siitä, miten työntekijäjoukko kootaan ja asiasta tiedotetaan. Olen ollut myös yhteydessä seurakuntayhtymän johtoon, viestintään ja kiinteistöpuolelle. Olemme koko ajan toimineet yhteistyössä poliisin kanssa. Tänä aamuna tapaan seurakunnan koko henkilöstön ja käymme asiaa läpi.

Poliisin kanssa sunnuntaina käydyissä puheluissa selvisi, että kirkon edusta pitää turvata. Sen vuoksi sinne hankittiin heti maanantainaamuna betoniesteet. Kirkon turvatoimia on muutenkin kevään aikana tiukennettu, mutta syynä on ollut lähinnä isot kävijämäärät ja mahdolliset varkaudet. Lisätyt turvakamerat ja vartiointiliikkeen lisäksi suoraan myös poliisin hälyttävät turvanapit, ovat hyvä lisä myös nyt.

– Pääviestimme, joka perustuu yhteistyöhön poliisin kanssa ja heidän tilannearvioonsa, on kuitenkin se, että kirkkoon on turvallista tulla ja sen toiminta jatkuu normaalisti. Poliisin valmiudet turvallisuudesta huolehtimiseen ovat suuret, kiittää Naukkarinen.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Australialainen tuomioistuin kielsi synagogan rakentamisen – "lisää terrorismin uhkaa"

Ajankohtaista

Sydneyn esikaupunkialueen Bondi Beachin juutalainen yhteisö on tyrmistynyt maa- ja ympäristöoikeuden päätöksestä evätä synagogan rakennuslupa.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.