null Papisto-ohjelmasta tuttu kirkkoherra Harri Henttinen saarnaa Kallion kirkon sateenkaarimessussa Pride-viikon perjantaina

Kirkkoherra Harri Henttisen mielestä olisi ihanaa, jos kirkko voisi olla paikka, jossa ihminen saa etsiä itseään rauhassa tulematta torjutuksi. Kuva: Ilmari Fabritius/Yle

Kirkkoherra Harri Henttisen mielestä olisi ihanaa, jos kirkko voisi olla paikka, jossa ihminen saa etsiä itseään rauhassa tulematta torjutuksi. Kuva: Ilmari Fabritius/Yle

Hyvä elämä

Papisto-ohjelmasta tuttu kirkkoherra Harri Henttinen saarnaa Kallion kirkon sateenkaarimessussa Pride-viikon perjantaina

Sateenkaarimessu on turvallinen tila, jossa lausutut sanat eivät loukkaa ketään. 

1. Mitä sateenkaarimessussa tapahtuu?

– Sateenkaarimessu on jumalanpalvelus, johon kaikki ovat tervetulleita. Messussa huomioidaan erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, jotka eivät aina uskalla tulla kirkkoon omana itsenään kuulemaan julistusta.

– Usealle vähemmistöön kuuluvalle ihmiselle tie itsensä löytämiseen on ollut rankka. Hän on saattanut joutua kuulemaan haavoittavia sanoja seurakunnassakin. Niinpä moni kokee, ettei halua olla tekemisissä seurakunnan, uskon tai jopa Jumalan kanssa. Sateenkaarimessussa jokainen läsnäolija saa olla 150-prosenttisen varma, ettei julistus loukkaa, vaan se on Jumalan puhetta ihmiselle ihmisen kautta.

2. Miksi sateenkaarimessua tarvitaan?

– On hienoa, että nykyään mahdollistetaan entistä enemmän tilanteita, kuten sateenkaarimessu, joissa ihminen voidaan kohdata itsenään, eikä hänen tarvitse taas tulla haavoitetuksi sen takia mitä on. Olisi hienoa, jos seurakunnan yleinen ilmapiiri voisi olla sellainen, että ihminen saisi olla ”alastomana” se persoona, jonka Jumala on alun perin tehnyt. Näin ihminen voisi löytää itsensä kaikkien roolien, pitämisten, täytymisten ja määritelmien takaa.

– Olisi ihanaa, jos seurakunta olisi aina se paikka, jossa saisi etsiä rauhassa eikä tulisi torjutuksi. Kaapista ulostuleminen, eli itsensä arvostava ja rakastava kohtaaminen, on se, mihin ihmistä kannattaa rohkaista. Lyhyttä elämää ei kannata elää piilossa omalta itseltä ja muilta. Ihmisen elämä on pyhä – kaikkien ihmisten!

3. Miksi sateenkaarimessuun kannattaa tulla?

– Sateenkaarimessuun kannattaa tulla, jos haluaa muiden ihmisten seuraan. Olen varma, että siellä on koolla kivoja ihmisiä. Sateenkaarimessuun voi tulla myös siinä tapauksessa, että haluaa olla yksin.

– Mukaan kannattaa tulla joka tapauksessa, on sitten löytänyt itsensä tai ei. Toivon, että sateenkaarimessu tarjoaa tilaisuuden itsen ja muiden kohtaamiseen turvallisessa ilmapiirissä. Siellä jokin meitä ihmisiä paljon suurempi voi koskettaa sinua ja voit löytää sisältäsi sellaista Valoa, jota siellä ei ehkä aiemmin ole ollut.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.