”Fettareista ja HIV-positiivisista liikkuu paljon väärää tietoa” – Kallion kirkon kappelissa esillä oleva Ihmisyys-näyttely haastaa tutkimaan omia ennakkoluuloja
Pride-viikon näyttelyn valokuvat kertovat fetisistien arjesta ja hiv-positiivisten elämästä. Kuvat eivät käsittele seksuaalisuutta, vaan ihmisen minuutta.
Kallion kirkossa avautui tänään Pride-viikkoon liittyvä näyttely, joka on nähtävillä perjantaihin asti. Näyttely on nimeltään Ihmisyydestä. Se kertoo fetisisteistä ja hiv-positiivisuudesta. Molempiin liitetään erilaisia leimoja ja ennakkoluuloja, joita näyttely haastaa.
Vastoin esimerkiksi fetisisteihin helposti liitettäviä mielikuvia näyttelyssä esillä olevat valokuvat eivät ole seksuaalisviritteisiä, eikä myöskään muu taide. Esillä on ihminen, jonka arkeen tuo sisältöä pukeutuminen nahkaan, kumiin tai PVC-muoviin. Hiv-positiivisuudesta näyttely pyrkii tuomaan esille sen, miten nykyisin tartunnasta huolimatta voi elää normaalia ja hyvää elämää – kunhan kanssaihmisetkin sen oivaltaisivat.
Näyttelyn on koonnut ja sen valokuvat ottanut Eero Lahti, tämän vuoden Mister Fetish Finland. Hänen mukaansa näyttely on yhteiskunnallista vaikuttamista. Lahti työsti sitä kevään ajan.
– Fettareista ja HIV-positiivisista liikkuu paljon väärää tietoa ja yksipuolisia mielikuvia. Fettari ei ole yhtä kuin seksi, vaan seksuaalisuus on osa ihmisen elämää. Moni teki esimerkiksi korona-aikana etätöissä työpäivän täysissä nahkakamppeissa siksi, että koki olonsa ja itsensä hyväksi tuossa asussa, Lahti kertoo.
Nahka-asun alla elää tavallinen ihminen
Nahkaan tai kumiin pukeutuvan ihmisen pinnan alla elää Eero Lahden mukaan tavallinen, tunteva ihminen. Ihminen, joka edelleen voi saada kadulla osakseen huutelua, koska mielikuvat fetisismistä ovat niin voimakkaita.
– Kadulla huutelu on onneksi vähentynyt, mutta yksikin kerta voi olla liikaa etenkin nuorelle. Sulkeutumisreaktio voi olla vahva. On myös tapauksia, jotka ovat johtaneet kiusaamiseen ja itsemurhaan, Lahti sanoo.
Itse hän pyrkii fettarien tilaisuuksissa siihen, että jokainen voisi kokea itsensä arvokkaaksi ja tervetulleeksi sellaisena kuin on. Ihmisenä, joka ennen tilaisuuteen lähtöään on vaikkapa kastellut parvekekukat.
Hiv-positiivinen voi elää normaalia elämää
Näyttelyn toisen osan nimi on Hiv-positiivinen voi… Kolme pistettä viittaaa siihen, mitä kaikkea hiv-positiiviset voivat nykyisin tehdä. Näidenkin ihmisten kohtaamat leimat, joiden takana on usein vanhentunutta tietoa ja siihen liittyviä pelkoja, voivat johtaa ikäviin kokemuksiin. Idea tähän osuuteen syntyi, kun Eero Lahti kohtasi omat ennakkoluulonsa.
– Pari vuotta sitten kohtasin henkilön, joka on hiv-positiivinen. Keskustelin hänen kanssaan ja tajusin, millainen asennemaailma minulla oikein oli. Ei ollut harmainta aavistusta, että heidän tilanteensa on nykyisin niin hyvä, Lahti sanoo.
Kunhan hiv:n saanut hoidattaa itsensä, tauti ei ole mikään kuolemantuomio. Näyttelyssä on myös kuva siitä, jossa kerrotaan, että hiv-positiivinen voi saada terveen lapsen. Lääkitys estää hiv:n tarttumisen muihin.
Tästä huolimatta esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen omilla deittipalstoilla voi Lahden mukaan törmätä ikäviin, jopa törkeisiin kommentteihin. Ja kun Lahti kertoi tekevänsä aiheesta näyttelyä, häneltä kysyttiin, onko hän itse hiv-positiivinen. Kun vastaus oli ei, ehdotettiin seksiä.
Näyttelyssä kamppaillaan ennakkoluuloja vastaan myös jakamalla oikeaa tietoa. Keskiviikkona kello 16–18 on myös mahdollisuus ilmaiseen ja anonyymiin HIV-testiin.
Näyttelyn kolmannessa osassa on esillä neljän eri vähemmistötaiteilijan taidetta. Mukana ovat Jouni Lepistö, Proud Puppy 365, Rumat Möröt sekä Pup Finley.
Kirkkoherra: Näyttely kuvaa ihmisyyden monia puolia
Kallion seurakunnan kirkkoherran Riikka Reinan mukaan seurakunnalla on perinteenä antaa tila Pride-viikon näyttelylle. Näyttelyn kuvia on ennakkoon katsellut useampi työntekijä ja pitänyt niitä kauniina.
– Meistä näyttely kuvaa kauniisti ihmisyyden monia puolia ja sitä, että meidät nähtäisiin ennakkoluulojen läpi arvokkaina ihmisinä. Näyttely saattaa herättää keskustelua, mutta toivon, että jokainen katsoo sen ennen kuin kritisoi. Ennakkoluulojen ylittäminen ja ihmisyys ovat Pride-viikon ytimessä, Reina sanoo.
Ihmisyydestä-näyttely Kallion kirkon kappelissa on auki 27.6.–1.7. maanantaista torstaihin kello 12 –18 ja perjantaina kello 12–15.30 ja 17–20.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Papisto-ohjelmasta tuttu kirkkoherra Harri Henttinen saarnaa Kallion kirkon sateenkaarimessussa Pride-viikon perjantaina
Hyvä elämäSateenkaarimessu on turvallinen tila, jossa lausutut sanat eivät loukkaa ketään.