null Rahapeliongelmasta voi päästä irti, kun pääsee häpeän yli – maksuton apu laajenee Espoossa

Joidenkin ihmisten aivot koukuttuvat peleihin toisia vahvemmin, Johanna Vakkuri sanoo. Hän toimii A-klinikkasäätiön koordinoiman Yhteispelillä!-hankkeen Espoon projektikoordinaattorina.

Joidenkin ihmisten aivot koukuttuvat peleihin toisia vahvemmin, Johanna Vakkuri sanoo. Hän toimii A-klinikkasäätiön koordinoiman Yhteispelillä!-hankkeen Espoon projektikoordinaattorina.

Hyvä elämä

Rahapeliongelmasta voi päästä irti, kun pääsee häpeän yli – maksuton apu laajenee Espoossa

Pahimmillaan pelaaminen vie kaikki rahat ja tärvelee välit läheisiin. Vaikeastakin tilanteesta on mahdollista toipua. 

Arviolta 112 000 suomalaista kärsii rahapeliongelmista. Heidän lisäkseen ne vaikuttavat lähes 800 000 läheiseen. Tilanne kriisiytyy usein vähitellen. Pelaamiseen kuluu yhä enemmän aikaa ja rahaa.

– Läheisen ongelma voi paljastua niin, että hän viettää koneella aikaa yölläkin pelaten nettikasinolla, kertoo A-klinikkasäätiön koordinoiman Yhteispelillä!-hankkeen Espoon projektikoordinaattori Johanna Vakkuri.

Pahimmillaan pelaaminen vie välit läheisiin ja talouden kuralle. Kun omat ja tutuilta lainatut rahat on pelattu, on helppo jatkaa pikavippejä mainostavien firmojen lainoilla. Häpeä ja salailu estää monia hakemasta apua, mutta kun sen piiriin pääsee, on mahdollista toipua vaikeastakin tilanteesta muun muassa terapialla.

Johanna Vakkuri muistuttaa, että joidenkin ihmisten aivot koukuttuvat peleihin toisia vahvemmin. Riskitekijöitä on lukuisia: esimerkiksi heikko fyysinen terveys tai mielenterveys, tiettyjen lääkkeiden käyttö, talousvaikeudet ja yksinäisyys. Vakkuri toivoo, että rahapelaamisen aiheuttamiin haittoihin tartuttaisiin rohkeasti sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Maksutonta apua rahapelaamisen ongelmiin löytyy esimerkiksi kunnan mielenterveys- ja päihdepalveluista. Espoolaiset peliongelmista kärsivät ja heidän läheisensä saavat tulevaisuudessa tukea myös Espoossa käynnistyvästä tieto- ja tukipiste Tiltistä. Toiminta aloitetaan tapaamisilla paikan päällä koronatilanteen niin salliessa.

A-klinikkasäätiö ja sen hankekumppanijärjestöt kouluttavat parhaillaan Espoossa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia rahapelaamisen puheeksiottoon ja lyhytneuvontaan. Pelineuvola-koulutus on järjestetty myös Espoon seurakuntien raha-asiainneuvonnan diakoneille ja vapaaehtoisille. Tavoitteena on tarjota koulutusta kaikille Espoon seurakuntien diakonian työntekijöille.

– Rahapeliongelmat tulevat säännöllisesti esiin asiakastapaamisissa. Kun käydään tiliotteita läpi, asiakkaalle voi tulla yllätyksenä, kuinka paljon rahaa pelaamiseen on mennyt, Espoonlahden seurakunnan diakoni Minna Maijanen sanoo. On hyvä kysyä peliongelmista rutiininomaisesti, jotta ihminen voi halutessaan alkaa puhua asiasta

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.