– Tänä päivänä lottapuku on museopuku. Sitä pitää kunnioittaa niin kuin kansallispukua, sanoo Tuija Saura (vas.) vieressään Elina Ukkonen.
Perinnelotta Tuija Saura laulaa sota-ajan lauluja Pyhän Laurin kirkossa
Aitojen kirjeiden ja musiikin myötä konsertissa pääsee aikamatkalle menneeseen.
Kaatuneiden muistopäivänä Lions Club Vantaa Koivukylän järjestämässä konsertissa esiintyy kuusi naista. Yksi heistä on pöytyäläinen perinnelotta Tuija Saura. Konsertissa hän laulaa sota-ajan lauluja ja lukee appensa rintamalta lähettämiä kirjeitä.
”Lotta” on lyhenne Lotta Svärd -järjestöstä, joka oli naisten vapaaehtoisuuteen pohjautuva maanpuolustustyön tukijärjestö.
– Kun aikoinaan liityin lottaperinneyhdistykseen, mietimme, miten kutsutaan yhdistyksen jäseniä, jotka eivät ole lottia tai pikkulottia. Aloimme käyttää nimitystä ’perinnelotta’, sillä tehtävämme on vaalia lottien perinnettä kertomalla heidän tekemästään työstä.
Sauran polku perinnelotaksi lähti siitä, kun appi pyysi häntä esiintymään isomummin lottapuvussa sotainvalidien juhlassa.
– Olin tietysti kuuliainen miniä. Laitoin lottapuvun päälle ja menin laulamaan. Siitä tulee 35 vuotta marraskuussa. Olen esiintynyt lottapuvussa Amerikassa, Kanadassa ja Keski-Euroopassa. Kotimaan veteraanitilaisuuksissa myös sotilassoittokunnat ovat olleet säestämässä lauluani.
Laulamisen lisäksi Saura on tehnyt yhteistyötä sotiemme veteraanien asioista huolehtivien liittojen kanssa. Hän on myös käynyt maanpuolustuskurssin.
– Olen tutustunut moneen lottaan ja veteraaniin. Jälkipolvien tehtävä on huolehtia perinteen siirrosta, ettei se asia unohdu, minkä takia he olivat sodassa.
Kenttäpostin kertomaa -konsertti su 18.5. klo 17 Pyhän Laurin kirkossa, Kirkkotie 45. Tuija Saura, laulu ja kirjeet, Elina Ukkonen, piano ja harmonikka, sekä Helmiharmonikat-yhtye. Kahvitarjoilu ennen konserttia. Vapaa pääsy, ohjelma 10 e.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Terveiseni täältä jostakin – suomalaisten arvokkaat kirjemuistot kertovat sota-ajan ankaruudesta ja romantiikasta
Hyvä elämäKirjeillä oli sota-aikana valtava merkitys sotilaiden mielialaan, sanoo tutkijatohtori Ilari Taskinen. Hän teki kirjan suomalaissotilaiden kirjeenvaihdosta.