null Pääkirjoitus: Perkeleen petoksia ja juonia

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Perkeleen petoksia ja juonia

Terroristi pyrkii säikäyttämään koko yhteiskunnan levittämällä kauhua, epävakautta ja eripuraa. Kristillisessä perinteessä sellaista on kutsuttu perkeleen petoksiksi ja juoniksi. Perkele kuvataan riidankylväjäksi ja erottajaksi.

Teinipoika riehui viime perjantaina Turussa puukon kanssa. Hän surmasi summamutikassa kaksi ihmistä ja haavoitti kahdeksaa.

Poliisi tutkii tapausta terrorismirikoksena. Me emme tiedä, oliko kyse terrorismista. Tekijän motiivia selvitellään nyt kaikin keinoin. Turun puukottaja on marokkolainen turvapaikanhakija, sillä lienee osuutensa terrorismiepäilyihin.

Marokko on köyhä maa, jossa joka neljäs nuori on vailla työtä. Jatkuvat talousvaikeudet lisäävät toivottomuutta, joka puolestaan luo kasvualustaa radikalismille.

Islamismiksi eli poliittiseksi islamiksi kutsuttu ideologia tarjoaa helpolta vaikuttavan ratkaisun toivottomiin tulevaisuudenkuviin: myös sosiaaliset ja taloudelliset ongelmat ratkeavat sillä, että yhteiskunta rakennetaan pienintä piirtoa myöten islamin lakiin perustuvan sharian varaan.

Emme tiedä, onko Turun puukottajalla mitään tekemistä terrorismin kanssa.

Edistääkseen asiaansa islamistit pyrkivät saattamaan loppuun turmeltuneena, korruptoituneena ja moraalittomana pitämänsä länsimaisen kulttuurin murenemisen. Terrorismin avulla he pyrkivät lamauttamaan yhteiskuntia ja tekemään tilaa omalle asialleen.

Me emme tiedä, onko Turun puukottajalla mitään tekemistä islamistisen terrorismin kanssa. Silti juuri muusta ei nyt puhuta kuin terrorismista ja sen saapumisesta Suomeen. Juuri tähän perustuu terrorismin teho. Se perustuu psykologiseen uhkaan ja leviää sinnekin, missä varsinaista terrorismia ei ole. Makuuhuoneisiin, keittiöihin, luokkahuoneisiin ja raitiovaunuihin.

Terroristi pyrkii säikäyttämään koko yhteiskunnan levittämällä kauhua, epävakautta ja eripuraa. Kristillisessä perinteessä sellaista on kutsuttu perkeleen petoksiksi ja juoniksi. Perkele kuvataan riidankylväjäksi ja erottajaksi. Paholaisen kreikankielinen nimi diabolos merkitsee erilleen viskojaa.

Terrorismi on perkeleellistä ja perkeleestä. Sen tarkoituksena on usuttaa ihmiset toisiaan vastaan ja ylireagoimaan. Mitä hanakammin me tartumme huhuihin ja vouhotamme vastakkainasettelua, sitä tyytyväisempi terroristi on ja sitä pirullisemmin perkele nauttii.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pääkirjoitus: Loppu apartheid-opetukselle

Puheenvuorot

Ortodoksit, katolilaiset, luterilaiset, juutalaiset, muslimit, buddhalaiset ja uskontokuntiin kuulumattomat pohtivat nykyään hyvän elämän edellytyksiä omissa lokeroissaan.Neljä näkökohtaa Turun puukkoiskuun

Ajankohtaista

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.