null Pian räjähtää uusi velkapommi: luottotiedot lähtevät nyt keskituloisilta, työssäkäyviltä ihmisiltä

Kuka tahansa saattaa joutua velkakierteeseen, jos elämä potkii päähän tarpeeksi pitkään. Kuva: Istock

Kuka tahansa saattaa joutua velkakierteeseen, jos elämä potkii päähän tarpeeksi pitkään. Kuva: Istock

Ajankohtaista

Pian räjähtää uusi velkapommi: luottotiedot lähtevät nyt keskituloisilta, työssäkäyviltä ihmisiltä

Takuusäätiö ennustaa ainakin 100 000 uutta ylivelkaantunutta. Heistä suurin osa on tavallisia palkansaajia.

Suomessa on 382 000 ihmistä, joilla on maksuhäiriömerkintä. Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzarin mukaan luvussa on iso joukko sellaisia, jotka elävät perusturvan varassa. Pahempaa on kuitenkin tulossa. On todennäköistä, että ylivelkaantuneiden joukko kasvaa räjähdysmäisesti.

– Toivon olevani väärässä, mutta en ylläty, jos uusia maksuhäiriömerkinnän saajia tulee kuusinumeroinen luku lisää. Tästä uudesta joukosta enin osa on luultavasti keskituloisia, tavallisia palkansaajia. Suomesta löytyy iso porukka, joka sinnittelee ehkä jopa vuosia luottoyhtiöiden myöntämien isojen lainojen avulla päivästä toiseen, Pantzar sanoo.

Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar kehottaa punnitsemaan omia tarpeita ja eri rahoitusvaihtoehtoja hyvin tarkkaan. Kuva: Petri Kaipiainen / Lehtikuva

Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar kehottaa punnitsemaan omia tarpeita ja eri rahoitusvaihtoehtoja hyvin tarkkaan. Kuva: Petri Kaipiainen / Lehtikuva

Kädestä suuhun eläminen tulee tiensä päähän ennemmin tai myöhemmin. Yleensä näin käy, kun elämässä tapahtuu kielteinen käänne, kuten työttömyys tai sairastuminen. Tällöin syöksykierre saattaa olla hyvin nopea, koska taloudessa ei ole alun perinkään ollut joustovaraa.

Takuusäätiössä on rekisteröity hälytysmerkkejä pitkin kulunutta vuotta. Tilastot laahaavat jälkijunassa.

– Viime vuonna meihin olivat eniten yhteydessä henkilöt, joiden luottotiedot olivat vielä kunnossa. Tämä on poikkeuksellista, sillä ennen meihin ovat olleet useimmin yhteydessä luottotietonsa menettäneet.

Vuonna 2018 rekisteröitiin noin 1,6 miljoonaa uutta maksuhäiriömerkintää. Henkilöluottotietorekisterissä on nyt 7 700 henkilöä enemmän kuin vuotta aiemmin. Keskimäärin jokaisella rekisteröidyllä on 15 maksuhäiriömerkintää.

Pikaluottoyhtiöt tarjoavat jopa kymmenien tuhansien eurojen kulutusluottoja ilman vakuuksia.

– On myönnetty jopa 50 000 euron vakuudettomia kulutusluottoja. Yhteiskunnallisesti tällainen toiminta ei ole kovinkaan fiksua, Pantzar huomauttaa.

Ilman puskuria 20 vuotta?

Nykyään asiakkaita houkutellaan pienellä kuukausierällä. Tällöin luottojen laina-ajat ovat yleensä hyvin pitkiä.

– Kun kuukausierä on pieni, on kiusaus ottaa vastaavanlaisia lainoja lisää. Käsitys omasta taloudellisesta liikkumavarasta hämärtyy, ja lopulta tulee seinä vastaan. Yhtäkkiä velallinen on tilanteessa, jossa joutuu maksamaan useita pieniä kuukausieriä pitkällä laina-ajalla. Se merkitsee, että taloudellinen joustovara on sidottu esimerkiksi 20 vuodeksi eteenpäin.

Pantzar mainitsee tapauksen, jossa asiakas maksoi tuhannen euron lainaansa 27 vuotta.

Nyt eduskunnan pureskeltavana on lakiesitys, joka määrittäisi kulutusluottojen korkokaton 20 prosenttiin. Jos esitys menee läpi, korkokatto astunee voimaan todennäköisesti ensi syksynä.

Mieti vielä kerran

Kulutusluottoa tai pikavipin ottamista harkitsevalle Pantzarilla on yksi selkeä neuvo ylitse muiden.

– Mieti tarkkaan, tarvitsetko kulutusluottoa aivan välttämättä, ja tarvitsetko sitä juuri nyt. Säästäminen on yleensä ykkösvaihtoehto, mutta kulutusluottoa parempi ratkaisu on esimerkiksi luottokortilla maksaminen. Kolmas vinkki on hakea sosiaalista luottoa omalta kunnalta. Jos sitä ei saa, herää kysymys, onko hankinta välttämätön.

– Kulutusluoton ehtoja ja korkojakin tärkeämpi pointti on se, että pystyy maksamaan koko velan pois hyvin nopeasti.

Velkaantumisriskiä kasvattavat yleensä elämäntilanteen muutokset, kuten työttömyys, avioero tai sairastuminen. Pantzar muistuttaa, että maksuhäiriömerkintä tai ulosotto eivät merkitse maailmanloppua. Ulosoton kautta voi lyhentää velkaansa suunnitelmallisesti. Sekä ulosotto että maksuhäiriömerkintä voivat toimia myös positiivisesti siinä mielessä, että ne ovat päätepiste lisävelkaantumiselle.

Velkaa maksetaan velalla

Käräjäoikeuksien antamat velkomustuomiot ovat lisääntyneet lähes viidenneksellä eli 18 prosentilla. Uutta kulutusluottoa hakevilla on jo entuudestaan keskimäärin 6 500 euroa kulutusluottoja maksettavanaan. Velkaantunut henkilö pitää korttitaloa pystyssä maksamalla vanhoja luottoja uusilla.

Alle 20-vuotiaita maksuhäiriöisiä on nyt yhdeksän prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Myös 20–24-vuotiaissa joukko on hiukan pienentynyt. Nuorten maksuhäiriöisten määrä on ollut vähentymässä jo kuusi vuotta. Sen sijaan lähes 34 500 yli 65-vuotiasta on saanut maksuhäiriömerkinnän. Tämä ryhmä on kasvanut vuoden aikana yhdeksällä prosentilla.

Härskeimmät luotottajat kannustavat pyytämään takaajaksi vaikka sitten 18-vuotiasta nuorta tai 75-vuotiasta sukulaista. Kuva: Matti Björkman/Lehtikuva

Härskeimmät luotottajat kannustavat pyytämään takaajaksi vaikka sitten 18-vuotiasta nuorta tai 75-vuotiasta sukulaista. Kuva: Matti Björkman/Lehtikuva

Artikkelin lähteenä on käytetty myös Suomen Asiakastieto Oy:n tilastoja.

Juttuun on lisätty tietolähteitä 12.3. kello 15.30.

Osallistu velkaneuvontailtaan

Helsingin oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvojat Noora Jaatinen, Ilkka Passi ja Anna-Maija Högström jakavat tietoa talous- ja velkaneuvonnan illassa 13.3. klo 18.30. Paikka on Paavalin seurakunnan alasali, Sammatintie 5 Helsingissä.

Jaatisen ja Passin vinkki on, että omaa taloutta kannattaa tarkkailla hyvissä ajoin.

– Omasta taloudesta kannattaa laatia budjetti eli tulo- ja menolaskelma. Jos budjetin laatiminen tuntuu haastavalta, kannattaa ottaa yhteyttä talous- ja velkaneuvontaan.

– Velkaongelmiin on monia ratkaisuvaihtoehtoja, kuten esimerkiksi Helsingissä sosiaalinen luotto, Takuusäätiön takaus ja käräjäoikeudesta haettava velkajärjestelymenettely. Velkaneuvoja avustaa yksilöllisesti oikean ratkaisukeinon valitsemisessa.

Mistä apua?

Ota yhteys oman kunnan tai kaupungin talous- ja velkaneuvojaan.

Takuusäätiön velkalinja palvelee arkisin kello 10–14 numerossa 0800 98009 ja Kysy rahasta -chat maanantaista torstaihin kello 12.30-15.

Ryhmächat -keskustelut velkojen järjestelystä ja taloudenhallinnasta järjestetään joka toinen torstai klo 13–15.

Kirkko Helsingillä on raha-asianeuvonta Rari.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.