null Oletko pulassa ja harkitset pikavippiä? – 10 vinkkiä velkaantumisen estämiseksi

Kuka tahansa saattaa jossain elämänvaiheessa velkaantua. Kuvalähde: Istock

Kuka tahansa saattaa jossain elämänvaiheessa velkaantua. Kuvalähde: Istock

Hyvä elämä

Oletko pulassa ja harkitset pikavippiä? – 10 vinkkiä velkaantumisen estämiseksi

Diakoniatyöntekijöiden laatimassa hyödyllisessä vinkkilistassa kerrotaan muun muassa, että oikeusaputoimistoista saa lakisääteistä talous- ja velkaneuvontaa. 

Mikä neuvoksi, kun tili onkin äkillisesti tyhjä, eikä raha riitä enää elämiseen? Espoonlahden seurakunnan diakoniatyöntekijät Liisa Pohjonen ja Minna Maijanen tietävät työnsä kautta, että monilla ihmisillä on riski suistua velkakierteeseen.

– Kaikkein suurin riski velkaantumiseen on tietenkin niillä, jotka muutenkin joutuvat elämään tukien varassa. Silti lomautusten tai työttömyyden vuoksi kuka tahansa voi joutua velkakierteeseen, sanoo Liisa Pohjonen.

Ihanteellisessa tilanteessa ihminen kykenee säästämään puskurirahaa, jolla äkillisessä kriisissä pärjäisi pari kuukautta. Monille tämä tilanne on kuitenkin saavuttamaton tavoite.

– Pelkät asumiskustannukset pääkaupunkiseudulla ovat sitä luokkaa, että pienituloisten sekä pätkä- ja kausityöläisten on käytännössä mahdoton saada sellaisia summia säästymään. Asuminen vie helposti puolet nettotuloista, sanoo Minna Maijanen.

Ota rohkeasti yhteyttä diakoniatyöhön, jos tarvitset apua asioiden hoitamiseen.

– Tukalassa tilanteessa on suuri vaara, ettei ihminen keksi muuta vaihtoehtoa kuin vaikkapa pikavipit, joista velkaantumisen kierre lähtee hyvin helposti, Maijanen sanoo.

Vaikean taloudellisen tilanteen varalta Maijanen ja Pohjonen ovat laatineet yhdessä Espoonlahden seurakunnan niin sanottujen RaRi-vapaaehtoisten kanssa kymmenen kohdan luettelon, jossa annetaan vinkkejä, kuinka velkaantumisen voisi estää. RaRi tulee sanoista raha-asioiden neuvontarinki. Ryhmä koostuu seurakuntalaisista, joilla on talousasioiden asiantuntemusta. 

1. Älä tee hätiköityjä päätöksiä

Mieti rauhassa eri vaihtoehtoja ongelman ratkaisemiseksi. Pyydä apua. Et ole ainoa, jolle muuttunut tilanne aiheuttaa vaikeuksia.

2. Laita menot tärkeysjärjestykseen

Tämä on järjestys: asumiskulut, ruoka ja lääkkeet, puhelin- ja nettikulut, vakuutukset, matkaliput ja polttoaine sekä velkojen maksu.

3. Ota yhteyttä laskun lähettäjään tai velkojaan

Yritä sopia laskun eräpäivän siirtämisestä tai maksusuunnitelmasta. Myös ulosottoon ja perintään menneistä laskuista voi sopia. Älä sitoudu liian suuriin kuukausieriin.

4. Ilmoittaudu TE-toimistoon

Jos sinut lomautetaan tai irtisanotaan tai yrittäjänä työsi vähenevät, ilmoittaudu TE‑toimistoon työttömäksi työnhakijaksi ja hae työttömyyskorvausta työttömyyskassasta tai Kelasta.

5. Oletko oikeutettu Kelan tukiin?

Tarkista Kelasta, oletko muuttuneessa tilanteessa oikeutettu asumistukeen, perustoimeentulotukeen tai tartuntatautipäivärahaan.

6. Ota yhteyttä kaupunkisi aikuissosiaalityöhön

Voit saada apua ja neuvontaa. Voit hakea täydentävää tai ennaltaehkäisevää toimeentulotukea, vaikka Kelan toimeentulotukipäätös olisi kielteinen.

7. Ota yhteyttä pankkiisi

Selvitä, voitko saada lainaasi maksuvapaita kuukausia.

8. Ota yhteyttä oikeusaputoimistoihin

Lakisääteistä talous- ja velkaneuvontaa antavat oikeusaputoimistot. Oikeus.fi-sivustolla on valtakunnallinen chat-neuvontapalvelu arkipäivisin kello 10–12. Keskiviikkoisin palvellaan myös englanniksi ja perjantaisin ruotsiksi.

9. Ota yhteys Takuusäätiön Velkalinjaan

Takuusäätiön Velkalinjasta voit saada neuvontaa velkojen hoitamiseen. Voit myös hakea takausta ja pienlainaa. Yhteystiedot ovat: p. 0800 98009 arkisin kello 10–14 ja chat-neuvonta osoitteessa takuusaatio.fi.

10. Seurakuntien diakoniatyö ei jätä sinua pulaan

Ota rohkeasti yhteyttä, jos tarvitset apua asioiden hoitamiseen, haluat keskustella tilanteestasi tai tarvitset taloudellista tukea.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.