null Piispa Tapio Luoma: ”Turvapaikkapäätösten lukeminen kritiikkiä yhteiskunnan arvomaailmaan”

Piispa Tapio Luoma luottaa seurakuntien harkintaan turvapaikkapäätösten lukemisessa.

Piispa Tapio Luoma luottaa seurakuntien harkintaan turvapaikkapäätösten lukemisessa.

Ajankohtaista

Piispa Tapio Luoma: ”Turvapaikkapäätösten lukeminen kritiikkiä yhteiskunnan arvomaailmaan”

Turvapaikkapäätöksiä luetaan ainakin 36 seurakunnassa. Espoon piispan Tapio Luoman mielestä lukemisen päätarkoitus on asettua pelkoa ja hätää tuntevien rinnalle.

Yleisradion Horisontti-ohjelma haastatteli Espoon piispaa Tapio Luomaa ja Olarin seurakunnan diakonia Kristiina Huotaria meneillään olevasta seurakuntien We see you Migri -kampanjasta.

Alun perin teatteriväen kampanjan kirkon puolelle tuonut Huotari sanoo ohjelmassa kampanjan nostavan kärsivien ihmisten tarinat esille. Piispa Luoma on tästä samaa mieltä, mutta miettii sitä, mikä on oikea tapa tehdä se. Jumalanpalveluksen rukouksessa hän ei tekstejä suoraan lukisi, vaan muistaisi siinä sekä turvapaikanhakijoita että kovien paineiden alla työskenteleviä viranomaisia.

Muuten tekstit sopivat paastonaikaan. Kirkko ja kaupungille Luoma täsmentää lausuntoaan.

– Jos tekstejä luetaan, pitäisin luontevana käyttää niitä esimerkkeinä siitä, mikä aiheuttaa päätöksen saaneissa pelkoa ja hätää henkensä puolesta. Silloinkin on minusta tarpeen käyttää harkintaa, sillä koko asian päätarkoitus ei ole kritisoida viranomaisia, vaan asettua pelkäävien rinnalle. Saarnaa paastonajan jumalanpalveluksessa pidän luontevana paikkana, Luoma pohtii.

Saarna on sopiva paikka sen vuoksi, että siihen luontevasti kuuluu kristinuskon profeetallinen ulottuvuus. Luoman mielestä tekstien lukemisen kriittinen kärki kohdistuu yhteiskunnan koko arvomaailmaan ja henkiseen ilmapiiriin, jota lainsäädäntö heijastelee. Kyse on siitä, millaista yhteiskuntaa olemme rakentamassa. Horisontin haastattelussa piispa vertaa nyt käynnissä olevaa kampanjaa Aleppon kelloihin. Siihenkin liittyi vahva kokemus ihmisten hädästä.

– Näissä suunnitelmissa on kysymys spontaanisti syntyneestä tarpeesta asettua hädän ja pelon vallassa olevien ihmisten rinnalle. Luotan seurakuntien harkintaan. Itse pohdin tätä asiaa ja kampanjaa siltä kannalta, miten toimisin, jos olisin kirkkoherra.

Viime viikon jälkeen We see you Migri -kampanjaan on lähtenyt mukaan vielä muutama uusi seurakunta. Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Kauniaisten ruotsinkielinen seurakunta ja Toivakan seurakunta ovat nyt mukana samoin kuin Kampin kappeli.

Näissä suunnitelmissa on kysymys spontaanisti syntyneestä tarpeesta asettua hädän ja pelon vallassa olevien ihmisten rinnalle.

Seurakunnilla on erilaisia tapoja osallistua, esimerkiksi Kauniaisten ruotsinkielisessä seurakunnassa päätöksiä luetaan erillisillassa 27.3. kello 19 ja tilaisuuteen liittyy mahdollisuus keskustella. Toivakan seurakunnassa päätöksiä luetaan jumalanpalveluksessa kampanjan pääpäivänä eli Kristuksen kärsimyksen sunnuntaina 2.4. Kampin kappelissa päätöksiä luetaan pääsiäistä edeltävällä hiljaisella viikolla 10.–13.4. kello 13 alkavissa tilaisuuksissa, joissa luetaan yksi päätös per päivä ja lisäksi kyseisen päivän psalmi.

Kallion seurakunnassa järjestetään sunnuntaina 19.3. Herättäjä-Yhdistyksen kirkkopyhä. Kello 12 alkavissa herännäisseuroissa näyttelijä Eeva-Maija Haukinen lukee Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden saamia kielteisiä turvapaikkapäätöksiä osana kampanjaa.

Vieraana seuroissa on myös Vuoden 2017 pakolaisnainen Bahar Mozaffari, jota rovasti Veli-Matti Hynninen haastattelee. Iranista kotoisin oleva Mozaffari, 39, tuli Suomeen vuonna 2005 ja on koulutukseltaan ekonomi. Nykyisin hän työskentelee Uudenmaan Ely-keskuksen maahanmuuttotyön erikoissuunnittelijana.

Kampanjaan osallistuu tällä hetkellä ainakin 36 seurakuntaa ympäri Suomea. Pääkaupunkiseudulta mukana on 14 seurakuntaa Helsingistä, viisi Espoosta ja yksi Vantaalta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Espoon piispa Tapio Luoma mukaan arkkipiispanvaaliin

Ajankohtaista

Piispa Tapio Luoman mukaan kirkon jännitteitä sovitteleva puheenvuoro ei ollut vaalipuhe.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.