null Piispa Teemu Laajasalo ehdottaa suruliputusta koronan vuoksi

Koronaan kuolleita on Suomessa yli 800. Moni on joutunut jättämään rakkaimpansa sairastamaan ja kuolemaan yksin. Hautajaisten väkimäärää on myös jouduttu rajoittamaan.

Koronaan kuolleita on Suomessa yli 800. Moni on joutunut jättämään rakkaimpansa sairastamaan ja kuolemaan yksin. Hautajaisten väkimäärää on myös jouduttu rajoittamaan.

Ajankohtaista

Piispa Teemu Laajasalo ehdottaa suruliputusta koronan vuoksi

Ehdotuksen mukaan liput laskettaisiin koko maassa puolitankoon pitkäperjantaina.

Perjantaina 20.3. vuosi sitten Suomessa menehtyi ensimmäinen ihminen koronapandemian seurauksena. Tätä seuranneen vuoden aikana jo 811 suomalaista on kuollut koronaan. Sairastuneiden määrä on tähän mennessä yli 73 000.

Korona on aiheuttanut myös sen, että ihmiset ovat joutuneet jättämään rakkaimpiaan sairastamaan ja kuolemaan yksin. Ihmisillä ei myöskään ole ollut tavanomaisia mahdollisuuksia hyvästellä läheisiään tai viettää hautajaisia.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo ehdottaa koko maahan suruliputusta pitkäperjantaina eli 2. huhtikuuta. Hän kutsuu kaikkia ihmisiä ja yhteisöjä osallistumaan suruliputukseen.

– Suruliputuksella muistamme heitä, jotka ovat menehtyneet koronaan meillä Suomessa tai muualla maailmassa ja heitä, jotka ovat koronan aikana menettäneet läheisensä pystymättä kunnolla hyvästelemään. Pitkäperjantai on kirkkovuodessa kärsimyksen, surun ja kuoleman päivä, Laajasalo sanoo.

Hän kertoo saaneensa vuoden aikana lukuisia yhteydenottoja surusta, jolle ei ole ollut toivottua tilaa.

–  Ihmisen suru moninkertaistuu, kun sen joutuu kohtaamaan ilman toisten tukea, Laajasalo kertoo.

Hänen mukaansa myös monet ammattilaiset ovat olleet ahtaalla.

– Lääkäreiden, hoitajien ja pappien on täytynyt tehdä vaikeita päätöksiä, kun he ovat joutuneet rajoittamaan omaisten mahdollisuuksia olla sairaiden ja kuolevien tukena tai osallistua hautajaisiin.

Kuoleman lähestyessä ihmisten on täytynyt pohtia, ketä saa halata ja kenen kyyneleitä voi pyyhkiä.

Laajasalon mukaan rajoitustoimet ovat terveyden kannalta elintärkeitä. Niiden kääntöpuoli on, että surun kokemiselle ei ole ollut mahdollisuuksia eikä sen jakamiselle paikkoja.

– Kuoleman lähestyessä ihmisten on täytynyt pohtia, ketä saa halata ja kenen kyyneleitä voi pyyhkiä. Hautajaisia suunnitellessaan ihmiset joutuvat nyt valitsemaan lähiomaisia tai arkunkantajia, Laajasalo sanoo.

Piispa on pyytänyt Helsingin hiippakunnan seurakuntia osallistumaan suruliputukseen.

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kosmista arpapeliä, valtavaa ikävää, rajatonta lohdutusta – tältä näytti koronavuosi Kirkko ja kaupungin silmin

Hyvä elämä Hengellisyys

Vuosi sitten mikroskooppisen pieni vitsaus alkoi määrätä elämän tahdin. Miltä maailma näytti uskontojournalistisen paikallismedian näkökulmasta?
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.