6.4. Sorjan perhe viettää kastejuhlaa metsässä Helsingin keskuspuistossa. Ulkona vietettävistä koronaturvallisista kasteista ja häistä tulee ilmiö.
Pandemia saa ihmiset googlaamaan rukouksia ennätysmäisen paljon. Ensimmäiset tilastotiedot digijumalanpalveluksista kertovat, että verkkolähetykset tuovat katsojia enemmän kuin mitä normaalisti tulisi sunnuntaina jumalanpalveluksiin paikan päälle.
16.4. – En kokenut pakokauhua, mutta jollain tavalla luovutin, kertoo Pitäjänmäen kirkkoherra Arto Antturi, joka luuli kuolevansa koronavirukseen.
Samassa sairashuoneessa toipui Antturin kanssa kaksi somalimiestä. Toinen heistä puhui hyvää suomea. Antturi ja mies juttelivat ja kyselivät toistensa vointia.
Toinen miehistä heräili öisin huonoon oloon. Antturi kuuli, kun mies mutisi hiljaa muslimien rukousta, Allahu akbar.
– Toinen kaveri yhtyi rukoukseen. Tietysti arvostan sitä. Kerroin rukoilevani heille parantumista ja siunausta. He suhtautuivat siihen kiitollisesti.
Lestadiolaisten suviseurat ja muut hengelliset suurtapahtumat siirretään. Myös monet luterilaisen kirkon piirissä toimivat järjestöt ovat ahdingossa ja joutuvat lomauttamaan työntekijöitään. Kymmenen hengen kokoontumisrajoitus tekee järjestöjen työstä vaikeaa.
Parveke on tärkeä henkireikä Pauli Löijälle, joka elää eristyksessä kotona. Hän kuuluu riskiryhmään sairautensa vuoksi. Kaveri käy kaupassa, jättää kassin ovelle ja rimpauttaa ovikelloa merkiksi. Löija maksaa kaverilleen ostokset verkossa, kasvokkain he eivät tapaa. Löija tapaa ihmisiä ainoastaan sosiaalisessa mediassa.
– Vaikka olen fyysisesti täysin yksin, henkisesti en ole yksin, hän kertoo puhelimessa.