null ”Joulun lapsi lahjoittaa jokaiselle ihmiselle vapauden”, kirjoittaa piispa Teemu Laajasalo

Hengellisyys

”Joulun lapsi lahjoittaa jokaiselle ihmiselle vapauden”, kirjoittaa piispa Teemu Laajasalo

Joululaulun sanat ”pääskööt vangit vankilastaan” eivät ole ensisijaisesti kriminologinen linjaus tai sosiaalipoliittinen julistus.

Joululaulut ovat tärkeitä. Ne tuovat meille joulun tunnelman ja sanoman suoraan sydämeen. Joululaulutilaisuuksien yhdeksi suosikiksi on noussut Pekka Simojoen laulu Tulkoon joulu. Kenties suosioon on vaikuttanut suomalaisten metallimuusikoiden Raskasta joulua -versio laulusta. Laulun kertosäe kuuluu:

”Joulu on taas, riemuitkaa nyt. Lapsi on meille tänä yönä syntynyt. Tulkoon toivo kansoille maan, pääskööt vangit vankilastaan.”

Käyn jouluisin pitämässä hartauksia vankiloissa. Perinne on pitkä. Hyväntahtoisesti hymyillen eräs vanki sanoi, että hän haluaisi laulaa lempilaulunsa ja viittasi tuohon kertosäkeeseen, siis vankilasta vapautumiseen. On helppo ymmärtää, että vankilassa istuvan korviin nuo sanat tarttuvat erityisellä tavalla.

Tänä vuonna monet elämän suuret hetket on pakotettu pieniksi, unelmat on määrätty odottamaan ja yhdessä iloitseminen on peruttu.

Mutta eivätkö kertosäkeen sanat ”pääskööt vangit vankilastaan” kuulosta meille kaikille tänä vuonna erilaisilta kuin aikaisemmin? Vaikka vankilassa vapaudenmenetys on jotain ihan muuta, tuntuu kulkutauti jonkinlaiselta vapausrangaistukselta. Vapauden menetys on hallinnan tunteen ja itsemääräämisoikeuden menetystä, rajoituksiin alistumista, tulevaisuuden huolta, valintojen vähentymistä ja elämänpiirin pienenemistä. Tänä vuonna monet elämän suuret hetket on pakotettu pieniksi, unelmat on määrätty odottamaan ja yhdessä iloitseminen on peruttu.

Toivottavasti kaventunut elinpiirimme pehmentää sydämemme ja lisää ymmärrystämme niitä lähimmäisiämme kohtaan, joille etäinen yhteys toisiin ihmisiin, erilaiset rajoitukset ja monenlainen vapauden menetys ovat osa arkea ilman kulkutautiakin.

Laulun säe ”pääskööt vangit vankilastaan” ei ole kuitenkaan ensisijaisesti kriminologinen linjaus tai sosiaalipoliittinen julistus. Laulun viesti ja joulun sanoma ovat Vapahtajan syntymässä, joka tarjoaa ilon, armon ja taivaan toivon. Joulun lapsi lahjoittaa jokaiselle ihmiselle vapauden. Tänäkin jouluna. Sitä vapautta ei kukaan muu voi tässä maailmassa antaa. Eikä sitä vapautta voi mikään tämän maailman mahti rajoittaa.

Iloista ja vapaata joulua!

Teemu Laajasalo
Helsingin hiippakunnan piispa


Katso joulutervehdys videolta Laajasalon lausumana:

Toista video

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.