null Juttuseuraa saa joulunakin – kirkkoherrat kutsuvat aattona nettiglögeille, ajatuksia voi vaihtaa myös puhelimitse ja chatissa

Paavalin kirkkoherra Kari Kanala ja Haagan kirkkoherra Heikki Nenonen ovat mukana jouluaaton glögihetkessä Teamsissa.

Paavalin kirkkoherra Kari Kanala ja Haagan kirkkoherra Heikki Nenonen ovat mukana jouluaaton glögihetkessä Teamsissa.

Ajankohtaista

Juttuseuraa saa joulunakin – kirkkoherrat kutsuvat aattona nettiglögeille, ajatuksia voi vaihtaa myös puhelimitse ja chatissa

Yhä useampi saattaa joutua viettämään joulua yksin. Yhteisöllisyyttä ja juttukumppaneita on kuitenkin tarjolla.

Haagan seurakunnan kirkkoherra Heikki Nenonen ja Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala järjestävät jouluaattona kello 17–18 jouluglögihetken Teamsissa. Miten homma toimii, kirkkoherra Heikki Nenonen?

– Mukaan pääsee linkin kautta selaimella, ei tarvitse olla erillistä sovellusta. Pyritään siihen, että kaikki on yhden klikkauksen päässä ja mukaan voi tulla vaikka älypuhelimella. Ilmeisesti enintään 300 ihmistä voi liittyä tällaiseen Teams-tilaisuuteen.

– Meillä on moderaattorina Antti Alanen Paavalin seurakunnasta, joka seuraa, että kaikki sujuu ja äänet kuuluvat. Emme voi tietää, tuleeko Teams-tapahtumaan kaksi vai 200 ihmistä, mutta jos on paljon väkeä, hyödynnämme myös keskustelukenttää ja puheenvuoropyyntöjä.

Mistä syntyi idea järjestää jouluaaton Teams-glögit?

– Se syntyi siitä havainnosta, että monet ihmiset ovat olleet eristäytyneempiä kuin koskaan. Varsinkin riskiryhmään kuuluvien on ollut vaikea päästä tapaamaan toisia. Jouluna yksinäisyys korostuu, joten ajateltiin, että miksipä ei keskittäisi jotakin. Ollaan pystytty digiloikkaamaan muutenkin, joten eikö voitaisi lievittää myös yksinäisyyttä tekniikan avulla?

Miten seurakunta on ylipäätään voinut lievittää ihmisten yksinäisyyttä, kun kokoontumisia ja tapaamisia on rajoitettu?

– Ajattelen, että se tapahtuu olemalla käytettävissä ja läsnä. Kirkkoa pidetään auki ja sinne voi tulla, kun seinät kaatuu päälle. Näin monet ovat meidän seurakunnassa tehneetkin ja tulleet käymään. Toinen juttu on sosiaalisen median hyödyntäminen. Ollaan läsnä myös siellä ja kuulostetaan tavallisilta ihmisiltä, ei tämä homma ole mitään markkinointia.

Miltä muuten näyttää kirkkoherran joulu näin poikkeuksellisena vuonna?

– Vauhdikkaalta näyttää, omaa joulua ei ole ehtinyt paljoa miettiä. Näyttää myös hyvältä, kaikesta huolimatta. Laulutilaisuudet netissä ovat vetäneet porukkaa ja Haagassa ihmiset ovat innoissaan, kun saatiin kirkon pihalle hienot jouluvalot. Täällä on vakiintuneet jouluperinteet ja niistä pidetään tänä vuonna kiinni. Jouluaaton hartaudet ja joulupäivän messu pidetään livenä, ihmiset sitten vaan osallistuvat niihin netissä.

Juttele jouluna

Karin ja Heikin jouluglögit jouluaattona 24.12. klo 17–18 Teamsissa. Liity mukaan tästä.

Petrus församlingin jouluglögit ruotsiksi Zoomissa, 24.12 klo 15 (liity mukaan tästä) ja klo 20 (liity mukaan tästä). Klo 15–16 mukana Daniel Björk ja Anne Koivula, klo 20–21 Ronny Thylin ja Tuomas Metsäranta.

Helsingin seurakuntien pappien päivystysnumero 09 2340 9000 (suomeksi). Papit päivystävät joka päivä jouluaatosta 24.12. loppiaiseen 6.1. klo 9–21. Voit myös käydä keskustelemassa Kampin kappelin työntekijöiden kanssa. Kampin kappeli on jouluna auki 24.12. klo 8–13 ja 25.–27.12. klo 12–16.

Espoon seurakuntien papin puhelin päivystää joka päivä, myös joulun pyhinä klo 9–21. Espoon tuomiokirkkoseurakunta: 09 8050 3501, Espoonlahden seurakunta: 050 432 8496, Leppävaaran seurakunta: 09 8050 5562, Olarin seurakunta: 040 547 1857, Tapiolan seurakunta, 09 8050 4900 TukiChatti avoinna arkisin klo 15–18.

Kirkon keskusteluavun päivystäjät tarjoavat kuuntelevan korvan ja keskusteluapua myös joulun aikaan. Palvelua saa suomeksi ja ruotsiksi, puhelimessa, verkossa ja perinteisellä kirjeellä. Palveleva Puhelin (p. 0400 221 180) on avoinna joka ilta klo 18–24. Palveleva Chat on avoinna ma–pe klo 12–20.

MIELI ry:n valtakunnallinen kriisipuhelin: 09 2525 0111​, avoinna 24h joka päivä.​

12–29-vuotiaille suunnattu Sekasin-chat, avoinna ma–pe klo 09–24, la–su klo 15–24, myös juhlapyhinä. ​

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.