null Piispainkokous selvittää vihkioikeudesta luopumista – kirkolliskokouksen käsittelyyn kesällä 2018

Kuvassa vasemmalta piispat Samuel Salmi, Simo Peura, Matti Repo, Seppo Häkkinen ja Kari Mäkinen. Kuva on vuodelta 2012.

Kuvassa vasemmalta piispat Samuel Salmi, Simo Peura, Matti Repo, Seppo Häkkinen ja Kari Mäkinen. Kuva on vuodelta 2012.

Ajankohtaista

Piispainkokous selvittää vihkioikeudesta luopumista – kirkolliskokouksen käsittelyyn kesällä 2018

Selvityksen pitäisi olla valmis 31. lokakuuta, minkä jälkeen piispainkokous voisi hyväksyä sen ja lähettää kirkolliskokoukselle.

Piispainkokous käsitteli 26.1. selvityksen tekemistä vihkioikeudesta luopumisen vaikutuksista. Piispat linjasivat, missä laajuudessa ja miten selvitys tehdään. Syksyn kirkolliskokous lähetti asian piispainkokouksen mietittäväksi yhteistyössä kirkkohallituksen kanssa.

Piispainkokous päätyi siihen, että selvitys vihkioikeudesta luopumisen vaikutuksista toteutetaan laajana kartoituksena avioliittoon vihkimisen merkityksestä kirkolle. Selvityksessä kartoitetaan myös, mitä vaihtoehtoja kirkolla on ja mitä vaikutuksia niillä voi olla.

Taustaselvityksen tekee kirkkososiologian professori Eila Helander. Piispainkokous asetti hänen tuekseen ohjausryhmän, jonka jäseniksi se nimesi arkkipiispa Kari Mäkisen, kansliapäällikkö Jukka Keskitalon, Kirkon tutkimuskeskuksen vs. johtaja Kimmo Ketolan, kirkkoneuvos Pirjo Pihlajan ja piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulaisen.

Selvityksen on tarkoitus valmistua 31. lokakuuta mennessä niin, että piispainkokous voisi hyväksyä sen joulukuun 2017 tai helmikuun 2018 istunnossa. Kirkolliskokoukseen asia etenisi siten toukokuussa 2018.

Vihkioikeudesta luopumista on esittänyt muun muassa piispa Björn Vikström. Myös professori Miikka Ruokanen näki Kotimaa24:n blogissaan sen ratkaisuksi kirkkoa jakavaan kiistaan, pitäisikö vihkiä myös samaa sukupuolta olevat avioparit.

Kirkon sisällä vihkioikeudesta luopuminen ei kuitenkaan ole herättänyt suurta intoa, sillä sen jälkeen keskusteltaisiin avioparien siunaamisesta. Avioliittoon vihkiminen on kirkolle iso mahdollisuus kohdata jäseniään. Varsinkin pääkaupunkiseudulla on paljon pappeja, jotka ovat valmiita vihkimään kaikki parit avioliittoon.

Arkkipiispa Kari Mäkinen otti asiaan kantaa eilisessä piispainkokouksen avajaispuheessaan ja toivoi, ettei samaa sukupuolta olevia pareja vihkivistä papeista tehtäisi kanteluita tuomiokapituleihin.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Piispainkokous haluaa säilyttää kirkon vihkioikeuden

Ajankohtaista

Piispojen mielestä näkemyseroja suhtautumisesta samaa sukupuolta olevien avioliittoon on käsiteltävä niin, että kirkko ei jakaudu.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.