null Piispainkokous haluaa säilyttää kirkon vihkioikeuden

Piispainkokouksen mukaan kirkollisella vihkimisellä on erittäin suuri kannatus ja se on syytä säilyttää.

Piispainkokouksen mukaan kirkollisella vihkimisellä on erittäin suuri kannatus ja se on syytä säilyttää.

Ajankohtaista

Piispainkokous haluaa säilyttää kirkon vihkioikeuden

Piispojen mielestä näkemyseroja suhtautumisesta samaa sukupuolta olevien avioliittoon on käsiteltävä niin, että kirkko ei jakaudu.

Kirkon on nykyisessä tilanteessa syytä säilyttää vihkioikeutensa. Tähän päätyi evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous lähettäessään kirkon vihkioikeudesta luopumista ja avioliittoon vihkimisen merkitystä käsittelevän vihkioikeusselvityksen kirkolliskokoukselle.

”Vihkioikeuden säilyttäminen tukee kirkon identiteettiä evankeliumia julistavana, jäseniään palvelevana ja kulttuuriperinnettä ylläpitävänä kirkkona. Selvitystä varten tuotettu kyselytutkimus osoittaa, että kirkollisella avioliittoon vihkimisellä on myös erittäin vahva kannatus niin kirkon jäsenten kuin kaikkien suomalaistenkin keskuudessa”, selvityksen saatteessa kirkolliskokoukselle todetaan.

Piispainkokous pitää tärkeänä, että kirkolliskokous ottaa selvityksen huomioon jatkotyöskentelyssään ja myös arvioi sen johtopäätöksiä esimerkiksi kirkon avioliittokäsityksen laajentamista koskevan kirkolliskokouksen edustaja-aloitteen käsittelyn yhteydessä. Selvityksen johtopäätökset eivät kuitenkaan ole piispainkokouksen esityksiä kirkolliskokoukselle.

”Asiaa koskevassa keskustelussa ja päätöksenteossa tulee pitää johtavana periaatteena sitä, että näkemyserot suhtautumisessa samaa sukupuolta olevien avioliittoon eivät muodostu kirkkoa jakavaksi asiaksi”, saatteessa muistutetaan.

Kirkolliskokous pyysi marraskuussa 2016 piispainkokousta selvittämään yhdessä kirkkohallituksen kanssa vihkioikeudesta luopumisen vaikutuksia kirkolle.

Piispainkokous päätti pyytää selvityksen ulkopuoliselta selvityshenkilöltä, professori emerita Eila Helanderilta laajana kartoituksena avioliittoon vihkimisen merkityksestä kirkon identiteetille ja kirkon eri vaihtoehdoista. Helander luovutti selvityksen piispainkokoukselle 6. syyskuuta.

Helanderin selvityksessä esitetään, että kirkko ei luopuisi voimassa olevasta avioliitto-opetuksestaan vaan loisi sen rinnalle rinnakkaiskaistan, jota pitkin samaa sukupuolta olevat voisivat päästä alttarille.

Kirkolliskokous kokoontuu 6.–9.11.2017.

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kirkolliskokous pompotteli taas avioliittokysymystä

Ajankohtaista

Suomen luterilaisen kirkon kirkolliskokous kokoontuu tällä viikolla Turussa. Kirkolliskokous ei tälläkään kertaa kokoonnu puimatta kirkon suhdetta samaa sukupuolta olevien parien avioliittoon.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.