null Pohjoismaiset kirkonjohtajat: ”Viruksia on torjuttava, pakenevia ihmisiä ei”

Ajankohtaista

Pohjoismaiset kirkonjohtajat: ”Viruksia on torjuttava, pakenevia ihmisiä ei”

Kymmenen luterilaista ja katolista kirkonjohtajaa Pohjoismaista julkaisi kannanoton, joka käsittelee koronavirusta ja turvapaikanhakijoita.

Kymmenen ruotsalaista, suomalaista, norjalaista, tanskalaista ja islantilaista kirkonjohtajaa on julkaissut kannanoton, jossa vaaditaan vastuun ottamista lähimmäisestä. Allekirjoittaneiden joukossa on Suomen luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma.

Yllykkeenä kannanotolle ovat yhtäältä maailmalla leviävä koronavirus ja toisaalta Eurooppaan pyrkivät turvapaikanhakijat.

”Juuri nyt sekä uusi koronavirus että pakolaistilanne Euroopan laidoilla haastavat fyysisiä ja henkisiä rajojamme. Molemmille haasteille on yhteistä se, että ne vaativat henkilökohtaista ja yhteistä vastuunottoa – –.” Siihen yhtäläisyydet sitten loppuvatkin: kirkonjohtajien mukaan viruksia on torjuttava, pakenevia ihmisiä ei.

Kirkonjohtajat korostavat, että turvapaikan hakeminen on ihmisoikeus. He kritisoivat ajatusta, jonka mukaan ”kristittyjen arvoja tai yhteisöjä suojellaan sulkemalla ulkopuolelle ihmiset, jotka hakevat turvaa väkivallalta ja kärsimykseltä”. ”Se horjuttaa kristillistä todistusta maailmassa ja nostaa kansalliset rajat epäjumaliksi.”

Rajojen hallitsematon avaaminen tai rajoittamaton maahanmuutto eivät ole kirkonjohtajien mukaan oikeita ratkaisuja. Kannanoton mukaan meillä on kuitenkin ”yhteinen vastuu siitä, että elämä voi onnistua maissa, joita nyt vaivaavat sota ja köyhyys”.

”Me olemme kaikesta huolimatta yksi ainoa Jumalan ihmiskunta, joka elää yhdessä saman taivaan alla”, kirkonjohtajat lopettavat kannanottonsa.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet Ruotsin luterilaisen kirkon arkkipiispa Antje Jackelén, Suomen luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma, Oslon katolisen hiippakunnan piispa Bernd Eidsvig, Norjan luterilaisen kirkon johtaja Atle Sommerfeldt, Tukholman katolisen hiippakunnan piispa, kardinaali Anders Arborelius, Kööpenhaminan katolisen hiippakunnan piispa Czeslaw Kozon, Tanskan luterilaisen kirkon johtava piispa Peter Skov-Jakobsen, Reykjavikin katolisen hiippakunnan piispa Dávid Tencer, Helsingin katolisen hiippakunnan apostolinen asiainhoitaja Marco Pasinato ja Islannin luterilaisen kirkon piispa Agnes Sigurdardóttir.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Turvapaikanhakijoiden määrä romahti – uusia hakemuksia on tänä vuonna jätetty vain 658

Ajankohtaista

Koronapandemian aikana Suomeen on tullut vain vähän turvapaikanhakijoita. Eniten uusia hakemuksia ovat jättäneet turkkilaiset. Kiintiöpakolaisten tulo Suomeen on viivästynyt.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.