null Professori kutsui juutalaisia "Talmud-kahjoiksi"

Valetta. IsraellyCool-blogi paljasti lokakuussa 2015, että tämä Paavo Kinnusen jakama kuva on todellisuudessa tunisialaisen Chaouki Mejrin ohjaamasta elokuvasta The Kingdom of Ants. Kuva: Ruutukaappauksia Facebookista

Valetta. IsraellyCool-blogi paljasti lokakuussa 2015, että tämä Paavo Kinnusen jakama kuva on todellisuudessa tunisialaisen Chaouki Mejrin ohjaamasta elokuvasta The Kingdom of Ants. Kuva: Ruutukaappauksia Facebookista

Ajankohtaista

Professori kutsui juutalaisia "Talmud-kahjoiksi"

Aalto-yliopiston professori on kaksi vuotta jatkuneessa Facebook-kirjoittelussaan väittänyt muun muassa, että juutalaiset ovat perustaneet maailman rasistisimman uskonnon. Yliopiston mukaan professori puhuu yksityishenkilönä.

"Juutalaiset varmasti ovat erityinen, erityisempi kuin mikään muu ihmisryhmä. He ovat perustaneet kaikkein rasistisimman uskonnon, johon yhdistyy suora perimyslinja heidän Jumalaansa antaen heille lupauksen maasta, orjia, omaisuutta, luvan tappaa ei-juutalaisia."

"Seuraamalla näitä uskonnollisia kappaleita, jotka on kuvattu heidän Talmudissaan... nämä Jumalan valitsemat kahelit ovat perustaneet kavalalla petoksella nykymaailman kaikkein äärifasistisimman yhteiskunnan..."

Muun muassa näin on kirjoittanut Aalto-yliopiston molekyylisen biofysiikan professori Paavo Kinnunen julkisessa Facebook-profiilissaan.

Kinnunen kirjoitti tammikuusta 2014 lähtien vastaavanlaisia englanninkielisiä tekstejä päivittäin. Päivityksiä on yhteensä satoja. Kinnunen on toistuvasti verrannut Israelia natsi-Saksaan. Hän on väittänyt, että Israelin määrätietoisena poliittisena tavoitteena on tappaa mahdollisimman paljon palestiinalaisia. Tämä tavoite perustuu Kinnusen mukaan Talmudiin.

Kinnunen on toistuvasti levittänyt Palestiina-aktivistien sosiaalisessa mediassa jakamaa keskiaikaista valhetta israelilaisten järjestelmällisestä sisäelinbisneksestä, jossa Israel tekee rahaa palestiinalaisilta varastamillaan sarveiskalvoilla, keuhkoilla ja munuaisilla.


Blood libels. Professori Paavo Kinnunen uskoo, että Israel käy laitonta sisäelinkauppaa palestiinalaisten maksoilla ja munuaisilla.
 

Kehotamme henkilöstöämme punnitsemaan tarkkaan, miten he esittävät mielipiteitään myös yksityishenkilöinä."
– Aalto-yliopiston henkilöstöjohtaja Tiia Tuomi.


Yliopiston oma säännöstö kieltää syrjinnän

Paavo Kinnusen kirjoittelu tuli päivänvaloon viime helmikuussa, kun IsraellyCool-niminen blogi julkaisi häntä koskevan kirjoituksen, jonka yhteydessä oli useita kuvakaappauksia Kinnusen julkisesta Facebook-profiilista.

IsraellyCoolia pitää yllä tiimi, jonka jäsenet eivät paljasta henkilöllisyyttään. Blogilla on kymmeniä tuhansia seuraajia. Pian amerikkalainen CAMERA on Campus -järjestö linkitti Kinnusta koskevan blogin seinälleen ja vaati Aalto-yliopistolta selitystä professorin käyttäytymiselle. Aalto-yliopisto vastasi virallisilla Facebook-tunnuksillaan CAMERA on Campukselle, että yliopiston henkilökunnan yksityisesti esittämät mielipiteet eivät edusta yliopiston käsityksiä.


Isis. Paavo Kinnunen uskoo, että Isis-terroristit ovat todellisuudessa israelilaisia. Kyseessä on Kinnusen mielestä Mossadin salajuoni.


Aalto-yliopiston omassa säännöstössä todetaan vastuullisesta käyttäytymisestä: "Jokaisella aaltolaisella on oikeus tulla kohdelluksi kunnioittavasti (...) kansalaisuudesta, kielestä, uskonnosta, vakaumuksesta (...) tai muista henkilöön liittyvistä ominaisuuksista riippumatta."

Aalto-yliopiston henkilöstöjohtaja Tiia Tuomi korostaa, ettei yliopiston työ- ja opiskeluympäristössä hyväksytä syrjintää.

– Kehotamme henkilöstöämme punnitsemaan tarkkaan, miten he esittävät mielipiteitään myös yksityishenkilöinä, Tuomi sanoo.

– Totta kai on mahdollista, että syntyy uskottavuushaaste, jos yliopiston henkilökuntaan kuuluva ihminen esittää harkitsemattomia mielipiteitä yksityisesti.
 

Kävi ilmi, että jos vastaaja hyväksyy esimerkiksi sellaiset väitteet kuin "Israel on apartheid-valtio" tai "Israel tarkoituksellisesti tappaa palestiinalaisia", hän hyvin suurella todennäköisyydellä on omaksunut myös antisemitistisiä asenteita.
 


Humanismi. Paavo Kinnunen ylistää terroristijärjestö Hamasia ja kutsuu israelilaisia "sionatseiksi". "Poliittista toimintaani yksityishenkilönä ohjaa humanismi", hän sanoo haastattelussa.


"En ole juutalaisvastainen"

Paavo Kinnunen itse kiistää olevansa antisemitisti. Hän vastaa Kirkko ja kaupungille sähköpostitse.

"En ole juutalaisvastainen, enkä myöskään arabivastainen, tai rasistinen ylipäätään, päinvastoin olen anti-rasisti ja poliittista toimintaani yksityishenkilönä ohjaa humanismi, ei semitismi eikä myöskään anti-semitismi tai anti-islamismi", hän kirjoittaa.

Kinnunen ei ole näkemyksineen yksin. Kun IsraellyCool-blogi oli linkitetty myös Aalto-yliopiston Facebook-sivulle, sinne kerääntyi joukko erimaalaisia kommentoijia. Joidenkin mielestä Kinnunen on valheidenpaljastaja.

"Paavo Kinnusen kritiikissä Israelia ja sionismia kohtaan ei ole mitään antisemitististä, ja on naurettavaa nuhdella professoria siitä, että hän kritisoi toista kansakuntaa, tämä on yliopisto, vapaaseen & kriittiseen ajatteluun pitäisi rohkaista", kirjoitti eräs amerikkalainen kommentoija Aalto-yliopiston seinällä.

Natsit. Juutalaisten tai Israelin rinnastaminen natseihin on antisemitismiä.


Myös Israel-kritiikki voi olla antisemitismiä

Raja valtioon kohdistuvan kritiikin ja antisemitismin välillä näyttää myös antisemitismin tutkimuksessa veteen piirretyltä viivalta.

Yalen yliopiston tutkijat Edward H. Kaplan ja Charles A. Small julkaisivat vuonna 2006 tutkimuksen, joka kuitenkin osoitti, että jyrkät Israelin-vastaiset mielipiteet usein korreloivat juutalaisvastaisten asenteiden kanssa. Tutkimuksessa kysyttiin 5 000 eurooppalaiselta heidän käsityksiään Israelista ja juutalaisuudesta.

Kävi ilmi, että jos vastaaja hyväksyy esimerkiksi sellaiset väitteet kuin "Israel on apartheid-valtio" tai "Israel tarkoituksellisesti tappaa palestiinalaisia", hän hyvin suurella todennäköisyydellä on omaksunut myös antisemitistisiä asenteita.

Juutalaisvastaisuudesta useita kansainvälisesti tunnettuja kirjoja kirjoittanut Manfred Gerstenfeld tietää, ettei Paavo Kinnusen kirjoitustyyli ole yksittäistapaus. Hän on todennut, että Israel-kriittisissä puheissaan jopa juutalaiset itse voivat olla antisemitistisiä.

– Yhden selvän indikaattorin siitä, milloin Israel-kritiikistä tulee antisemitismiä, tarjoaa Yhdysvaltain ulkoministeriön antama antisemitismin määritelmä, Gerstenfeld sanoo Kirkko ja kaupungille.

Tavanomaisen juutalaisvihan määritelmän lisäksi tämä teksti sisältää erikseen kriteerit siitä, milloin Israel-kritiikki on juutalaisvihaa. Israelin arvostelemisesta tulee antisemitismiä esimerkiksi silloin, kun Israel yksipuolisesti demonisoidaan tai sen olemassaolon oikeus kiistetään.

– Erityisesti täytyy mainita, että antisemitismiä ovat myös Israelia koskevat huomiot, jotka sisältävät kaksoisstandardeja, Gerstenfeld sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Uni, jota ei tulkita, on kuin lukematta jäänyt kirje” – tällainen on juutalaisten Talmud, ja nyt sitä voi lukea myös suomeksi

Ajankohtaista

Juutalaisten pyhään tekstikokoelmaan Talmudiin sisältyvä Unikirja vaikutti Sigmund Freudiin, kertoo Talmudia suomentanut Riikka Tuori.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.