null Herjoja, kananmunia ja Hitler-tarroja – Helsingin juutalainen seurakunta kerää varoja kattaakseen turvatoimien kulut

Juutalainen seurakunta on ollut vuodesta 2015 alkaen Helsingin poliisipiirin päivittäisen suojelun kohteena.

Juutalainen seurakunta on ollut vuodesta 2015 alkaen Helsingin poliisipiirin päivittäisen suojelun kohteena.

Ajankohtaista

Herjoja, kananmunia ja Hitler-tarroja – Helsingin juutalainen seurakunta kerää varoja kattaakseen turvatoimien kulut

Helsingin juutalaisen seurakunnan turvallisuusmenot ovat nousseet ennätykselliseen 200 000 euroon.

Helsingin juutalainen seurakunta on aloittanut varainkeruukampanjan kattaakseen turvallisuusjärjestelyistä aiheutuvat kulut. Seurakunnan puheenjohtajan Yaron Nadbornikin mukaan antisemitismistä on tullut Suomessa arkipäivää.

– Juutalaisvastaisuus näkyy arjessamme käytännön tasolla, kun porttimme takana huudetaan juutalaisista herjoja, naapurikiinteistön parvekkeelta lentää kananmunia koulumme pihalle, synagogan seinään ilmestyy juutalaisvastaisia graffiteja, kosher-kaupan oveen ja hautausmaalle Hitler-myönteisiä tarroja lähes viikoittain, Nadbornik sanoo.

– Uhkia on monenlaisia, ne vaihtelevat äärioikeistosta, ääri-islamisteista ja äärivasemmistosta aina yksittäisiin ihmisiin, jotka yhtäkkiä päättävät tehdä jonkin mielipuolisen teon, hän sanoo.

Vielä kahdeksan vuotta sitten Helsingin juutalainen seurakunta budjetoi turvallisuusmenoihin 80 000 euroa, mutta nyt summa kohoaa 200 000 euroon.

– 1980-luvun alkupuolella seurakuntamme porttien sisälle saattoi kävellä sisään tapaamatta vartijaa tai lukittua ovea matkalla. Haluamme olla tällä tavoin avoimia edelleen, mutta käytännössä se ei ole mahdollista, Nadbornik sanoo.

Syrjintää kadulla ja netissä

Aiemmin Suomen ekumeeninen neuvosto (SEN) on kiinnittänyt huomionsa uskonnonvapaustilanteen heikentymiseen myös juutalaisten osalta. Viime tammikuussa SEN antoi ulkoministeriölle lausunnon, joka toi esiin juutalaisten kokeman syrjinnän.

Lausunnossa todettiin, että esimerkiksi kipan käyttäminen saattaa johtaa kadulla vihamieliseen käytökseen, kuten huuteluihin, päälle sylkemiseen ja pitkäkestoiseen, avoimen vihamieliseen tuijotteluun. SEN:n mukaan syrjintä ilmenee myös niin, että kun päiväkodit tekevät tutustumiskäyntejä synagogaan, jotkut Lähi-idästä tulleet maahanmuuttajaperheet estävät lapsiaan joutumasta tekemisiin juutalaisten kanssa.

Uhkia on monenlaisia, ne vaihtelevat äärioikeistosta, ääri-islamisteista ja äärivasemmistosta aina yksittäisiin ihmisiin, jotka yhtäkkiä päättävät tehdä jonkin mielipuolisen teon.

– Yaron Nadbornik

– Lisäksi netissä lietsotaan vihaa juutalaisyhteisöä kohtaan. Tässä erityisesti äärioikeisto on todella aktiivinen, ja suomenkielisiltä nettisivuilta löytyy tuhansia ja taas tuhansia kirjoituksia, jotka ovat juutalaisvastaisia ja lietsovat vihaa juutalaisia kohtaan, Yaron Nadbornik sanoo.

– Niissä viesti on selvä, juutalaiset ovat syyllisiä kaikkeen kurjuuteen, joka maailmaa ja Suomea kohtaa. Muutaman vuoden sisään, kiitos vihan rahoittajien joiden taskut ovat syvät, antisemitismi tulee kasvamaan yhä edelleen, hän sanoo.

Juutalainen seurakunta tekee myös tiivistä yhteistyötä turvallisuusviranomaisten kanssa. Seurakunta on ollut vuodesta 2015 alkaen Helsingin poliisipiirin päivittäisen suojelun kohteena.

Patmos Lähetyssäätiö tuplaa jokaisen lahjoitetun euron

Turvallisuusmenojensa kattamiseksi Helsingin juutalainen seurakunta on aloittanut keräyskampanjan, jonka tavoite on 26.–27. marraskuuta välisenä aikana koota 15 000 euroa. Kampanjan tukijana on kristillinen Patmos Lähetyssäätiö, joka on luvannut tuplata tavoitepotin.

Luterilaisuuden piirissä Patmos Lähetyssäätiö on kiistanalainen toimija.

Nadbornikin mukaan Helsingin juutalainen seurakunta ei ota kantaa kristillisiin järjestöihin.

– Koskien vuosien takaista, meihin liittymätöntä uutisointia, sanoisin, että parasta kysyä asianosaisilta. Ei Helsingin juutalainen seurakunta eikä tämä varainkeräys liity asiaan mitenkään. Jos joku haluaa tukea meidän turvallisuustyötämme, otamme avun vastaan kiitollisina. Meillä ei ole muutenkaan mitään kantaa tai näkemystä kristittyjen sisäiseen keskusteluun, Nadbornik sanoo.

– Tosiasia on, ettemme yksin pärjää enää, ja tarvitsemme apua. Emme pärjää netistä tulvivalle vihavyörylle, koska meillä ei ole riittävästi ihmisiä käymään läpi niin suurta määrää vihakirjoittelua, emmekä pärjää pitkässä juoksussa vihateoille, koska meillä loppuvat taloudelliset resurssit kesken.

Varainkeruukampanjaan voi tutustua Helsingin juutalaisen seurakunnan Facebook-sivuilla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.