null Puolustusministeri Kaikkonen: Kirkolla on tärkeä rooli henkisessä kriisinkestävyydessä

Puolustusministeri Antti Kaikkonen totesi kirkkoherra Jukka Nevalan juhlaseminaarissa, että vaikka tunnustuksellisen hengellisyyden merkitys yhteiskunnassamme näyttää vähentyvän, suomalaiset arvostavat seurakuntien paikallisella tasolla tekemää työtä.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen totesi kirkkoherra Jukka Nevalan juhlaseminaarissa, että vaikka tunnustuksellisen hengellisyyden merkitys yhteiskunnassamme näyttää vähentyvän, suomalaiset arvostavat seurakuntien paikallisella tasolla tekemää työtä.

Ajankohtaista

Puolustusministeri Kaikkonen: Kirkolla on tärkeä rooli henkisessä kriisinkestävyydessä

Antti Kaikkonen puhui Hämeenkylän seurakunnan kirkkoherran Jukka Nevalan juhlaseminaarissa turvallisuudesta koronapandemian aikana.

Hämeenkylän kirkolla järjestettiin perjantaina seurakunnan kirkkoherran Jukka Nevalan eläkkeelle jäämisen merkeissä juhlaseminaari, jonka teemana oli seurakunta turvaverkkona koronakriisissä. Koronarajoitusten vuoksi seminaarin osallistujamäärä rajoitettiin 20:een.

Tilaisuudessa puheen pitänyt puolustusministeri Antti Kaikkonen totesi, että henkinen kriisinkestävyys on nimetty yhdeksi yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista. Hänen mukaansa juuri tämän henkisen kestävyyden tukemisessa kirkolla on tärkeä rooli.

Nuorisotyön kautta seurakunnat ovat myös osa lapsiperheiden arkea ja tukevat jaksamisessa.

– Antti Kaikkonen

– Yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa todetaan, että hengellisten yhteisöjen toiminta antaa ihmisille yhteiskunnallisen ja sosiaalisen osallisuuden kokemuksia, vaikuttamismahdollisuuksia ja -taitoja sekä verkostoja, Kaikkonen sanoi.

Kaikkonen totesi, että käytännön tasolla kirkon rooli näyttäytyy erityisesti henkisenä tukena erilaisissa kriisi ja onnettomuustilanteissa.

– Tavallisessa arjessa seurakuntien tekemä diakoniatyö vähäosaisten parissa ehkäisee syrjäytymistä ja eriarvoistumista. Nuorisotyön kautta seurakunnat ovat myös osa lapsiperheiden arkea ja tukevat jaksamisessa. Näin paikallisesti kirkon tekemä työ tukee henkistä kriisinkestävyyttä hyvin konkreettisella tavalla, Kaikkonen totesi.

Hän arvioi erikseen haastattelussa, että kirkolla voi olla myös koronakriisin jälkeen toipumisessa tärkeä rooli.

– Vaikka tunnustuksellisen hengellisyyden merkitys yhteiskunnassamme näyttää vähentyvän, uskon että suomalaiset laajasti arvostavat seurakuntien paikallisella tasolla tekemää työtä. Usein nämä perusasiat peittyvät mediassa erilaisten kohuotsikoiden alle, mutta erityisesti näin joulun aikaan ja poikkeuksellisen koronatilanteen myötä useimmat meistä palaavat sen perussanoman ääreen.

Turvaväleistä huolehtiminen ja huolellinen maskinkäyttö löivät leimansa kirkkoherra Jukka Nevalan juhlaseminaarissa.

Turvaväleistä huolehtiminen ja huolellinen maskinkäyttö löivät leimansa kirkkoherra Jukka Nevalan juhlaseminaarissa.

Seminaarissa puhuivat myös Helsingin piispa Teemu Laajasalo, Vantaan seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja ja Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra Janne Silvast, Hämeenkylän seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Eila Paulún. Seminaaria juonsi Vantaan seurakuntayhtymän johtaja Jukka Parvinen.

Omassa kiitospuheessaan Jukka Nevala pohti, mikä on muuttunut 41 vuoden pappisuran aikana.

Nykyään on muotia mielensä pahoittaminen.

– Jukka Nevala

– Ehkäpä huumori on väistynyt siltä paikalta, jossa se on ollut. Taito hymyillä itselle ja huumori voimavarana on löydettävissä uudelleen. Huumori on taitolaji. Nykyään on muotia mielensä pahoittaminen. Se on varmaan tehnyt ajastamme totisemman. Elämän voima ja viisaus löytyy huumorista ja sen mukaan myös avautuu ihminen evankeliumille, Nevala sanoi.

Nevala jää eläkkeelle 1. helmikuuta 2021 alkaen. Eläkkeellä Nevala aikoo ainakin aivan aluksi keskittyä itsensä hoitamiseen.

– Pappina sitä on niin kuin maanviljelijä, koko ajan töissä. Pappi laittaa aina itsensä sivuun, mutta nyt eläkkeellä ainakin aluksi aion vain levätä. Aion jatkaa kirjoittamistöiden ja valokuvausharrastukseni parissa, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.