null Puuroa, kahvia ja juttuseuraa Kallion kirkon kulmilla – yhteisöllisyys voi olla tätäkin

Aamupuurolla Kallion seurakunnan olohuoneessa. Sanna-Mari Metsi (oikealla) ja Riikka Rättö ovat kantaporukkaa. Keskellä ohjaaja Susanna Savelan sylissä Kerttu Metsi, pöydän päässä Elsi Rättö-Seila.

Aamupuurolla Kallion seurakunnan olohuoneessa. Sanna-Mari Metsi (oikealla) ja Riikka Rättö ovat kantaporukkaa. Keskellä ohjaaja Susanna Savelan sylissä Kerttu Metsi, pöydän päässä Elsi Rättö-Seila.

Ajankohtaista

Puuroa, kahvia ja juttuseuraa Kallion kirkon kulmilla – yhteisöllisyys voi olla tätäkin

Aamuvirkut voivat poiketa yksin tai yhdessä seurakunnan kerhotilassa.

Entä jos kävelymatkan päässä kotoa olisi paikka, johon voisi piipahtaa aamupuurolle ja kahville, kahden euron kolikko taskussa? Entä jos paikalla olisi jo puoli yhdeksän aikaan joku ystävällinen ihminen toivottamassa tervetulleeksi? Entä jos muutamassa pikkupöydässä olisi muitakin aamun kulkijoita, nuoria ja vanhoja, ja lapset pelmuaisivat leikkimatolla syötyään aamupalansa? Paikassa voisi lukaista sanomalehden, ja jos pitäisi ommella vaikka ratkennut sauma, takahuoneesta löytyisi ompelukone.

Sellaisia olohuonemaisia paikkoja on jo monella kirkolla, ja yksi niistä on Kallion kirkon kulmilla, Siltasaarenkatu 28:ssa. Se ystävällinen ihminen on iltapäiväkerhon ohjaaja Susanna Savela, joka tulee joka tiistai jo puoli kahdeksan aikaan keittämään puuroa kollegansa Tuulikki Karun kanssa. Voileipiäkin aamupalaan kuuluu.

Henkireikä kotona lasta hoitavalle

Ystävykset Riikka Rättö ja Sannamari Metsi käyvät aamupuurolla joka tiistai. Mukana ovat yleensä Riikan kuopus Elsi ja Sanna-Marin tytär Kerttu.

– Tämä on tärkeä henkireikä, kun hoitaa lasta kotona. Lapsikin osaa odottaa tätä ja tykkää tulla tänne, sanoo Metsi. Hän on myös Kallion seurakunnan tuore luottamushenkilö, ja Susanna Savela on hänen tätinsä.

– Tosi tärkeä, vahvistaa Rättö. Hän ei edes halua sopia muuta ohjelmaa tiistaipäiviksi. Aamupuuro on vakiokuvio. Perheessä on sovittu, että puoliso menee tiistaiaamuisin salille, ja Rättö vie esikoisen päiväkotiin ennen aamupuuroa. Välillä esikoinenkin tulee mukaan leikkimään.

– Tänne jaksoimme lähteä jopa syksyn pimeinä aamuina. Jos ei lähde kotoa liikkeelle, päivästä tulee helposti hieman tahmea, Riikka Rättö on huomannut.

Iltapäiväkerhon ohjaaja Susanna Savela lupaa keittää puuroa joka tiistaiaamu kerhotilassa. 

Iltapäiväkerhon ohjaaja Susanna Savela lupaa keittää puuroa joka tiistaiaamu kerhotilassa. 

Erilainen aamu eläkeläiselle

Eläkkeellä oleva Kirsti Nevalainen kuuluu myös vakiokävijöihin.

– Olen käynyt täällä ensimmäisestä kerrasta asti. Tulen tänne ikään kuin hotelliaamiaiselle, naurahtaa viereisessä talossa asuva Nevalainen.

Hän on saanut levättyä työelämän rasituksista ja liikkuu nyt mielellään kaupungilla.

– Kun jäin eläkkeelle, päätin kurkata joka ovesta, joka on raollaan ja katsoa, löytyykö sieltä jotain minulle sopivaa, Nevalainen kertoo.

Hän käy myös Alppilan kirkon ruokailuissa syömässä ja on mukana asukastalo Hannan toiminnassa. Nevalainen etsii edullisia ruokapaikkoja ja hakeutuu sinne, missä voi tavata ihmisiä.

Susanna Savelan unelma on, että viihtyisä kerhotila voisi täyttyä erilaisista ihmisistä yhteisen aamupalan ääressä viikoittain. Lapsiperheiden ja eläkeläisten lisäksi paikassa on käynyt muun muassa lähistön rakennustyömaiden työntekijöitä. Lisääkin väkeä mahtuisi.

Iltapäivisin tila on täynnä elämää ja vipinää, kun 30 iltapäiväkerholaista saapuvat koulusta.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.