null Pyhän Laurin kirkon päiväkonsertit tarjoavat musiikin maistiaispaloja

– Pyhän Laurin kirkko on soiva tila, jossa aistit herkistyvät, sanoo Susanna Lönnqvist.

– Pyhän Laurin kirkko on soiva tila, jossa aistit herkistyvät, sanoo Susanna Lönnqvist.

Pyhän Laurin kirkon päiväkonsertit tarjoavat musiikin maistiaispaloja

Tuottaja Susanna Lönnqvist haluaa, että yleisö saa kesäkonserteista hyvän mielen.

Pyhän Laurin kirkkoon voi kesätorstaisin piipahtaa puolenpäivän aikaan kuuntelemaan kesäisiä säveliä. Laurin päiväkonsertit -sarjan taustalla on Susanna Lönnqvist, joka työskentelee Pyhän Laurin kirkon tapahtumakoordinaattorina.

– Kirkkoon mahtuu niin päivän poppia kuin klassistakin musiikkia. Päiväkonserttien sarja esitteleekin musiikin eri tyylilajeja, kertoo Lönnqvist.

– Merkittävää on, että konsertit ovat ilmaisia ja kestävät vain vajaan tunnin. Ne ovat kuin maistiaispaloja. Voi tulla tunnustelemaan, miltä jonkin itselleen ehkä vieraan lajityypin musiikki tuntuu.

Konserttien teemana tarinat

Laurin päiväkonsertteihin Susanna Lönnqvist mietti ensin kesän teeman. Tämän vuoden teemana ovat tarinat. Sen jälkeen hän kysyi mukaan ajankohtaisia muusikoita. Jotkut ottavat yhteyttä itse, sillä Laurin päiväkonsertit tunnetaan jo.

Kesäkonsertteihin Susanna Lönnqvist tavoittelee kepeää ja toivorikasta ohjelmistoa.

– Haluan, että ihmiset lähtisivät kirkosta hyvillä mielin ja että heille jäisi toivon näkökulma, vaikka musiikissa olisi vaikeitakin teemoja. Toivo on itselleni johtotähti, kun kyseessä ovat seurakunnan konsertit.

Tapahtumakoordinaattori vastaa myös konserttien budjetista ja markkinoinnista. Konserttipäivinä hän on paikan päällä isännöimässä.

– Tykkään siitä kovasti. On kiva kuulla kommentteja yleisöltä. Työni todentuu siellä.

Musiikin äärellä voi olla viisisataa tai kolmesataa kuulijaa sekä esiintyjät. Jokaisella on omat tunteensa, ja samalla jaamme yhteisiä tunteita.

− Susanna Lönnqvist

Musiikki, kirkko ja esiintyjien asut

Susanna Lönnqvistin mielestä konsertti on monitasoinen ja metafyysinen kokemus. Siinä on tärkeää myös yhteisen kokemuksen jakaminen.

– Konsertissa yhdistyy ääni eli musiikki ja visuaalisuus: voi katsella kirkkoa tai esiintyjien asuja. Ääniaallotkin voi tuntea. Kirkko on pyhä tila, jolloin kokemus voi olla myös hengellinen.

– Musiikin äärellä voi olla viisisataa tai kolmesataa kuulijaa sekä esiintyjät. Jokaisella on omat tunteensa, ja samalla jaamme yhteisiä tunteita. Sekä sävel että tekstit tuovat omat lisänsä kokemukseen, Lönnqvist kuvailee.

Pyhän Laurin kirkko on ainutlaatuinen konserttikirkko. Se on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus, jonka vanhimmat osat ovat peräisin 1450-luvulta.

– Tuolloin kaikki, myös jumalanpalveluksissa luetut tekstit, esitettiin laulamalla. Siksi kirkko palvelee erinomaisesti musiikkia. Se on soiva tila, joka on suunniteltu ja rakennettu musiikkia varten, Lönnqvist kertoo. 

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: