– Pyhän Laurin kirkko on soiva tila, jossa aistit herkistyvät, sanoo Susanna Lönnqvist.
Pyhän Laurin kirkon päiväkonsertit tarjoavat musiikin maistiaispaloja
Tuottaja Susanna Lönnqvist haluaa, että yleisö saa kesäkonserteista hyvän mielen.
Pyhän Laurin kirkkoon voi kesätorstaisin piipahtaa puolenpäivän aikaan kuuntelemaan kesäisiä säveliä. Laurin päiväkonsertit -sarjan taustalla on Susanna Lönnqvist, joka työskentelee Pyhän Laurin kirkon tapahtumakoordinaattorina.
– Kirkkoon mahtuu niin päivän poppia kuin klassistakin musiikkia. Päiväkonserttien sarja esitteleekin musiikin eri tyylilajeja, kertoo Lönnqvist.
– Merkittävää on, että konsertit ovat ilmaisia ja kestävät vain vajaan tunnin. Ne ovat kuin maistiaispaloja. Voi tulla tunnustelemaan, miltä jonkin itselleen ehkä vieraan lajityypin musiikki tuntuu.
Konserttien teemana tarinat
Laurin päiväkonsertteihin Susanna Lönnqvist mietti ensin kesän teeman. Tämän vuoden teemana ovat tarinat. Sen jälkeen hän kysyi mukaan ajankohtaisia muusikoita. Jotkut ottavat yhteyttä itse, sillä Laurin päiväkonsertit tunnetaan jo.
Kesäkonsertteihin Susanna Lönnqvist tavoittelee kepeää ja toivorikasta ohjelmistoa.
– Haluan, että ihmiset lähtisivät kirkosta hyvillä mielin ja että heille jäisi toivon näkökulma, vaikka musiikissa olisi vaikeitakin teemoja. Toivo on itselleni johtotähti, kun kyseessä ovat seurakunnan konsertit.
Tapahtumakoordinaattori vastaa myös konserttien budjetista ja markkinoinnista. Konserttipäivinä hän on paikan päällä isännöimässä.
– Tykkään siitä kovasti. On kiva kuulla kommentteja yleisöltä. Työni todentuu siellä.
Musiikin äärellä voi olla viisisataa tai kolmesataa kuulijaa sekä esiintyjät. Jokaisella on omat tunteensa, ja samalla jaamme yhteisiä tunteita.
− Susanna Lönnqvist
Musiikki, kirkko ja esiintyjien asut
Susanna Lönnqvistin mielestä konsertti on monitasoinen ja metafyysinen kokemus. Siinä on tärkeää myös yhteisen kokemuksen jakaminen.
– Konsertissa yhdistyy ääni eli musiikki ja visuaalisuus: voi katsella kirkkoa tai esiintyjien asuja. Ääniaallotkin voi tuntea. Kirkko on pyhä tila, jolloin kokemus voi olla myös hengellinen.
– Musiikin äärellä voi olla viisisataa tai kolmesataa kuulijaa sekä esiintyjät. Jokaisella on omat tunteensa, ja samalla jaamme yhteisiä tunteita. Sekä sävel että tekstit tuovat omat lisänsä kokemukseen, Lönnqvist kuvailee.
Pyhän Laurin kirkko on ainutlaatuinen konserttikirkko. Se on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus, jonka vanhimmat osat ovat peräisin 1450-luvulta.
– Tuolloin kaikki, myös jumalanpalveluksissa luetut tekstit, esitettiin laulamalla. Siksi kirkko palvelee erinomaisesti musiikkia. Se on soiva tila, joka on suunniteltu ja rakennettu musiikkia varten, Lönnqvist kertoo.
Laurin päiväkonsertit –sarja
Kanteletaiteilija Maija Kauhanen to 7.6. klo 12 Pyhän Laurin kirkossa. Vapaa pääsy, ohjelma 5 e.
Laura Sippola Trio: Meidän tie on tämä to 14.6. klo 12 Pyhän Laurin kirkossa. Laura Sippola, laulu ja piano, Peter Engberg, kitara, ja Tuure Koski, basso. Vapaa pääsy, ohjelma 5 e.
Fanfare festivo to 21.6. klo 12 Pyhän Laurin kirkossa. Julia Tamminen, urut, ja Tomas Gricius, trumpetti. Vapaa pääsy, ohjelma 5 e.
Das Wohltemperierte Klavier to 28.6. klo 12 Pyhän Laurin kirkossa. Pilvi Listo, cembalo. Vapaa pääsy, ohjelma 5 e.
Kamarikuoro Qoro Quando: HeinäQ to 5.7. klo 12 Pyhän Laurin kirkossa. Vapaa pääsy, ohjelma 5 e.
Ranskalainen hetki to 12.7. klo 12 Pyhän Laurin kirkossa. Iina Katila, urut. Vapaa pääsy, ohjelma 5 e.
Trio Sufira: Musiikkia myöhäiskeskiajalta to 19.7. klo 12 Pyhän Laurin kirkossa. Aino Peltomaa, sopraano, nokkahuilu, rumpu ja keskiaikainen harppu, Eira Karlson, mezzosopraano ja fiideli, ja Susanna Tollet, altto, nokkahuilu ja kampiliira. Vapaa pääsy, ohjelma 5 e.
Trio Gambaamo: Weisuuta wanhoista kirjoista to 26.7. klo 12 Pyhän Laurin kirkossa. Pia Rask, laulu ja urkuharmoni, Katri Susitaival, avainviulu, viola da gamba, ja Olli Knuth, balalaikka. Vapaa pääsy, ohjelma 5 e.
Milana Misic Trio: Aikoja sitten to 2.8. klo 12 Pyhän Laurin kirkossa. Milana Misic, laulu, Tuomas Kesälä, piano, ja Pasi Kallio, basso. Vapaa pääsy, ohjelma 5 e.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Korson Ankkabarock-festivaaleilla kuullaan vanhaa musiikkia
AjankohtaistaHanna Jokisen cembalonsoitto yhdistyy tanssiin.
