null Pääkaupunkiseudun lempikirkko löydetty! ‒ K&k:n äänestyksen voitti "vanha, kaunis ja tunnelmallinen" Pyhän Laurin kirkko

Pyhän Laurin kirkko. Kuva: Esko Jämsä

Pyhän Laurin kirkko. Kuva: Esko Jämsä

Hengellisyys

Pääkaupunkiseudun lempikirkko löydetty! ‒ K&k:n äänestyksen voitti "vanha, kaunis ja tunnelmallinen" Pyhän Laurin kirkko

Kirkko ja kaupungin lempikirkkoäänestyksen voitti selvin numeroin Vantaalla sijaitseva Pyhän Laurin kirkko. Se, kuten myös toiseksi sijoittunut Espoon tuomiokirkko, on rakennettu 1400-luvulla.

Jos haluat olla kirkko, jota rakastetaan, ikä on lyömätön etu. Itse asiassa, mitä vanhempi, sitä parempi. Kirkko ja kaupungin lempikirkkoäänestyksen voittaja Pyhän Laurin kirkko Vantaalla on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus, rakennettu 1400-luvun puolivälissä. Toiseksi eniten ääniä saanut Espoon tuomiokirkko on sekin keskiajalta, 1400-luvun lopulta.

Näitä kirkkoja vastaajat kuvasivat lähes samoin sanoin: kaunis, tunnelmallinen, vanha, perinteinen, ”näyttää kirkolta”. 65-vuotias nainen kehui Pyhän Laurin kirkkoa näin: ”Se on vaan niin kaunis ja aito kirkkorakennus, ei mikään nykyaikainen hirvitys joita osataan vain nyt rakentaa.” Myös kirkkojen idyllistä ympäristöä puistoineen ja hautausmaineen kiiteltiin.

Näkövammainen Sanni Montonen ja opaskoira Keiko Espoon tuomiokirkolla vuonna 2016. Kuva: Sirpa Päivinen.

Näkövammainen Sanni Montonen ja opaskoira Keiko Espoon tuomiokirkolla vuonna 2016. Kuva: Sirpa Päivinen.

Moniin vastaajiin vetosi keskiaikaisten kirkkojen pitkä historia, ja monella näiden kirkkojen historiaan punoutui myös oman suvun ja perheen tarina. 69-vuotias nainen äänesti Espoon tuomiokirkkoa ja perusteli valintaansa näin: ”Kirkon historia. Sukupolvet ennen meitä ja meidän jälkeemme tulleet ja tulevat samojen seinien sisälle hakemaan pyhän kosketusta.”

Sama kirkko oli myös 61-vuotiaan miehen lempikirkko: ”Seissyt satoja vuosia samalla kauniila joenrannalla. Sukupolvi toisensa jälkeen hakenut sieltä rauhaa, ja moni sukupolvi meidän jälkeemme tulee tekemään samoin. Se on ollut kotikirkkoni yli 20 vuotta, ja sitä ajatellessani tunnen syvää mielentyyneyttä.”

Rakkaita muistoja syntyy näissä kirkoissa edelleenkin. ”Olemme varanneet (Pyhän Laurin) kirkkoon tulevalle keväälle vihkiajan. Tulevan puolisoni perhe on käynyt konfirmaatiot ja muut juhlat tässä kirkossa”, 31-vuotias nainen kertoo.

Sisäkatossa kaunis ikuisuus. Laulu kaikuu tässä kirkossa kauneimmin.
41-vuotias nainen, Temppeliaukion kirkko

Mikä on kirkossa kaunista?

Äänestyksessä kauniiksi mainittiin yleensä perinteisempää kirkkoarkkitehtuuria edustavia kirkkoja: Helsingin tuomiokirkko, Vanhakirkko, Johanneksenkirkko, Kallion kirkko, Huopalahden kirkko, Oulunkylän vanha kirkko, Kulosaaren kirkko.

”Valkoinen, kaunis, ylväs, mutta yksinkertainen. Sofiankatua astellessa kohti kirkkoa on aina hiljennettävä askelia ja nautittava vaan kaikesta... kauniista”, kuvaa eräs naisvastaaja äänestyksessa kolmanneksi sijoittunutta Helsingin tuomiokirkkoa.

”Se on kaunis sisältä ja ulkoa. Siellä on harrasta ja tunnelmallista ja siellä tuntee olevansa lähellä Jumalaa”, kirjoittaa Johanneksenkirkkoa äänestänyt 45-vuotias nainen. Johanneksenkirkko sijoittui äänestyksessä viidenneksi.

Helsingin tuomiokirkko vuoden 2016 Lux Helsinki -valotapahtuman näyttämönä. Kuva: Maija Saari.

Helsingin tuomiokirkko vuoden 2016 Lux Helsinki -valotapahtuman näyttämönä. Kuva: Maija Saari.

Toki myös modernilla ja nykyarkkiarkkitehtuurilla on ystävänsä. Kärkikymmenikköön mahtui kolme niiden edustajaa. Uudemmista kirkoista vastaajia miellytti eniten Temppeliaukion kirkko, joka sijoittui äänestyksessä kuudenneksi.

”Poikkeaa muista kirkoista niin ulko- kuin sisäpuolelta. Ensimmäisen kerran en edes huomannut koko kirkkoa ulkoapäin vaikka normaalisti kirkko näkyy kauas”, kirjoittaa 46-vuotias mies. 41-vuotias nainen kuvaa kirkkoa näin: ”Ulkoa aika ruma, sisältä uskomattoman kaunis. Luonto on läsnä katon ikkunoista ja seinien kivessä ja pienissä vesipuroissa. Sisäkatossa kaunis ikuisuus. Laulu kaikuu tässä kirkossa kauneimmin. Lopuksi kirkkokahveille alttarin taakse seurakuntasaliin.”

Myyrmäen kirkko ihastutti vastaajia valoisuudellaan. Näin kirjoittaa 35-vuotias nainen: ”Uskomattoman vaikeaan paikkaan suunniteltu upea kokonaisuus; valoisaa, hillittyä mutta monimuotoista Leiviskää. Hirveä banaali sitaatti arkkitehtuurista jähmettyneenä musiikkina pitää tässä paikkansa. Käyn kunnioittamassa kirkkoa ihan erikseen.”

Kauniaisten kirkko sai sekin kiitosta arkkitehtuuristaan: ”Symboliikaltaan rikas ja samalla pelkistetyn puhutteleva kirkko, jossa maan alla sijaitsevaan kirkkosaliin ylhäältä tuleva valo luo hienon tunnelman. Kauniaisten kirkko ei oikeastaan ole moderni vaan muistuttaa alkukirkon kristittyjen kokoontumispaikoista. Kastemaljan virtaava vesi liittää kirkon tältäkin osin vanhaan kristilliseen perinteeseen. Kirkkoarkkitehtuurin ehdottomia helmiä”, kuvaa 40-vuotias mies.

Rumin kirkko -äänestyksissä säännöllisesti menestyvä minimalistinen Tapiolan kirkko ei jäänyt ääniä vaille myöskään lempikirkkoäänestyksessä. Se sijoittui kärkipäähän, kymmenenneksi. ”Yksinkertainen, harmaa, ehkä rujo, mutta kaunis minun silmissäni. Ristiäisiä en muista, mutta joka pääsiäinen samalla kastemaljalla uusin lupauksen”, perustelee valintaansa 49-vuotias mies.

Kaikki alttarilla ehtoollisella ovat vain Jumalan lapsia, huolimatta siitä onko narkkari vai pörssimeklari. Ja molempia löytyy.
17-vuotias mies, Kallion kirkko

Se jokin

Toisinaan jostakin kirkosta tulee kuin koti. Siellä käymällä juurrutaan uudelle asuinpaikalle, sen seinien sisältä haetaan lohtua ja rauhaa. Sinne kokoonnutaan jumalanpalveluksiin tai muuten vaan tapaamaan ihmisiä. Sinne on helppo ja hyvä tulla.

Äänestyksessä neljänneksi sijoittunut Kallion kirkko on 42-vuotiaan naisen kotikirkko: ”On rauhoittavaa huomata, miten pitkän matkan päähän kirkko näkyy. Ja kun kirkko on näköpiirissä, on heti kotoinen olo. Onhan niitä kauniita kirkkorakennuksia muitakin, mutta se tunne, kun astun sisään Kallion kirkkoon ❤️. Lämmin kirkko ja lämpimiä ihmisiä kirkossa. Isoin muistoni liittyy pyhäinmiestenpäivään pari vuotta sitten. Tuli suuri tarve päästä kirkkoon ajattelemaan edesmennyttä isoäitiäni ja sytyttämään kynttilä (silloin en kuulunut kirkkoon, liityin takaisin muutama kuukausi tapahtuneesta). Sain oven auki ja saman tien alkoivat kyyneleet valumaan. En saanut itkultani edes sitä kynttilää sytytettyä. Mutta se myötätuntoinen katse, jonka kirkossa sain, ei häviä sydämestäni koskaan.”

Kallion kirkko on rakas myös 17-vuotiaalle miehelle: ”Siellä on kotona, kaikki alttarilla ehtoollisella ovat vain Jumalan lapsia, huolimatta siitä onko narkkari vai pörssimeklari. Ja molempia löytyy. Parasta oli nukkua sillä alttarilla yö.”

Monelle pääkaupunkiseudulla asuvalle kotikirkko on lähiökirkko. Esimerkiksi 44-vuotiaan naisen lempikirkko on Korson kirkko: ”Oman seurakunnan kirkko. Tarvitseeko sen olla kaunis ollakseen lempikirkko? Moderni, alttari lähellä seurakuntalaisia, hyvä akustiikka. Pyhä läsnä.”

50-vuotias mies on kotonaan Rekolan Pyhän Andreaan kirkossa: ”Kotikirkko, kuulunut elämääni pitkään. Rekolan kirkossa on matalat kynnykset ja lyhyt matka alttarille, ulko-ovelta jo näkee alttarin ja kirkkosaliin astuessa on alttari lähellä, matka armon luo ei ole liian pitkä tai hankala.”

55-vuotias nainen puolestaan viihtyy Leppävaaran kirkossa: ”Punaisesta tiilistä rakentuu tunnelmallinen, rauhallinen ja turvallinen tila. Alttaritaulu on kaunis. Messut ovat hyvin rakennettuja. Siellä työskentelevistä ihmisistä loistaa aito ilo ja hyvyys. Siellä myös soi kaunein musiikki niin messuissa kuin konserteissakin. Sinne myös pieni lapsenlapsi haluaa mennä, koska lapset on huomioitu niin asentein kuin omalla puuhapaikalla.”

Lempikirkkojen kymmenen kärjessä

1. Pyhän Laurin kirkko (1450-luku) 62 ääntä

2. Espoon tuomiokirkko (1490) 40 ääntä

3. Helsingin tuomiokirkko (Carl Ludvig Engel, 1852) 34 ääntä

4. Kallion kirkko (Lars Sonck, 1912) 32 ääntä

5. Johanneksenkirkko (Adolf Emil Melander, 1891) 27 ääntä

6. Temppeliaukion kirkko (Timo ja Tuomo Suomalainen, 1969) 24 ääntä

7.–9. Paavalinkirkko (Bertel Liljequist, 1930) 16 ääntä

Vanhakirkko (Carl Ludvig Engel, 1826) 16 ääntä

Viikin kirkko (Samuli Miettinen, 2005) 16 ääntä

10. Tapiolan kirkko (Aarno Ruusuvuori, 1965) 14 ääntä

Ääniä tuli yhteensä 564. Äänestäneiden kesken arvottiin kolme torkkutyynyä, jotka voittivat Susanna Sahrlund, Ritva Joy ja Anssi Grekula. Onnea voittajille!


Katso video Pyhän Laurin kirkosta, jonka kellotapuliin ja sakastiin kävimme tutustumassa vuosi sitten:

Toista video

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.