null Pyhiinvaellus Mekkaan toteutuu poikkeusoloissa: tuhat muslimia pääsee heittelemään steriloituja kiviä

Yleensä Mekka täyttyy valkopukuisista pyhiinvaeltajista, mutta tänä vuonna paikalle pääsee vain noin tuhat. Keskellä musta Kaaba, muslimien pyhin rakennus.

Yleensä Mekka täyttyy valkopukuisista pyhiinvaeltajista, mutta tänä vuonna paikalle pääsee vain noin tuhat. Keskellä musta Kaaba, muslimien pyhin rakennus.

Ajankohtaista

Pyhiinvaellus Mekkaan toteutuu poikkeusoloissa: tuhat muslimia pääsee heittelemään steriloituja kiviä

Normaalisti pyhiinvaelluskautena Mekassa ja Medinassa käy yli kaksi miljoonaa ihmistä. Koronavirustilanteen vuoksi tänä vuonna paikalle päästetään vain noin tuhat.

Muslimien jokavuotinen hajj-pyhiinvaellus Saudi-Arabiassa sijaitsevaan Mekkaan toteutuu tänä vuonna pienimuotoisesti ja erityisjärjestelyin koronapandemian vuoksi, kertovat muun muassa uutistoimisto AP ja tv-yhtiö Al-Jazeera.

Saudi-Arabian hallitus on linjannut, että pyhiinvaellukseen voivat osallistua vain maassa jo valmiiksi oleskelevat. Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse olla maan kansalaisia. Heidän pitää kuitenkin olla alle 65-vuotiaita, eikä heillä saa olla kroonisia sairauksia.

Myös pyhiinvaeltajien kokonaismäärää rajoitetaan. Mekkaan pääsee vain tuhat pyhiinvaeltajaa. Hajj-pyhiinvaellus alkaa 28. heinäkuuta.

Koronatilanteen vuoksi hygieniaan kiinnitetään erityistä huomiota. Pyhiinvaeltajat menevät koronavirustestiin ennen Mekkaan saapumista ja joutuvat pysymään karanteenissa kotonaan pyhiinvaelluksen jälkeen. Jokaisen on käytettävä maskia ja turvaväleistä on pidettävä huolta.

Yhteensä umrah ja hajj tuovat Saudi-Arabian taloudelle yli 10 miljardia euroa vuosittain.

Rajoitukset vaikuttavat myös rituaaleissa, joita pyhiinvaeltajat suorittavat. Islamin pyhintä paikkaa, Kaaban kiveä ja sen ympärille rakennuttua mustaa kuutiota, ei pääse tänä vuonna koskettamaan tai suutelemaan.

Pyhiinvaellukseen kuuluu myös kivien heittely, joka symbolisoi paholaisen kivittämistä. Pyhiinvaeltajat heittävät seitsemän kiveä kolmea pilaria kohti paikoissa, joissa paholaisen kerrotaan houkutelleen profeetta Abrahamia. Tänä vuonna nämä kivet steriloidaan ja pakataan valmiiksi pusseihin.

Tärkeä rituaali on myös Zamzam-lähteen veden juominen juomapisteistä. Nyt pyhää vettä on pullotettu muovipulloihin. Rukoileminen onnistuu tänä vuonna vain omien rukousmattojen päällä.

Pyhiinvaellus on yksi islamin viidestä peruspilarista. Jokaisen muslimin, jolla on fyysiset ja taloudelliset edellytykset, tulisi suorittaa pyhiinvaellus Mekkaan ainakin kerran elämässään.

Keväällä Saudi-Arabiassa peruttiin pienempi, ympäri vuoden kestävä umrah-pyhiinvaellus. Yhteensä umrah ja hajj tuovat Saudi-Arabian taloudelle yli 10 miljardia euroa vuosittain. Mekassa ja Medinassa käy yli kaksi miljoonaa pyhiinvaeltajaa vuodessa.

Koronavirus on levinnyt Saudi-Arabiassa laajalti, maassa on todettu 220 144 tartuntaa. Viruksen vuoksi on kuollut noin 2 060 henkilöä. Maassa on 34 miljoonaa asukasta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Mekan pyhiinvaelluksen pyhää vettä jakavat tänä vuonna robotit

Ajankohtaista

Zamzam-lähteen vettä pidetään pyhänä. Sitä, kuten myös katolilaisille pyhää Lourdesin vettä ja Jordan-joen pyhää vettä myydään myös Amazonin verkkokaupassa.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.