null Mekan pyhiinvaelluksen pyhää vettä jakavat tänä vuonna robotit

Mekan Suuressa moskeijassa kulkee tänä vuonna robotteja, joiden kyydistä pyhiinvaeltajat voivat ottaa juodakseen pyhän lähteen vettä. Näin pyritään minimoimaan koronariskiä. 

Mekan Suuressa moskeijassa kulkee tänä vuonna robotteja, joiden kyydistä pyhiinvaeltajat voivat ottaa juodakseen pyhän lähteen vettä. Näin pyritään minimoimaan koronariskiä. 

Ajankohtaista

Mekan pyhiinvaelluksen pyhää vettä jakavat tänä vuonna robotit

Zamzam-lähteen vettä pidetään pyhänä. Sitä, kuten myös katolilaisille pyhää Lourdesin vettä ja Jordan-joen pyhää vettä myydään myös Amazonin verkkokaupassa.

Normaalivuosina islamin pyhään kaupunkiin Mekkaan tehtävään hajj-pyhiinvaellukseen osallistuu 2,5 miljoonaa muslimia eri puolilta maailmaa. Viime vuonna koronarajoitusten vuoksi vaellukseen sai virallisesti osallistua vain tuhat pyhiinvaeltajaa, vaikka Al-Jazeera –uutiskanavan mukaan heitä lopulta otettiin kymmenkertainen määrä.

Tänä vuonna rajoituksia on sen verran lievennetty, että hajjiin pääsee osallistumaan 60 000 Saudi-Arabian kansalaista tai maassa asuvaa henkilöä. Edellytyksenä on, että heidät on rokotettu koronaa vastaan ja että heillä ei ole kroonisia sairauksia. Al-Jazeeran mukaan heidät valittiin 558 000 hakijan joukosta.

Tiukkoihin turvatoimiin kuuluu paikan päällä muun muassa se, että osallistujat jaetaan korkeintaan kahdenkymmenen hengen ryhmiin.

Matkan monien rituaalien ja tapojen joukossa on myös 20 metrin päässä Kaaban temppelistä sijaitsevan pyhän veden juominen. Tänä vuonna sitä jakamassa on myös 20 robottia, joiden kyydistä pyhiinvaeltaja voi turvallisesti napata vesipullon mukaansa.

Zamzam-lähden veden kerrotaan islaminuskon mukaan pelastaneen profeetta Ibrahimin pojan Ismailin. Ismailia pidetään profeetta Muhammadin ja arabien esi-isänä. Kertomus on osin sama kuin Raamatussa, jossa henkilöt ovat nimeltään Abraham ja Ismael.

Islamilaisen perinteen mukaan Ibrahim oli karkottanut toisen vaimonsa Hagarin autiomaahan suojellakseen heitä mustasukkaiselta ensimmäiseltä vaimolta. Äiti ja lapsi olivat kuolemassa janoon, kun Allah teki ihmeen ja autiomaahan puhkesi lähde. Jumalallisen ihmeen vuoksi lähteestä tuli niin runsaasti vettä, että Hagar yritti komentaa sitä lopettamaan virtauksensa. Lähde sai nimensä tätä tarkoittavista sanoista.

Religion News Servicen mukaan Zamzam -lähteen vesi on niin suosittua, että sitä yritetään myös salakuljettaa. Malesian viranomaiset kertoivat saaneensa kesäkuussa kiinni salakuljettajan, joka oli yrittänyt tuoda maahan 50 000 dollarin edestä pyhää vettä väittämällä kuljettamiensa pullojen sisältävän mehua. Normaalisti kotimaahansa palaavat pyhiinvaeltajat saavat ottaa lennolle mukaan viiden litran vesipullon.

Kuten kaikkea muutakin, niin myös Zamzamia myydään Amazonin verkkokaupassa – kuten myös kristinuskoon liittyviä pyhiä vesiä. Myynnissä on monenlaisia ja monen kokoisia pulloja Jeesuksen kastepaikan eli Jordan-joen vettä sekä myös Ranskassa sijaitsevan katolilaisille pyhän paikan eli Lourdesin luolan vettä.

Helmikuussa 1858 ranskalainen 14-vuotias paimentyttö Bernadette Soubirous koki Lourdesin luolassa Neitsyt Marian ilmestymisen. Luolasta virtaavan veden kerrotaan tekevän ihmeitä, ja normaaliaikana, ennen koronaa, luolassa käy vuosittain miljoonia pyhiinvaeltajia. Katolinen kirkko on tunnustanut virallisesti 70 Lourdesiin liitettyä ihmettä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Uutisanalyysi: Israelin, Arabiemiraattien ja Bahrainin diplomaattisuhteet lisäävät vakautta mutta myös vahvistavat kylmän sodan asetelmia

Ajankohtaista

Lähi-idän tuoreet diplomaattisopimukset on otettu ilolla vastaan lännessä. Sen sijaan Iran, Turkki sekä palestiinalaiset äärijärjestöt ovat torjuneet sopimuksen. Myös lännen kirkot ovat vaiti.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.