Pyhät paikat hiljenivät maailmalla – edes Jeesuksen hautapaikalle ei ole jonoa
Kirkot, moskeijat ja temppelit ovat sulkeneet oviaan koronaviruksen edessä. Venäjällä ortodoksinen kirkko taipui käyttämään kertakäyttöastioita ehtoollisviinin nauttimiseen yhteisen lusikan sijaan, mutta Georgian arkkipiispan mukaan viini on antiseptista.
Valtioiden tapaan kirkot ovat edenneet koronan torjuntatoimissa asteittain. Ensin ne ovat rajoittaneet toimintaansa ja lopulta päätyneet sulkemaan kirkkorakennuksia joko kokonaan tai jättäneet ne auki vain hiljaista rukousta ja sielunhoitoa varten.
Italiassa, jossa koronavirusepidemia on erityisen paha, kirkot sulkivat ovensa jo aikaa sitten. Vatikaani on näyttänyt tässä esimerkkiä. Rooman Pietarinkirkon aukio on tyhjää täynnä. Vatikaani harkitsee myös pääsiäisajan jumalanpalvelusten, kuten pääsiäisyön messun, toimittamista ilman seurakuntalaisia.
Sunnuntaina 15.3. paavi Franciscus teki dramaattisen eleen. Hän käveli pitkin Rooman tyhjiä katuja ja meni kahteen kirkkoon rukoilemaan, että Jumala pysäyttäisi epidemian. Paavi on myös jatkuvasti rukoillut koronavirukseen sairastuneiden, viruksen vuoksi eristyksiin joutuneiden ja sitä vastaan kamppailevien terveydenhuollon työntekijöiden puolesta.
Kun Englannin anglikaanisen kirkon Canterburyn ja Yorkin arkkipiispat Justin Welby ja John Sentamu ilmoittivat kirkkorakennustensa sulkemisesta koronan vuoksi, he korostivat, ettei kirkko silti mene kiinni. Päivastoin, kirkon pitää muuttaa radikaalisti toimintaansa ja keskittyä nyt rukoukseen ja ihmisten auttamiseen.
Miljoonille amerikkalaisille vaikeinta on kirkon sulkeminen
Miljoonille amerikkalaisille on tähän mennessä vaikein koronasta aiheutunut asia ollut sunnuntain jumalanpalveluksen väliin jääminen, uutisoi The Washington Post -lehti. Suuri osa maan kirkoista pitää nyt jumalanpalveluksia tyhjille tai lähes tyhjille kirkoille ja välittää niitä netin kautta.
Myös moni evankelikaalinen megakirkko toimii niin. Presidentti Donald Trump kertoi seuranneensa jumalanpalvelusta striimattuna evankelikaalisen pastorin Jentezen Franklinin tyhjästä kirkosta. Toista äärilaitaa edustaa floridalainen seurakunta, jonka pastori totesi että ”demoninen henki” pelottelee ihmisiä tulemasta kirkkoon. Hän oli sitä mieltä, että ihmiset eivät voi sairastua koronaan kirkossa.
Harva tulee ajatelleeksi, miten iso rooli kirkoilla on monissa maissa paitsi henkisessä tuessa myös terveydenhuollossa. Esimerkiksi katolisella kirkolla on eri puolilla maailmaa 18 000 terveysklinikkaa, 16 000 vanhainkotia ja muuta hoitokotia sekä 5 500 sairaalaa. Näistä yli puolet on kehitysmaissa.
Kirkkojen avustusjärjestöt, kuten suomalainen Kirkon Ulkomaanapu, auttavat myös maailman pakolaisleireillä, joissa korona on iso uhka.
Ehtoollista ei voi nauttia yhteisestä lusikasta
Ortodoksisella kirkolla on monessa maassa ollut vaikeuksia muuttaa toimintatapojaan koronaviruksen vuoksi. Venäjällä herätti suurta kohua netissä julkaistu video, jossa sadat ihmiset jonottivat pietarilaisessa Kazanin katedraalissa päästäkseen suutelemaan pyhäinjäännöstä. Nyt tämä käytäntö, samoin kuin ristin suuteleminen, on toistaiseksi kielletty.
Ortodoksisen kirkon tapa nauttia ehtoollisviiniä ja siihen murennettua leipää yhteisestä lusikasta on aiheuttanut kiistaa kirkkojen ja terveysviranomaisten välillä monessa maassa. Esimerkiksi Georgian arkkipiispa Nikolaus korosti, että viini, joka muuttuu maljassa Kristuksen vereksi, on antiseptista. Venäjällä ortodoksinen kirkko taipui käyttämään kertakäyttöastioita.
Mekkaan ei oteta pyhiinvaeltajia
Saudi-Arabiassa moskeijat ovat sulkeneet ovensa. Päivittäisiin rukoushetkiin ei oteta enää vastaan ihmisiä, vaan heidät ohjataan rukoilemaan kotonaan. Maan kaksi pyhintä moskeijaa Mekassa ja Medinassa pysyvät auki. Niihin ei kuitenkaan oteta enää vastaan pyhiinvaeltajia muista maista.
Iran on yksi pahiten koronaviruksesta kärsivistä maista maailmassa. Yksi viruksen leviämisen kannalta keskeinen paikka Iranissa on ollut maan pyhä kaupunki Qum, jossa on shiialaisuudelle keskeinen Fatima Masumehin pyhäkkö. Kaupungissa käy vuosittain miljoonia pyhiinvaeltajia.
Iranin vaikutusvaltainen papisto viivytteli pyhäkköjen ja moskeijoiden sulkemisessa. Kun ne lopulta suljettiin, ihmiset yrittivät päästä niihin väkisin.
Koska lehmä on hinduille pyhä eläin, puolueen kannattajat uskovat sen virtsan ehkäisevän koronaa
Jerusalemissa al-Aqsan moskeija ja Kalliomoskeija on suljettu kävijöiltä. Myös juutalaisuuden pyhällä paikalla Itkumuurilla käyntiä on kehotettu välttämään. Vaikka Pyhän haudan kirkkoon Jerusalemissa pääsi ainakin pari päivää sitten, se oli Suomen Lähetysseuran alueellisen tiedottajan Iina Matikaisen mukaan hyvin hiljainen, ja esimerkiksi Jeesuksen hautapaikalle pääsi jonottamatta.
Ehkä yksi oudoimmista koronaan liittyvistä uutisista tulee Intiasta. Uutistoimisto Reuters kertoi äärihindulaisen Akhil Barat Hindu Masatha -puolueen järjestäneen juhlat, joissa juotiin lehmän virtsaa. Koska lehmä on hinduille pyhä eläin, puolueen kannattajat uskovat sen virtsan ehkäisevän koronaa. Juhlaan osallistui 200 ihmistä. Puolue suositteli pitämään tällaisia juhlia muuallakin.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Kirkonkellot kautta Ison-Britannian soivat vaimennettuina kuningattaren muistoksi – Elisabet II oli myös anglikaanikirkon pää ja vakaumuksellinen kristitty
AjankohtaistaKirkon ja kuningashuoneen yhteys on aina ollut tiivis, mutta Elisabetin 70-vuotisen kauden aikana kyse oli paljon muustakin kuin muodollisuuksista.