null Ravintola Ambrassa laulettiin hartaasti yhdessä joululauluja – ”Luulin, että helsinkiläiset ovat ylpeitä ja ylimielisiä, mutta nämä ovat aivan ihania”

Yhteisömuusikko Lissu Elenius (keskellä) ja diakoniatyöntekijä Amanda Hiekkataipale järjestivät yhteislauluillan Ravintola Ambrassa. Taustalla diakoniatyöntekijä Pirjo Suomi.

Yhteisömuusikko Lissu Elenius (keskellä) ja diakoniatyöntekijä Amanda Hiekkataipale järjestivät yhteislauluillan Ravintola Ambrassa. Taustalla diakoniatyöntekijä Pirjo Suomi.

Hyvä elämä

Ravintola Ambrassa laulettiin hartaasti yhdessä joululauluja – ”Luulin, että helsinkiläiset ovat ylpeitä ja ylimielisiä, mutta nämä ovat aivan ihania”

Kaveriporukan oli tarkoitus keskustella rauhassa oluttuopin äärellä, mutta niin vain kohta laulettiin Kulkusia Malmin seurakunnan työntekijöiden johdatuksella.

Pihlajamäen Meripihkatiellä on hiljaista ja runsaasti lunta arki-iltana keskellä viikkoa. Ravintola Ambrassa on kohta alkamassa yhteislaulutilaisuus.

Ravintolapäällikkö Tommi Tanskan mukaan Malmin seurakunnasta oli oltu heihin yhteydessä.

– Sain kuulla, että seurakunnasta on perinteisesti käyty vetämässä joululaulutuokioita alueen ravintoloissa. Kun kysyttiin, sopiiko meille tulla, sanoin tervetuloa, kertoo Tanska.

Ravintola Ambra on avattu tämän vuoden helmikuussa, joten seurakunnan järjestämä yhteislaulutuokio on siellä ensimmäisen kerran.

– Minusta on hyvä juttu, että seurakunnasta tullaan lähelle “normikadunmiestä”. En tiedä, kuinka moni asiakkaistamme käy noin muuten kirkossa, Tanska sanoo.

Tommi Tanska toimii ravintolapäällikkönä.

Tommi Tanska toimii ravintolapäällikkönä.

Ravintola Ambraan sisälle mahtuu 150 henkilöä ja saman verran kesäisin terassille. Parasta aikaa sisällä on viitisenkymmentä ihmistä. Osa heistä ruokailee ja viettää pikkujouluja kabinetin puolella, osa istuu iltaa baarin puolella, jossa yhteislaulutilaisuus pidetään.

Baarin pöydille on jaettu papereita, joissa ovat laulettavien joululaulujen sanat. Ennen laulamista on hetki aikaa kysyä aitiopaikalla istuvalta kolmelta rouvalta, minkä takia he ovat tulleet ravintolaan.

– Olen tullut laulamaan joululauluja, ja samalla katson, miten ne sopivat ravintolamiljööseen. Tulin keskustasta suoraan tänne ja soitin kaverillekin, että lähtee mukaan, sanoo Inga Laukkonen.

– Olen täällä laulujen takia. Mielestäni kaikista upein joululaulu on ruotsalaisen Jussi Björlingin laulama O Helga Natt, sanoo Helena Sierla.

Viereisestä pöydästä mies huikkaa rouville:

– Me laulamme hiljaa ja hyräilemme.

Inga Laukkonen (vas.), Helena Sierla ja Leila Lillsunde saapuivat Ravintola Ambraan varta vasten laulamaan joululauluja.

Inga Laukkonen (vas.), Helena Sierla ja Leila Lillsunde saapuivat Ravintola Ambraan varta vasten laulamaan joululauluja.

Leila Lillsunde on vähän aikaa sitten muuttanut Kokkolasta Helsinkiin ja tullut Laukkosen kutsumana tilaisuuteen mukaan.

– Olen löytänyt täältä ihania ystäviä. Luulin, että helsinkiläiset ovat ylpeitä ja ylimielisiä, mutta nämä ovat aivan ihania, Lillsunde kertoo ja osoittaa pöydässä olevia naisia.

– Minusta on erittäin hyvä, että joululauluja lauletaan ravintolassa, totta kai. Kokkolassa ei ollut tällaista, hän kertoo.

Laukkonen ja Lillsunde ovat tutustuneet Pihlajamäen kirkolla järjestetyssä tuolijumpassa, joka on torstaisin yhdeltätoista.

– Minä olen käynyt paljon laulamassa Kauneimpia joululauluja, mutta minusta ne eivät sovi kapakkaan. Mutta niin kuin sanoin, katsotaan, miten joululaulut nyt tänne istuvat, Laukkonen vielä lisää.

Sierlallekin joululaulujen laulaminen ravintolassa on ensimmäinen kerta.

– Minusta joululauluja voi ihan hyvin laulaa ravintolassa, koska joululaulut kuuluvat kaikille. Ne ovat myös monille koulusta tuttuja, hän sanoo.

– Katsotaan kohta, mitä he muistavat! huudahtaa Laukkonen ja nauraa iloisesti.

Alkaa kuulua kitaransoittoa.

Esiintymislavalle ovat saapuneet yhteisömuusikko Lissu Elenius ja pianisti Elina Kaikkonen. Diakoniatyöntekijä Amanda Hiekkataipale esittelee laulattajat ja itsensä sekä toivottaa väen tervetulleeksi laulamaan.

– Pidetään kivaa ja nautitaan yhdessäolosta! Hiekkataipale sanoo.

Kun Eleniukselta kysyy, miksi joululauluja lauletaan ravintolassa, hänellä on vastaus valmiina.

– Miksi ei laulettaisi? Ravintola on luonteva paikka laulaa joululauluja yhdessä. Siellä ihmiset kokoontuvat monenlaisista eri kuviosta yhteen. Yhdessäolo ja laulaminen on se juttu.

– Musiikki on tehty jaettavaksi. Laulut tekevät omaa työtään, Elenius sanoo.

Lauluja aletaan laulaa papereissa olevassa järjestyksessä. Ensimmäisenä ilmoille kaikuu Kulkuset. Laulun jälkeen aplodeerataan yhteislaulutilaisuuden vetäjille ja tietysti myös itselle.

No onkos tullut kesä ei ihan päde tänä lumisena iltana, mutta se ei lauluntahtia haittaa. Heinillä härkien kaukalon luo harrasta tunnelmaa baariin. Tämän laulun läsnä olevat ainakin osaavat, koska laulu kantaa ympäri baaria.

Juho Saukkonen tuli ravintolaan juttelemaan kavereiden kanssa.

Juho Saukkonen tuli ravintolaan juttelemaan kavereiden kanssa.

Nurkkapöytään on kokoontunut herraseurue, joista kaikki eivät ainakaan aluksi välittäisi joululaulujen laulamisesta. Heidän tarkoituksenaan oli keskustella rauhassa keskenään oluttuopin äärellä.

Mutta niin vaan laulujen edetessä naisäänien rinnalle pöydästä alkaa kuulua vahvoja miesääniä. Ei ole miesjoukossa hiljaa laulamisesta tai hyräilystä tietoakaan.

Baaritiskin takana työskentelee kaksi tarjoilijaa. Tungosta ei tiskillä ainakaan tänään kello 18 maissa ole. Tiskiltä haetaan harvakseltaan juomia, kuten olutta, viiniä ja glögiä.

Joulupukki-laulun aikana Hiekkataipale lähtee kiertämään baaria kiiltävä laatikko kädessään. Sieltä hän antaa olkikoristeen lahjaksi pöydissä istuville. Joku saa enkelin, toinen saa kävyn. Lisäksi osallistujat saavat halutessaan mukaansa postikortin, jossa on piirrettynä Pihlajamäen kirkko talvimaisemassa.

Paikalle juuri saapunut Juho Saukkonen ei varsinaisesti ole laulumiehiä, mutta joululaulut luovat hänen mielestään pikkujoulutunnelmaa ja kavereiden kanssa on kiva jutella.

– Huomenna on vapaata töistä. Ambra on minulle toinen olohuone. En pane pahakseni, että täällä lauletaan joululauluja. Itse en laula edes suihkussa, Saukkonen kertoo.

Tunnissa ehtinee välispiikkeineen laulaa reilut kymmenen laulua. Sydämeeni joulun teen taitaa koskettaa, koska baarissa näkyy vakavia ilmeitä. Petteri Punakuono vaihtaa tunnelman iloisemmaksi. Porsaita äidin oomme kaikki kirvoittaa kunnon taputukset ja kannatushuutoja. Taitaa joku viheltääkin.

Amanda Hiekkataipale jakoi yhteislaulutilaisuudessa olkikoristeita ravintola-asiakkaille. Santeri Koroma sai olkikävyn.

Amanda Hiekkataipale jakoi yhteislaulutilaisuudessa olkikoristeita ravintola-asiakkaille. Santeri Koroma sai olkikävyn.

Santeri Koroma istuu ystäviensä kanssa pöydässä ja silmin nähden nauttii Feliz Navidad -laulusta. Siinä toivotetaan hyvää joulua. Koroma lyö käsiä yhteen musiikin tahdissa ja laulaa mukana.

– Olen paikallinen asukas, ja minulle kerrottiin, että täällä lauletaan tänään joululauluja. Minun mielestäni se on ihana asia. Laulaminen yhdistää ihmisiä varsinkin tähän aikaan vuodesta. Jouluna ihmisellä on aikaa mietiskellä, Koroma sanoo.

Seuraavaksi lauletaan paikalla olevien toivejoululaulu. Se on Juice Leskisen Sika. Laulua ei ole papereissa, joten sanoja täytyy hiukan hakea, mutta kertosäkeistö sujuu. Sika saa aikaan hyvät naurut ja iloisen mielen.

Maa on niin kaunis päättää tilaisuuden. Se vaikuttaa läpi ravintolan. Kyyneleiltäkään ei voi välttyä. Vanha tuttu laulu nostaa muistoja monen mieleen. Kabinetinkin puolella lauletaan.

Videolla Inga Laukkonen, Helena Sierla ja Leila Lillsunde laulavat Heinillä härkien kaukalon:

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.